Förorenad mark
Här finner du information om vad du ska göra om du upptäcker en förorening, vill sanera förorenad mark eller göra markarbeten där det finns föroreningar i marken.
Har du frågor om förorenad mark och hur du ska gå tillväga med det? Det är alltid bra om du kontaktar miljö och hälsa innan du påbörjar någon åtgärd över huvud taget som rör föroreningar i marken.
Föroreningar kan finnas i marken sedan lång tid tillbaka och utgör sällan någon akut hälso- eller miljörisk. Däremot kan föroreningar i marken på längre sikt orsaka mycket stora skador för både människors hälsa och miljön. I Sverige finns det idag cirka 85 000 områden med känd eller misstänkt förorening. Länsstyrelsen i Jämtland har identifierat 578 misstänkt förorenade områden (MIFO-objekt) i Östersunds kommun. Av dessa är 155 st klassade enligt MIFO.
Föroreningarna kommer framför allt från tidigare industrier, som till exempel kemisk industri, massa- och pappersindustri och träimpregnering som har orsakat giftiga ämnen i mark och vatten.
Arbetet med förorenade områden är en viktig del av att uppfylla miljömålet Giftfri miljö. Den övergripande nationella målsättningen är att senast till år 2050 ska alla prioriterade förorenade områden, dvs områden med mycket stor risk eller stor risk för människors hälsa eller miljön vara åtgärdade. Årtalet 2050 närmar sig och många områden återstår fortfarande. För att öka åtgärdstakten har en strategi för förorenade områden tagits fram i Östersunds kommun.
Vad ska jag göra om jag upptäckt förorenad mark?
Du som äger eller använder en fastighet är enligt lag skyldig att meddela kommunen om du upptäckter eller orsakar föroreningar på fastigheten. Sådana upplysningar ska lämnas till Samhällsbyggnad, miljö och hälsa.
Du är också skyldig att meddela om det skett en olycka som medför en miljöförorening.
I vissa fall kan du även behöva skicka in en skriftlig anmälan.
Vem är ansvarig för att sanera förorenad mark?
Den som är ansvarig för efterbehandlingen av ett förorenat område är i första hand den som bedrivit en verksamhet (verksamhetsutövaren) eller den som vidtagit en åtgärd som lett till föroreningen.
Om ingen sådan finns kan även fastighetsägaren bli ansvarig för att efterbehandla det förorenade området. Kommunens miljö- och samhällsnämnd kan utreda vem som har ansvaret för efterbehandling av ett förorenat område.