Bangårdsgatan

Särskilt boende på Bangårdsgatan med inspiration av fjällen och den jämtländska kulturen. Inflyttning april 2023.

Aktuellt just nu

Bygget går framåt enligt plan. Just nu pågår färdigställandet av huset invändigt. Väggar ljudisoleras, kaklas och målas och det dras el. Det byggs också ett cykelförråd i anslutning till huset.

Samtidigt är planeringen av invändig inredning och utrustning i full gång. Fokus är att skapa en hemlik, trivsam och säker miljö som refererar till staden och fjället. Varje våningsplan har en egen accentfärg för att underlätta orienteringen i huset.

Förenade Care har tecknat avtal med Östersunds kommun för att driva verksamheten.

Du som vill bo på Bangårdsgatans särskilda boende

Det finns inga möjligheter att ställa sig i kö till boendet på Bangårdsgatan. Särskilt boende – eller äldreboende som det ibland kallas – är till för personer med stora behov av vård och omsorg. För att göra en ansökan om särskilt boende måste du först träffa en av kommunens biståndshandläggare.

Mer om boendet

Boendet består av 80 lägenheter på fyra våningsplan. Byggnaden består av tre huskroppar som möter varandra i en U-form med en innergård i mitten. Varje huskropp rymmer en avdelning. Byggnaden anknyter arkitektoniskt till regionen, med material och detaljer som refererar till både i staden och fjället.

Lägenheterna vänder sig utåt, medan gemensamma ytor som allrum och kök vänder sig mot innergården med utsikt mot Storsjön och Frösön. I bottenplan mot gatan finns ett stort aktivitetstorg som ska fungera som en flexibel mötesplats för såväl de boende, deras anhöriga som för allmänheten.

Avdelningarna är utformade så att de boende så långt som möjligt ska kunna fortsatta sitt dagliga liv och i tre av avdelningarna finns möjlighet till parboende. På varje avdelning finns tillgång till en gemensam stor balkong så att de boende på egen hand kan komma ut i den friska luften.

Gemensamma utrymmen på avdelningen består av ett stort allrum rum i mitten och ett öppet kök. Allrummet delas av en öppen spis för att skapa en varierad möbleringsmiljö med mindre och större grupper. Material och färger är valda för att skapa en hemlik och trivsam miljö.

Utemiljön är uppbyggd med stigar och spänger som slingrar mellan vinterträdgården, odlingskragarna och vattenspegeln. Marken beläggs med gräs och ljung med öar av skuggivande träd och blommande perenner. Stigarna utgörs av slät beläggning som ska vara
lätt att ta sig fram på samtidigt som de ska föra tankarna till stigarna på ett pass i Jämtlandstriangeln.

Planskisser

Ritning plan 10 (Enréplan) Pdf, 595.1 kB.

Ritning plan 11 Pdf, 659.5 kB.

Ritning plan 12 Pdf, 668 kB.

Ritning plan 13 Pdf, 521.5 kB.

Så här kommer det att se ut när det är klart...

Arkitektskisser: Gisteråsjöstrand Arkitektur AB

Arkitektskiss på hus i fyra våningsplan.
Arkitektskiss: Interiörbild från en lägenhet i boendet.
Arkitektskiss: Interiörbild från en lägenhet i boendet.
Arkitektskiss: Vy över boendets takterrass, med utsikt över Storsjön och fjällen.

...och så här såg det ut i mars 2022

Filmat med drönare av Johan Proos, Magnolia Bostad AB.

Så tar du dig dit

Busslinje 9 Centrum-Odenskog; hållplats Frejagatan.

Sidan uppdaterad 2022-11-09