Äldre och andra i behov av stöd

Det finns flera olika möjligheter att få hjälp om du behöver extra stöd för att klara vardagen. Det kan handla om att krafterna börjar avta för dig som blivit äldre. Men det gäller också dig som har en sjukdom eller annan funktionsnedsättning som gör att du behöver stöd. Även du som har en tillfällig skada eller sjukdom har rätt att få tillfälligt stöd.
Våra stödinsatser
Anhörigstöd
Det finns olika sorters stöd som ska underlätta för dig som vårdar en anhörig.
Bostadsanpassning
Bostadsanpassning kan du få om du har en bestående eller långvarig funktionsnedsättning och behöver göra förändringar i din bostad.
Boendestöd
Boendestöd är ett komplement till hemtjänsten för dig med en psykiatrisk diagnos och som behöver hjälp att få struktur på vardagen.
Dagverksamhet
På Södra strand bedrivs dagverksamhet för personer med demenssjukdom.
Digital hemguide
Har du fyllt 68 år och önskar hjälp och tips hur du kan använda din dator, mobil eller surfplatta? Då kan få besök av vår digitala hemguide.
Fixartjänster
Har du fyllt 68 år och bor i Östersunds kommun. Då har du rätt till fixartjänster.
Färdtjänst
Färdtjänst är till för dig som har svårt att åka buss eller vanlig bil. Färdtjänsten har bilar som är speciellt anpassade för rullstol och andra hjälpmedel. Med färdtjänst kan du få skjuts från dörr till dörr.
God man och förvaltare
En vuxen person som på grund av sjukdom inte kan ta tillvara sina rättigheter och inte själv kan ansöka om stöd och hjälp kan ha rätt att få hjälp av en god man eller förvaltare.
Hemsjukvård och rehabilitering
Har du stora svårigheter att ta dig till en hälsocentral på egen hand eller med hjälp av anhöriga kan du få sjukvård och rehabilitering i hemmet.
Hemtjänst
Hemtjänsten består av flera delar. Det kan vara att få hjälp med vanliga hushållsgöromål som tvätt, städning och inköp. Det kan också handla om hjälp med exempelvis måltider och personlig hygien.
Hjälpmedel
För att du ska klara dig så självständigt som möjligt finns särskilda hjälpmedel. I första hand kontaktar du din hälsocentral för hjälp. Men har du hemtjänst eller hemsjukvård kan du vända dig till kommunens arbetsterapeut eller sjukgymnast.
Hälsoträff för dig som är senior
Östersunds kommun erbjuder hälsoträffar med samtal och föreläsning om hälsa och hälsofrämjande insatser. Vi vill att du får mer kunskap om vad som bidrar till bättre hälsa och välmående.
Korttidsvistelse
Kommunens målsättning är att du ska kunna bo hemma och få det stöd och den hjälp du behöver på ett tryggt och säkert sätt. Men det kan finnas tillfällen då det inte är tillräckligt. Du kan då ansöka om att under en kortare tid få komma till ett korttidsboende.
Ledsagarservice
Har du svårt att ta dig ut på egen hand för att delta i aktiviteter utanför hemmet så som promenader, gå på bio eller utflykter. Då kan du ansöka om ledsagarservice.
Lunchserveringar
Du som är pensionär kan äta lunch på någon av kommunens mötesplatser och vissa särskilda boenden.
Mötesplatser
Runt om i kommunen finns det mötesplatser dit du är välkommen för att få sällskap eller delta i olika aktiviteter.
Mötesplatser för äldre och andra
Den största mötesplatsen är Prästgatan 58. Här hittar du bland annat restaurang, café, bastu med relax, galleri och fotvård.
Parkeringstillstånd
Parkeringstillstånd för rörelsehindrade ger dig rätt att parkera på parkeringsplatser som är reserverade för dig som har nedsatt gångförmåga. Du har också rätt att parkera på vanlig parkeringsplats på offentlig mark
Stöd enligt LSS
Har du en bestående funktionsnedsättning kan du ha rätt till stöd enligt LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Särskilt boende
Du som har så stort behov av trygghet och vård att du inte längre känner trygghet i ditt hem har rätt att få flytta till särskilt boende.
Trygghetslarm
Trygghetslarm är till för dig som vill leva ett självständigt liv i eget boende men samtidigt vara säker på du kan få hjälp vid akuta situationer när som helst på dygnet.
Din rätt till vård och omsorg
Alla som anser sig behöva service och omsorg har rätt att ansöka om bistånd enligt socialtjänstlagen. För att få reda på om du har rätt till hemtjänst eller annat bistånd måste du ansöka hos kommunen.
Så ansöker du om stöd hos kommunen
Vill du ansöka om stöd kan du ringa kommunens kundcenter, ansöka direkt via vår e-tjänst eller på blankett.
Saemiengïele voeresehoksesne
Staaren tjïelte edtja faaledh dïsse gie dagkerem nuepiem vaajta, abpe jallh biehkine servicem jïh hoksem åadtjodh mah voeresehoksen faaleldahkemieresne dejstie barkijistie gïeh saemien gïelem maehtieh. Tjïelte edtja aaj faaleldahkemieresne dej voeresi daerpiesvoeth hoksedh dej kulturellen identiteetem gorredidh.
Samiska i äldreomsorgen
Östersunds kommun ska erbjuda den som begär det möjlighet att få hela eller en väsentlig del av den service och omvårdnad som erbjuds inom ramen för äldreomsorgen av personal som behärskar samiska. Kommunen ska också inom ramen för sådan omsorg beakta de äldres behov av att upprätthålla sin kulturella identitet.
Information från Socialstyrelsen på flera språk
Socialstyrelsen har tagit fram en broschyr som vänder sig till dig som är äldre, men även till dig som är anhörig. I broschyren får du veta vilken vård och omsorg du kan få, vad den får kosta, vem du ska vända dig till och hur du går till väga om du inte är nöjd med beslut eller hur olika insatser utförs. Du hittar även en kortare beskrivning av de lagar och regler som styr vården och omsorgen.
Din rätt till vård och omsorg – en vägvisare för äldre (tillgänglig på flera språk)
Hjälp hemma
I broschyren "Hjälp hemma - för dig som behöver hjälp i vardagen" får du en sammanfattning av olika sorters stöd som finns att få.
Broschyren finns också inläst. Beställ den via bibliotekets talboksavdelning 063-14 40 43 eller 063-14 30 09.
Hjälp hemma - för dig som behöver hjälp i vardagen (broschyr) Pdf, 2.4 MB.
Se över din hemförsäkring
Om andra personer har nyckel till din bostad kan du behöva komplettera hemförsäkringen med en tilläggsförsäkring för att hemförsäkringen ska gälla.
Så här tycker medborgarna
Genom brukarundersökningar och andra uppföljningar försöker kommunen ta reda på vad medborgarna tycker om det stöd och den hjälp de får.