Skidbackar

Nypistad skidbacke med skidåkare i liften

Du behöver inte åka till fjällen för att få en alpin känsla. Bara några minuter från Östersunds centrum finns både Gustavsbergsbacken och Ladängen som passar såväl den drivne skidåkaren som nybörjaren. Om snömängden tillåter bygger vi en funpark varje vinter i Ladängen, som är mycket uppskattad. Litsbacken är en bra barn- och familjebacke.

2024-11-27
Torsdagen den 5 december kl. 16-19 samt fredagen den 6 december kl. 12-15 håller vi öppet i Gustavsbergsbackens lifthus för er som vill köpa säsongskort.

Våra skidbackar

Öppettider

Öppettider idag

  • Gustavsbergsbacken och Silverling Stängt
  • Ladängen Stängt
  • Litsbacken Stängt

Obs! När liften är stängd är backen stängd. Utanför öppettiderna är backarna att betrakta som ett arbetsområde och det är då förbjudet att vistas där. Detta gäller perioden 1 novmeber - 30 april. Var vänlig och respektera avspärrningar, skyltar och personalens instruktioner. Det handlar om din säkerhet!

Köldgräns: - 20 grader

Liftkort

Liftkortet gäller både Gustavsbergsbacken, Ladängen och Litsbacken. I Silverling krävs inget liftkort. Barn under 8 år med hjälm åker gratis i vuxet sällskap. Liftkorten köper du i någon av liftkioskerna.

Pris för liftkort:

Kategori

Ungdom
8 - 17 år

Vuxen

Senior
från 65 år

Anmärkning

Enkel tur

10 kr

20 kr

10 kr


Dagkort

100 kr

165 kr

105 kr

kl. 10 - 16

Eftermiddagskort

80 kr

110 kr

85 kr

kl. 14 - 16

Kvällskort

80 kr

110 kr

85 kr

kl. 16 - 22

Klippkort, 10 turer

105 kr

210 kr

105 kr


Säsongskort

1 050 kr

1 570 kr

1 050 kr


Keycard*

50 kr

50 kr


Krävs för samtliga kort

* Keycard är ett plastkort som vi laddar med ditt köp.

Som medlem i SLAO hänvisar vi till de allmänna villkor som gäller för alla SLAO-anläggningar.

Föreningar och allmänhet

Kommunen driver och utvecklar skidbackarna både utifrån föreningslivets och allmänhetens behov av anläggningar. Däremot är föreningslivet prioriterat och tävlingsverksamhet bryter normalt annan verksamhet.

Se våra riktlinjer för hur vi prioriterar

Hyra Gustavsbergsbacken

Priser för hyra av Gustavsbergsbacken:
VemTräningTävling m.m.
Hyra för Östersundsföreningar - Barn och ungdomar110 kr/tim110 kr/tim
Hyra för Östersundsföreningar - Vuxna400 kr/tim750 kr/tim
Hyra för övriga föreningar750 kr/tim750 kr/tim
Hyra för förbund750 kr/tim750 kr/tim

Priserna gäller från och med 23 oktober 2020.

Hyra Ladängden

Priser för hyra av Ladängen:
VemTräningTävling m.m.
Hyra för Östersundsföreningar - Barn och ungdomar110 kr/tim110 kr/tim
Hyra för Östersundsföreningar - Vuxna400 kr/tim750 kr/tim
Hyra för övriga föreningar750 kr/tim750 kr/tim
Hyra för förbund750 kr/tim750 kr/tim

Priserna gäller från och med 23 oktober 2020.

Fakta om snötillverkningen i Frösöbackarna

I backarna på Frösön har vi snökanoner som producerar konstsnö. För att kunna producera snö behövs vatten och det tar vi från Storsjön.

För att sätta i gång snöproduktion på senhösten, krävs att lufttemperaturen ligger på minussidan, helst runt fem minusgrader, och att vattnet i Storsjön är tillräckligt kallt. Storsjön är en stor och djup sjö, vilket gör att det tar lång tid innan temperaturen på vattnet sjunkit till det gradtal som behövs.

Dessutom spelar luftfuktigheten in. Innan isen lagt sig på Storsjön, är luftfuktigheten ganska hög. Då krävs en lägre lufttemperatur för att kunna tillverka snö. När isen väl har lagt sig, sjunker luftfuktigheten. Då räcker det med några få minusgrader för att vi ska kunna köra snökanonerna. Så Storsjöns vattentemperatur, lufttemperaturen och luftfuktigheten måste samspela för att vi ska kunna producera snö.

För att producera snö får man räkna med ungefär en halv dags förberedelser innan start, och lika lång tid när man stänger ned kanonsystemet. Vi behöver alltså en längre period med minusgrader för att kunna producera snö på ett effektivt sätt.

Vi kan bara tillverka snö i en backe i taget. Det är el- och vattentillgången som begränsar. Vattentillgången beror dels på det tillstånd för vattenverksamhet som vi har, och dels på vattenståndet i Storsjön.

Så här prioriterar vi

1. Silverling är vår barnbacke som också ger möjlighet till tidig träning på snö. Den kräver inte mycket snö.

2. Gustavsbergsbacken är högintressant både för klubbarnas träning och tävling samt för allmänheten. Backen är stor till ytan och här krävs ett rejält snödjup, bland annat för att kunna borra ned slalomkäppar. Det tar lång tid att färdigställa Gustavsbergsbacken.

3. Ladängens östra nedfart som även innefattar liftgatan, står näst på tur.

4. Ladängens västra nedfart behöver mycket snö för här anlägger vi vår Funpark. Den bygger vi helt och hållet av konstsnö. Ofta kan vi påbörja arbetet i västra nedfarten samtidigt som den östra.

Sidan uppdaterad 2024-11-27