Parker och utflyktsmål
Parken mitt i stan dit du kan smita ner på lunchen, kvartersparken där barnen har sin lekplats och där du rastar hunden på kvällarna, eller strandområdet dit du styr kosan med picknickkorgen en solig söndag. Här berättar vi om Östersunds parker och utflyktsmål.
Nedan kan du läsa om kommunens alla parker och utflyktsmål. Tänk på att
Allemansrätten gäller även i parker och stadsnära skogar
Livräddningsutrustning
Många av våra parker och grönområden ligger vid Storsjön eller vid andra sjöar och vattendrag. Skulle olyckan vara framme, finns flera stationer med livräddningsutrustning.
Hitta närmaste livräddningsutrustning
Visst har du plats i ryggsäcken eller korgen så du kan ta med dig picknick-soporna hem?
I våra parker finns skräpkorgar för småskräp och hundbajspåsar. Tänk på att skräpkorgarna inte är dimensionerade för sopor efter hela måltider. När picknick-sopor trycks ned i skräpkorgarna blir de snabbt överfulla.
Du hittar närmaste skräpkorg för småskräp i kartan
Våra parker och utflyktsmål
Nedan hittar du beskrivningar av de flesta av våra parker och utflyktsmål, från den "närmaste" parken till "den längst bort".
Sommarparken och Vinterparken
Sommarparken och Vinterparken är kommunens evenemangsparker som uppstår i Badhusparken, på Storsjöns is och i Dalhemsparken.
Hitta utflyktsmål i Naturkartan
I Östersunds kommuns naturkarta hittar du flera utflyktsmål du kan besöka. Där kan du också få tips på badplatser, löparrundor, turer för vandring och platser lämpliga att cykla på.
Gör en utflykt och njut av en trevlig stund utomhus vid någon av alla vindskydd i kommunen.
"Skogs- och naturpärlor runt Östersund" gavs ut 2007 av Skogsstyrelsen. Den är fortfarande en inspirerande skrift som lockar till äventyr och upplevelser.
Så här sköter vi våra parker och naturområden
Östersunds kommun arbetar aktivt för trivsamma parker och naturområden men också en rik biologisk mångfald.
Läs mer om hur vi sköter parkerna
Oönskade växter och farliga träd
Det som växer i våra parker och grönområden ska oftast växa där. Finns växterna naturligt i Jämtland så ska de också få finnas i våra parker. Det gäller även giftiga växter.
Men främmande, invasiva växter ska vi hjälpas åt med att bekämpa. Träd eller grova trädgrenar som hotar att falla kan också behöva tas ned.
Hjälp oss genom att göra en felanmälan nedan.
Felanmälan av utemiljön
Har du sett något fel på gator, torg eller i parker? Något som saknas eller är trasigt? Gör en felanmälan
Hjälp oss att inventera träden!
Östersunds kommun har låtit kartlägga träden i staden och kommunens tätorter som en del i ett digitalt projekt - Trädkartan . Nu behöver vi din hjälp för att samla in ännu mer information om alla våra träd; både kommunala och privata! Berätta om dina egna träd, gå ut och inventera, eller spela trädbingo för att inventera på ett lite roligare sätt.