Kultur

ung kille som spelar elgitarr

Östersunds kommun stöttar kulturlivet på många olika sätt. I kommunens tillväxtplan finns kultur med som ett av de prioriterade tillväxt­områdena. Tillsammans skapar vi ett kreativt och rörligt kulturliv.

Bidrag till kulturföreningar

Ett viktigt sätt för oss att främja kulturen på är att ge bidrag till föreningar och deras arrangemang. På så sätt möjliggör kommunen ett spännande utbud för invånare, turister och besökare.

Läs mer om bidrag

Kulturskola och bibliotek

Våra två viktigaste kultursatsningar är kulturskola och bibliotek. Östersunds kulturskola erbjuder ett stort ämnesutbud med bland annat musik, teater och dans. Östersunds bibliotek har ett centralt placerat huvudbibliotek, tre filialer och en mobil biblioteksbuss.

Östersunds kulturskola

Östersunds bibliotek

Offentlig konst

Kommunen har ett stort konstinnehav med över 5000 verk. Vi förnyar konstsamlingen ständigt, dels genom nya köp av både bild- och formkonst som finns i alla kommunens lokaler, och dels genom offentliga utsmyckningar. Kommunen tillämpar enprocentsregeln: när vi bygger nya kommunala byggnader eller bygger om befintliga, går alltid en procent av entreprenadkostnaden till konstnärlig gestaltning. Offentlig konst i Östersund kan du se på Konstwebben

Konstwebben

Natur- och kulturstigar på Frösön

Frösöns sydöstra hörn bjuder på många sköna gröna stråk genom gammal kulturbygd. Där finns flera utmärkta stigar med skyltar som berättar om naturen och kulturen i området. Lär dig mer om fornborgen på Öneberget, Frösöns betydelse under järnåldern, hur en fångstgrop fungerar, Frösökyrka, Peterson-Bergers Sommarhagen och mycket mer genom att vandra längs

Natur- och kulturstigar på Frösön

Konstcentrum, museum och teatrar

Östersunds kommun bidrar till kulturlivet genom att äga och förvalta lokaler, där kulturföreningar sköter verksamheten:

 • Härke konstcentrum
  Föreningen Härke konstcentrum sköter verksamheten.
 • Ahlbergshallen och Stadsmuseet
  Föreningen Härke konstcentrums och Östersunds konstklubb bedriver utställningsverksamhet. Föreningen Gamla Östersund driftar muséet.
 • Östersunds Teaterverkstad
  Här är Östersunds Teaterverkstad verksam inom amatörteaterområdet.
 • Storsjöteatern
  Verksamheten drivs i nuläget av Gamla Teatern i Östersund AB.

Plan för kultur

Läs mer i Östersunds kommuns kulturstrategi Pdf, 144.4 kB.

Sidan uppdaterad 2024-06-03