Gator och torg

Vi arbetar ständigt för att det ska var trivsamt och tryggt på våra gator och torg. Här hittar du allt om utebelysning, skräpkorgar, snöröjning, med mera.

Illustration: En förskrämd Birger, ett skadat rådjur och en fet råtta samt ett östersundshjärta

Birger, Rådjuret och Latteråttan

Vi har tagit hjälp av Birger, Rådjuret och Latteråttan för att förklara varför man inte ska skräpa ned eller mata vilda djur i stan.

Läs mer om kampanjen Tillsammans för en renare stad

Rökfritt även vid busshållplatser och entréer

Du vet väl att det numera är förbjudet att röka även utomhus om röken når andra i din närhet eller om den riskerar att smita in i offentliga lokaler. Rökförbudet gäller bland annat vid busshållplatser, taxizoner, på eller vid uteserveringar, utanför entréer till restauranger, butiker och andra offentliga lokaler. Det finns inget exakt avstånd varifrån rökning är tillåten. Måste du bolma så gör det med god marginal till dina medmänniskor!
Läs mer om Rökfria miljöer

Här finns skräpkorgarna i Östersund

Det är faktiskt förbjudet att skräpa ned. Nedskräpning gör vår stad ful och otrevlig och lockar till sig råttor. Men det värsta är att det är ett hot mot miljön. Cigarettfimpar och snus innehåller gifter. Plastföremål utgör dödsfällor för djur. Plast försvinner heller inte, utan bryts bara ned till mikroplaster - små, små plastpartiklar som, numera, finns överallt i vår natur.

Våra råttsäkra skräpkorgar

I centrala stan finns våra råttsäkra skräpkorgar. De är tillräckligt höga och släta så att råttorna inte kan klättra eller hoppa upp.

Skräpkorgarna har ett stort inkast för vanligt skräp. På toppen finns en askkopp och på sidan finns ett finurligt pantrör. Stoppa dina burkar och flaskor i pantröret - då blir de lättare för pantare att hitta!

Kladdigt glassomslag eller snabbmatssopor?

Våra skräpkorgar är inte dimensionerade för sopor efter hela måltider. När snabbmatssopor slängs i skräpkorgarna blir de snabbt överfulla. Se skräpkorgarna som en extra service och inte som en rättighet. Ta med dig pizzakartongen när du lämnar parken eller torget.

Illustration av de skräpkorgar som finns på stan med plats för skräp, pant och fimpar

Hundbajset passar i alla skräpkorgar

Hundägare behöver inte leta upp en särskild s.k. hundlatrin för att slänga hundbajspåsar - det går bra att slänga i vilken kommunal skräpkorg som helst.

Knyt ihop påsen ordentligt! Och undvik att använda komposterbara hundbajspåsar. Sommartid löses påsarna snabbt upp och blir ett arbetsmiljöproblem för dem som tömmer skräpkorgarna. Skräpet från skräpkorgarna skickar vi till förbränning.

Var finns närmaste skräpkorg?

Det finns cirka 500 kommunala skräpkorgar i tätorterna. Se var närmaste skräpkorg finns i vår karta.

Så här jobbar vi med att tömma skräpkorgar

Vi tömmer de kommunala skräpkorgarna enligt ett rullande schema då vi använder oss av speciella fordon. Sommartid tömmer vi oftare. Då lägger vi 100 arbetstimmar varje vecka på att tömma skräpkorgar. Skräpkorgarna fylls mest under helgerna; speciellt sommartid då korgarna ofta överfylls. Vi börjar att tömma på måndagmornar men det tar några dagar innan alla skräpkorgar är tömda.

Offentliga toaletter

Kommunen har 5 offentliga toaletter i centrala stan samt i Dalhemsparken.

 • Parkeringshuset, Residensgränd 13
  Öppettider:
  Måndag - fredag kl. 7 - 22
  Lördag kl. 9 - 22
  Söndag kl. 10 - 18
  Rullstols-WC och skötbord
 • Nedre Stjärntorget, Biblioteksgatan
  Öppettider:
  Alla dagar kl. 5 - 20
  Rullstols-WC och skötbord
 • Badhusparken
  Öppen när serveringen har öppet
  Rullstols-WC
 • Hamnen vid Sjötorget 5
  Öppettider:
  Alla dagar kl. 5 - 20
  Rullstols-WC och skötbord

Och på Frösösidan finns

 • Dalhemsparken/Surfbukten
  Öppettider:
  Alla dagar kl 7 - 22

Hitta närmaste offentliga toalett

Sök i vår karta

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-03-14