Publicerad 2025-03-14

Allemansrätten

Allemansrätten är en unik möjlighet som bygger på att vi tillsammans tar ansvar. Vi gör allemansrätt när vi visar hänsyn till djur, natur, markägare och medmänniskor. Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i naturen, plocka bär och svamp och övernatta något enstaka dygn i tält nästan var som helst. Oavsett aktivitet gör naturen gott, tillhör alla och välkomnar både dig som tar dig fram på hjul eller till fots.

Bärplockning på Frösön

Det är alltid ditt eget ansvar att ta reda på vad som är tillåtet på den plats du befinner dig! Bärplockning på Frösön. Foto: Håkan Wike/Östersunds kommun.

Allemansrätten fungerar om vi tar ansvar för att bedöma vad som är lämpligt att göra här och nu. Om vi alla vet hur vi ska göra i naturen vid olika aktiviteter, tider på året och på olika platser, är det enkelt att göra rätt. Allemansrätten innebär både rättigheter och skyldigheter. Här hittar du information om de möjligheter allemansrätten ger oss och hur vi gör allemansrätt genom att visa hänsyn och respekt.
Det är lätt att göra allemansrätt!

Tätortsnära natur

Allemansrätten gäller både i tätorten och på landet. Det är viktigt att ta hänsyn till allemansrätten i tätortens grönytor. Då kan såväl konflikter som slitage undvikas. Med hjälp av allemansrätten kan alla samsas om de ibland begränsade gröna områden som finns inom och nära tätorterna.

Så visar du hänsyn i tätortsnära natur:

  • Visa hänsyn till andra besökare.
  • Gå inte i skidspår på vintern.
  • Respektera hemfriden genom att visa hänsyn gentemot boende i olika områden.
  • Ta med dig ditt skräp hem.
  • Kolla upp om det finns särskilda regler som kan begränsa allemansrätten i området.

Cykling

Att cykla i naturen är härligt och enligt allemansrätten får du cykla både i naturen och på enskilda vägar. Men tänk på att inte cykla över en tomt, plantering eller mark som lätt kan skadas som till exempel våtmarker.

Tältning

Du får tälta något enstaka dygn i naturen. Tänk på att inte störa markägaren eller skada naturen.

Eldning

Lägerelden kan sätta extra krydda på vårt friluftsliv men allemansrätten ger dig ingen självklar rätt att göra upp eld. När du eldar är det din skyldighet att se till att elden inte sprider sig eller skadar mark, djur och växter. Elda inte heller direkt på, eller alldeles intill, berghällar eller större stenblock. De kan spricka och gå sönder, sår som aldrig läker.

Hemfridszon

Grundregeln i allemansrätten är att vi får gå nästan överallt i naturen och på annan mark så länge vi inte stör eller förstör. Men det finns undantag. Vi får inte gå på växande gröda och vi måste ta hänsyn till hemfridszonen.

Hundar i naturen

Ta gärna med dig hunden i naturen men kraven på dig som hundägare är stora. Ett bra sätt att göra allemansrätt är att ha din hund i koppel, så att vilda djur, fåglar och hundrädda människor får lugn och ro. När vilda djur har ungar (1 mars–20 augusti) får hunden inte springa lös i skogen. I de allra flesta fall betyder det koppel.

Klättring

Klättring är en del av svenskt friluftsliv och allemansrätten gör det möjligt att klättra året runt. Lämna sten och berg i så orört skick som möjligt, låt mossan och laven vara. Lämna klippor i närheten av häckande fåglar ifred.

Skogen

Du får plocka vilt växande blommor, bär och svamp i naturen, men vissa växter är fridlysta och de får du inte plocka. Ta bara grenar, kottar och nötter som redan ligger på marken. Särskilda regler gäller i nationalparker och naturreservat.

Ridning

Du får rida i naturen enligt allemansrätten. Men hästens tyngd ökar risken för skada på skog, mark eller väg. Som ryttare behöver du därför visa stor hänsyn när du rider på annans mark.

Skyddade områden

I skyddade områden (nationalparker och naturreservat) finns särskilda bestämmelser som kan innebära att allemansrätten är begränsad.

Vandring och skidåkning

Du kan gå eller åka skidor nästan överallt i naturen, men det finns undantag. Du får till exempel inte vara på annan tomt eller gå över planteringar eller grödor. Allemansrätten gäller inte heller på golfbanor. På vintern behöver du välja en annan väg för din promenad än i preparerade skidspår.

Lämna inte kvar skräp eller matrester

Det är alltid viktigt att städa upp efter sig och inte lämna skräp eller matrester i naturen. Det är extra viktigt att tänka på för att inte sprida afrikansk svinpest i Sverige. Därför är det viktigt att inte lämna kvar till exempel skink- eller korvsmörgåsen som ingen åt upp. Ta med ditt skräp hem.

Motordrivna fordon

Allemansrätten inkluderar inte motordrivna fordon, oavsett om de går på el eller annat drivmedel. Motordrivna fordon är en samlande beteckning för alla slags fordon som drivs med motor.

Läs mer om allemansrätten hos Naturvårdsverket

Naturkartan och tips på friluftsaktiviteter

I Naturkartan kan du filtrera för att hitta vandringsleder, vindskydd, grillplatser och andra platser som är värda att besöka. Kom ihåg att ta med egen ved till grillplatserna:

Att spendera en stund utomhus under dagen bidrar till många hälsofördelar. I Östersunds kommun finns det något för alla att göra.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2025-03-14