Vårdnad, boende och umgänge
Till familjerätten kan föräldrar vända sig för råd och information om till exempel vårdnad, boende och umgänge och andra frågor kring gemensamma barn. Om det finns behov av stöd från andra myndigheter kan familjerätten hjälpa till att lotsa er rätt.
På uppdrag av domstol genomför vi också utredningar i vårdnad, boende och umgängesmål.
I alla frågor om vårdnad, boende och umgänge ska barnets bästa vara avgörande. Hänsyn ska alltid tas till barnets vilja, beroende på barnets ålder och mognad. Målsättningen är att föräldrar har gemensam vårdnad om det är till barnets bästa.
Obligatoriska informationssamtal inför vårdnadstvist
Om du och din medförälder överväger att inleda en tvist i domstol om vårdnad, boende och umgänge behöver ni först ha deltagit i ett informationssamtal vid familjerätten.
Samarbetssamtal
Vi erbjuder också samarbetssamtal för att hjälpa separerade föräldrar att komma överens kring gemensamma barn.
Vad menas med begreppen?
Upprätta avtal om vårdnad, boende och umgänge
Med familjerättens hjälp kan ni som föräldrar upprätta juridiskt bindande avtal gällande vårdnad, boende och umgänge för gemensamt barn. För att kunna upprätta ett avtal krävs det att ni är överens om avtalets innehåll, att ni har full insikt i innebörden av avtalet samt att avtalet bedöms vara till barnets bästa.
Prövningen görs av socialnämnden i den kommun där ert barn är folkbokfört, i Östersunds kommun är det familjerätten som utreder, prövar och upprättar avtalen.
Om och när ett avtal har godkänts av familjerätten har det samma giltighet som en dom i domstolen. Familjerätten kan välja att inte godkänna ett avtal, dessa beslut kan inte överklagas.
Om föräldrar vill ändra vårdnaden från ensam till gemensam och de inte har tvistat om vårdnaden tidigare, kan de vända sig direkt till Skatteverket och anmäla gemensam vårdnad.
Om föräldrarna inte hittar en gemensam lösning
Om det inte är möjligt för föräldrar att själva - eller med hjälp av samarbetssamtal vid familjerätten - hitta en lösning för sitt barns vårdnad, boende eller umgänge kan domstolen besluta hur det ska vara för barnet.
En förälder kan vända sig till domstolen med ett yrkande om hur föräldern vill att det skall vara för barnet. Domstolen brukar lyssna till båda föräldrarnas åsikt och innan domstolen avgör ett mål eller ärende om vårdnad, boende eller umgänge brukar den ge socialnämnden i uppdrag att lämna upplysningar i ärendet, så kallade snabbupplysningar.
Uppdraget från domstolen hamnar hos familjerätten där en utredning genomförs skyndsamt i syfte att ge rätten ett bredare underlag för beslutet. En vanlig handläggningstid för upplysningar är cirka fyra veckor från det att familjerätten fått uppdraget till dess att upplysningarna lämnas till domstolen.
Domstolen avgör om det är tillräckligt att socialnämnden får tillfälle att lämna upplysningar eller om det är nödvändigt med ytterligare utredning. Om frågan behöver utredas mer kan domstolen lämna ett uppdrag till socialnämnden att göra en utredning. En vanlig handläggningstid för utredning är cirka fyra månader från det att familjerätten får uppdraget till dess att utredningen lämnas till domstolen.