Akut hjälp
Om du behöver akut hjälp ring 112 för att komma till SOS Alarm. Där når du bland annat polis, ambulans, räddningstjänst, giftinformation, fjällräddning, flygräddning och sjöräddning.
Orosanmälan
Är du orolig för en annan person som bor i Östersunds kommun?
Det kan handla om ett barn som far illa. Det kan också handla om en vuxen som du tror utsätts för fysisk eller psykisk misshandel - eller någon som är på väg in i missbruk.
Du kan enkelt göra en orosanmälan via den här e-tjänsten
Du kan också välja att kontakta Kundcenter 063-14 30 00 eller kundcenter@ostersund.se
Via Kundcenter kan du även göra en orosanmälan för någon som har svårt att klara sig själv på grund av psykisk ohälsa, demenssjukdom eller annan sjukdom.
Du kan vara anonym. Det gäller både för orosanmälan via e-tjänsten eller om du väljer att ringa. Det går också bra att skicka ett brev. Vill du inte att ditt telefonnummer ska visas slår du #31# före telefonnumret.
Om du har funderingar kan du ringa till Kundcenter för att rådgöra innan du bestämmer dig för om du vill göra en orosanmälan. Vill du bara ha rådgivning är det viktigt att du inte lämnar några uppgifter om personen din oro gäller.
Vid behov av akut hjälp - ring 112.
Social beredskap
Utanför kontorstid kan du kontakta SOS Alarm (112) vardagar mellan klockan 17.00 - 08.00 samt under helger. Dag före helgdag börjar beredskapen klockan 15.00.
Social beredskap är till för akuta ärenden som inte kan vänta med kontakt till nästa vardag. Det gäller barn eller ungdomar som far illa, eller riskerar att fara illa, missbrukare i akut behov av vård, våld i nära relation, akut behov av tak över huvudet.
Barn och unga
Om du själv är barn eller ungdom och av någon anledning mår dåligt hittar du en sammanställning över hjälp som finns att få på sidan 1177.se.
1177.se - Stöd och hjälp för barn och unga i Jämtlands län
Information om det stöd som kommunen erbjuder hittar du på sidan Stöd till barn och unga
Våld och övergrepp
Vid en akut situation ring 112, annars når du polisen via 114 14.
Läs mer på sidan Våld i nära relationer
Säkerhet och krisberedskap
Ibland inträffar oväntade, och kanske dramatiska, händelser där tryggheten och säkerheten känns hotad. Kommunen har en beredskap för det och rutiner för samverkan. Läs mer om det på sidan Säkerhet och kris
POSOM står för psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och katastrofer. Det är en krisgrupp som med kort varsel kan kallas in för att stötta drabbade.