Bostad först – vägen ut hemlöshet
Alla har rätt till ett tryggt hem. Därför arbetar vi i Östersunds kommun med modellen Bostad först, som ger personer i hemlöshet möjlighet att få bostad utan krav på att först lösa andra problem i livet – som beroende eller psykisk ohälsa.
När du får en bostad genom bostad först får du samtidigt det stöd som du behöver för att följa hyreslagen och hantera dina andra utmaningar.
Så fungerar Bostad först
- Det första steget är att kommunen gör en utredning om Bostad först är något som passar dig. Det sker genom intervjuer och träffar med dig.
- Beviljas du Bostad först får du flytta in i en bostad utan krav på att vara fri från missbruk eller att ha löst andra problem.
- I Bostad först ingår det en boendecoach som ger dig stöd i att följa hyreslagen. Stödet anpassas efter dina behov. Tillsammans med din boendecoach sätter du upp mål för framtiden och hur du vill ha ditt stöd.
- Du får ett andrahandskontrakt som med tiden kan leda till ett förstahandskontrakt.
Stöd under hela boendetiden
Stödet i Bostad först följer dig så länge du vill coh behöver det. Du får hjälp utifrån dina behov och med fokus på dina styrkor coh ,ål. Det kan handla om allt från praktisk hjälp i vardagen til stöd med missbruks- eller psykiska problem.
Förebyggande stöd
Om det finns risk för att du ska bli av med ditt förstahandskontrakt kan Bostad först vara ett stöd och jobba värkningsförebyggande med dig.
En beprövad modell
Många andra kommuner använder Bostad först och det har visat sig att över 80 procent har kvar sina boenden över tid. Forskning har visat ett ökat välbefinnande hos hyresgästen samt att metoden är samhällsekonomiskt fördelaktigt. Socialstyrelsen förespråkar modellen coh erbjuder ekonomiskt stöd för att fler kommuner ska kunna införa den.
De åtta grunderna för Bostad först
I Östersunds kommun arbetar Bostad först enligt de åtta grundprinciperna:
- Bostad är en mänsklig rättighet
- Rätten till val och självbestämmande
- Bostad och behandling ska separeras från varandra
- Stöd riktas till återhämtning
- Stöd baseras på skademinskning
- Aktivt engagemang utan tvång och fostran
- Deltagarstyrt stöd utifrån individens styrkor, behov och egna mål
- Flexibelt stöd under så lång tid som personen själv vill och behöver