Köldmedier
Köldmedier är kemikalier som ska transportera kyla, till exempel propan, ammonikak och olika freoner. Köldmedier skadar och tunnar ut ozonskiktet.
Du som bedriver yrkesmässig verksamhet och som använder stationära aggregat som innehåller köldmedier omfattas av ett antal regler för hantering av köldmedier.
Till exempel ska alla aggregat på minst 5 ton koledioxidekvivalenter (CO2e) kontrolleras minst en gång varje år. Du ska också skicka in resultatet från kontrollerna (en köldmedierapport) till kommunen varje år om din anläggning är på 14 ton koldioxidekvivalenter (CO2e) eller mer.
Regler för kontroll, rapportering och registrering
Det är enbart certifierad personal som får kontrollera och göra ingrepp i köldmedieaggregat, och som får upprätta rapport över genomförd kontroll.
Förbjudna köldmedier
- CFC är förbjudet att använda från och med den 1 januari år 2000. Undantag för små enhetsaggregat med en köldmediemängd av 900 g eller mindre får fortsätta att brukas så länge anläggningen brukas på samma plats.
- HCFC, till exempel R22, med fyllnadsmängd över 3 kilo är förbjudet att använda, från och med den 1 januari 2015.
- HFC - ännu inga förbud mot påfyllning och användning.
- Utrustning innehållande köldmedier med GWP-faktor på 2 500 eller högre (till exempel R404A) får inte installeras efter 2020. Militär utrustning eller utrustning avsedda för tillämpningar som är utformade för att kyla produkter till temperaturer under - 50°C är undantaget.
- Nytt köldmedium med GWP-faktor på 2 500 eller högre (till exempel R404A) får inte användas vid service eller underhåll av kylutrustning med en fyllningsstorlek på 40 ton CO2e eller mer, efter 2020. Regenererat eller återvunnet köldmedium får användas fram till 2030.
Kommunens tillsyn av köldmedier
Miljö- och samhällsnämndens tillsyn omfattar bland annat granskning och handläggning av anmälningar, kontrollrapporter, egenkontroll samt inspektioner av köldmedieanläggningar.
Vi kontrollerar även kylserviceföretagens behörigheter, samt deras hantering och lagring av köldmedier.
Restriktioner mot att sätta produkter på marknaden
- Förbud att sälja kyl- och frysskåp för hushållsbruk med köldmedium som har högre GWP-faktor än 150, från och med 1 januari 2015.
- Förbud att sälja stationära kylutrustningar med köldmedium om har GWP-faktor på 2 500 eller högre, från och med 1 januari 2020.
Undantag för utrustning avsedda att kyla produkter under - 50°C. - Förbud att sälja kommersiella kyl- och frysskåp med köldmedium som har GWP-faktor på 2 500 eller högre, från och med 1 januari 2020.
- Förbud att sälja kommersiella kyl- och frysskåp med köldmedium som har högre GWP-faktor än 150, från och med 1 januari 2022.
- Förbud för nyinstallation av centrala kylsystem med flera moduler för kommersiell användning som har köldmedium med högre GWP-faktor än 150 , och nominell kapacitet över 40 kW.
Undantag för kaskadsystems primära krets där köldmedium med högst GWP-faktor på 150 får användas. - Förbud att sälja flyttbar konditioneringsutrustning för inomhusbruk med köldmedium som har högre GWP-faktor än 750, från och med 1 januari 2025.