Företag, stöd och rådgivning

Näringslivet är en viktig kärna i kommunen och ett bra företagsklimat är oerhört viktigt för Östersunds utveckling och framtid. Vi på kommunen vill förenkla företagarlivet och erbjuder därför stöd och aktiviteter för dig som företagare.

Foto på ett möte

Foto: Håkan Wike

Näringslivsundersökningen

Under januari genomfördes en stor undersökning av alla företag med en anställd och uppåt i Östersunds kommun. 30% svarade, motsvarande 482 företag. De områden som undersöktes var kompetensförsörjning, lokaler, samverkan med skola och Näringslivskontorets verksamhet.

I undersökningen konstateras bland annat ett mycket högt rekryteringsbehov bland kommunens företagare. Enbart bland de svarande behövs det inom det närmsta halvåret rekryteras 550 personer. Tittar man på gruppen i sin helhet hamnar anställningsbehovet på någonstans runt 800 personer.

Störst behov är det inom bygg, restaurang och av undersköterskor, tekniker, mekaniker och ingenjörer. Samtidigt är det mycket få företag som har en nyanländ eller språksvag person anställd, bara 15%. Många företag ser hur samverkan med skolor är viktig för kompetens­försörjningen och nästan hälften kan tänka sig att båda ta emot praktikanter och studiebesök likväl som att hålla föredrag.

Här kan du se resultatet av undersökningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Har du synpunkter på vår verksamhet?

Om vi inte lever upp till vad vi lovar vill vi gärna att du meddelar oss detta. Dina synpunkter ger oss värdefull information och möjlighet att förbättra vår verksamhet.

Är du företagare och vill prenumerera på Näringslivskontorets nyhetsbrev? Mejla då till foretagslots@ostersund.se så lägger de till dig på prenumerationslistan.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2020-06-04