Portionsmat

Här hittar du mer information om portionsmat, specialkost och om Matgubben som levererar maten hem till dig.

Du som beställer portionsmat får färdiga maträtter levererade hem till dig två gånger per vecka. Du har menyer från tre olika kök att välja mellan.

De tre köken är:

  • Mr Husman
  • Jämtländska matsalen
  • Björkbackaköket (M. Schröder AB)

Vem kan köpa portionsmat?

  1. Du kan få portionsmat om du är skriven i Östersunds kommun och är 69 år eller äldre. Du anmäler att du vill köpa portionsmat genom att fylla i en e-tjänst eller kontakta Kundcenter på 063-14 30 00.
    Beställ portionsmat (e-tjänst)
  2. Alla medborgare kan ansöka om stöd enligt Socialtjänstlagen. Även du som inte fyllt 69 år kan ansöka om att få portionsmat levererad hem till dig, om du har ett behov av stöd. För att kunna ansöka om portionsmat, oavsett ålder, behöver du få ett beslut från en biståndshandläggare. För att få kontakt med en biståndshandläggare ska du vända dig till Kundcenter 063-14 30 00.

Vad kostar det?

Du bestämmer själv hur många portioner du vill köpa. Portionsmaten kostar olika beroende på vilken maträtt du beställer. Portionspriset är från cirka 70 kronor (2024). Du betalar inget för hem­körningen.

Matgubben skickar räkning till dig varje månad för de portioner du har köpt.

Vad händer när jag beviljats portionsmat?

När du kontaktar kommunen för att beställa portionsmat måste du lämna personuppgifter och adress.

Östersunds Kommun kommer att förmedla uppgifterna till Matgubben som sedan tar kontakt med dig och gör ett hembesök. Då får du menyer och inloggningsuppgifter till Matgubbens hemsida. Där kan du se aktuella menyer.

Leverans av portionsmat

Det är Matgubben (företaget Jemttransport AB) som levererar maten hem till dig. Du beställer maten två veckor innan leverans.

Det finns många olika maträtter att välja mellan från de tre olika köken. Det kan vara husmanskost, finare helgmat och efterrätter.

Avbeställning av mat gör du direkt till Matgubben två veckor innan.

Matgubben levererar portionsmaten

Bild på matgubbens bil som är vit

Det är vi på Matgubben (företaget Jemttransport AB) som levererar portionsmaten. Vi kommer hem till dig två gånger per vecka. Ska du resa bort eller önskar du avsäga dig portionsmaten för en bestämd eller obestämd tid så kan du också kontakta oss på 063- 18 01 40.

Har du biståndsbeslut om att få portionsmat men inte beställt mat tidigare? Du kan ringa direkt om du vill börja beställa mat. Du kan också ringa till oss direkt om du önskar göra uppehåll. Bestämmer du dig för att sluta beställa portionsmat kan du när som helst ändra dig och börja beställa igen. Maten betalas via faktura en gång i månaden.

Menyer

Menyerna hittar du på Matgubbens webbsida.

För att se menyerna måste du logga in med "meny" som användarnamn och lösenord. Klicka därefter på "Ny order".

Specialkost

På menyerna för normalkost hittar du också rätter för dig som behöver anpassad kost. Titta efter symbolerna:

LF = laktosfri

GF = glutenfri

Lättuggad mat

Du som behöver lättuggad mat abonnerar på portionsmaten. Du väljer om du vill ha en eller två rätter per dag.

Matsedeln för lättuggad mat är samma som matsedeln för Björkbacka köks meny för normalkost.

Bra att tänka på

Näringsinnehåll

Du behöver mycket energi ocn näring när du blir äldre. Har du någon sjukdom kan ditt behov av energi och näring öka. En matlåda täcker ungefär en femtedel av ditt dagsbehov. Du behöver själv lägga till bröd, bordsmargarin, måltidsdryck och råkost för att måltiden ska bli komplett.

Förvaring och uppvärmning

Portionsmaten levereras kall och ska förvaras i kylskåp. Det bästa är om du kan värma maten i mikrovågsugn. Stick några hål i locket eller lägg maten direkt på tallriken.

Tänk på att plocka ut sådant som inte ska värmas exempelvis rödbetor, kalvsylta och sill.

Potatisen i förpackningen är inte färdiglagad utan ska hettas upp ordentligt. Dela gärna potatisen i mindre delar för bästa resultat.

Värm i två till tre minuter på högsta effekt. Effekten kan variera mellan olika ugnar så du får prova dig fram. Låt stå någon minut innan du äter. Servera maten på tallrik tillsammans med egna tillbehör.

Sprid ut måltiderna

När man blir äldre kan det bli svårare att äta stora portioner. Därför är det extra viktigt att sprida ut måltiderna över dygnets vakna timmar.

Förutom frukost, lunch och middag rekommenderas du att äta två till tre mellanmål. Om du äter små portioner kan maten berikas med exempelvis grädde, olja, smör eller creme fraiche för att få mer energi.

Sidan uppdaterad 2024-10-21