Fysisk aktivitet – Träningsfilmer och annan hjälp

Två personer går på Storsjöns is med staden Östersund i fonden.

All form av fysisk aktivitet kan påverka din hälsa positivt. Genom att träna och röra på dig kan du bibehålla styrka, rörlighet, balans och ork.

Att träna och vara mer fysiskt aktiv i vardagen gör att du kan må bättre både fysiskt och psykiskt. Det minskar också risken för att du ska falla eller drabbas av skador i samband med fall. Gå en promenad, ta trapporna istället för hissen, städa eller hänga tvätt är exempel på fysiska aktiviteter som gör att du kan vara aktiv i vardagen.

Det är viktigt att du rör på dig varje dag, sitter mindre och skapar goda vanor där fysisk aktivitet ingår. Stillasittande begränsar dig från att vara fysiskt aktiv och ökar risken för sämre hälsa.

Du bör också träna några gånger i veckan. Det är aldrig försent att börja träna och du kan öka din kondition, muskelstyrka och balans oavsett om du är ung eller äldre. Träningen behöver inte vara så komplicerad, bara att den är anpassad utifrån dig och dina förmågor. Tänk på att träningen måste vara lite utmanade för dig, men vad som är utmanande är väldigt individuellt.

Förebygga fallskador med träning

Många studier visar att fysisk träning minskar risken för dig att falla. Och om du ändå faller är risken att du bryter något, mycket mindre om du är tränad.

Säkra steg

Säkra steg är ett digitalt träningsprogram som ger stöd att komma igång och fortsätta med träning av balans och benstyrka. Säkra steg finns som en app som kan användas på dator, smarttelefon eller surfplatta. Appen är utvecklad av forskare vid Umeå universitet i samarbete med äldre personer och ska ge stöd för dem att på egen hand genomföra fallpreventiv träning. Säkra steg att finnas tillgänglig där appar kan laddas ned.

Lätt att använda – Lätt att komma igång

Säkra steg, som är lätt att använda på dator, smartphone och surfplatta, är speciellt formgiven för äldre användare.

För att komma igång med Säkra steg kan du besöka webbplatsen sakrasteg.se där du får veta mer om appen och träningsupplägget.

Träningsfilmer

Här hittar du olika typer av träningsfilmer med enkla rörelser.

För att se filmerna i fullskärm trycker du på pilarna nere i högra hörnet på filmerna.

För att komma ur helskärmsläge trycker du på Esc knappen på tangentbordet uppe till vänster.

Så tränar du med filmerna

Försök att komma igång och gör styrke- och balansövningar minst tre gånger i veckan, men gärna varje dag. Man kan träna med alla filmerna i rad eller bara en, beroende på vad man orkar och vill.

Här följer ytterligare några råd:

  • Övningarna ska vara lite utmanande men vad som är utmanande är väldigt individuellt. Börja gärna med att genomföra alla övningar med stöd, exempelvis en stadig stol eller köksbänken.
  • När du känner dig säker på att du kan genomföra en övning med stöd bör du sträva efter att gradvis minska hur mycket stöd du tar med händerna. Det kan du göra genom att du släpper ett finger i taget för att se om du fortfarande kan hålla balansen. Börja släppa lillfingret, sedan ringfingret osv. Se till att du behärskar balansen i varje steg innan du går vidare till nästa.
  • Om de stående övningarna känns för svåra kan man börja med bara de sittande övningarna och sedan eventuellt prova sig fram med de stående övningarna när man känner sig säkrare.

Nivå 1: 15 minuter, sittande

Nivå 2: 30 minuter, sittande

Nivå 3: Sittande och stående

Nivå 4: 30 minuter, stående

Rörelsebingo

Varför inte testa en ny aktivitet som kan utföras av seniorerna! Skellefteå kommun har skapat ett digitalt bingospel som kallas Dutt'n go. Dutt'n go är en gruppaktivitet som varva animerade rörelse till musik med bingospel.

Varje rörelse visas i 30 sekunder och kan utföras stående eller sittande. Därefter visas en bingosiffra och det är dags att dutta på de fysiska bingobrickorna.

Häng med på rörelser till härlig musik och dutta sedan på din bricka.

Kom ihåg att ladda ner bingobrickorna och skriva ut dem innan ni börjar!

Vem får bingo först?

Här kan du läsa mer om Dutt'n go genom att klicka på länken nedan !

Rörelsebingo Dutt'n Go

Vandring och löpning

För den som vill gå och springa finns det mängder av alternativ att välja mellan. Ett tips är att läsa mer om "Naturvistelse för hälsan", vandringsslingor framtagna i samarbete mellan kommunerna i Jämtlands län, Folkhälsoenheten i Region Jämtland Härjedalen och Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Länk till sidan "Vandring och löpning" på ostersund.se

Individuellt anpassade träningsråd

Om du har specifika balanssvårigheter eller andra fysiska bekymmer eller funderingar bör du ta kontakt med en fysioterapeut för att få individuellt anpassade träningsråd. Kontakta då din hälsocentral. Om du har daglig hjälp av hemtjänst kan du få hjälp av kommunens fysioterapeut.

Gym och träningsanläggningar har också ofta bra service med tränare som kan hjälpa till med träningsprogram och goda råd. Individuell träning passar vissa medan träning i grupp kan vara bra för motivationen för andra. Ett träningskort och regelbunden fysisk aktivitet kan vara en bra investering i sin egen hälsa som lönar sig på sikt!

Hjälpmedel

För att du ska klara dig så själv­ständ­igt som möjligt finns särskilda hjälpmedel. I första hand kontaktar du din hälso­central för hjälp. Men har du hem­tjänst eller hemsjukvård kan du vända dig till kommunens arbets­terapeut eller sjukgymnast.

Hjälpmedelscentralen

Mötesplatser

Runt om i kommunen finns det mötes­platser dit du är välkommen för att få sällskap eller delta i olika aktiviteter.

Mötesplatser för äldre och andra

Den största mötesplatsen är Präst­gatan 58. Här hittar du bland annat restau­rang, café, bastu med relax, galleri och fotvård.

Prästgatan 58 - mötesplats för alla åldrar

Sidan uppdaterad 2024-04-29