Starta ny livsmedelsverksamhet
Om du ska starta en ny livsmedelsverksamhet eller ta över en gammal måste Miljö och hälsa på Östersunds kommun registrera din livsmedelsverksamhet. Senast två veckor innan du ska starta.
För att registrera att du ska starta en ny livsmedelsverksamhet måste du fylla i och skicka in en anmälan om registrering till oss på Miljö och hälsa senast två veckor innan du ska påbörja verksamheten.
Anmäla ny, ändra eller avsluta befintlig livsmedelsverksamhet (e-tjänst)
Kommunens livsmedelsinspektörer bokar en första livsmedelskontroll hos dig, oftast inom 60 dagar från att du startat din verksamhet. Syftet med registreringen och det första besöket är att kommunen ska känna till din verksamhet och att vi ska kunna planera våra livsmedelskontroller.
Sanktionsavgift
Om du startar för tidigt eller startar en livsmedelsverksamhet utan att ha anmält den till oss bryter du mot lagen och kan få en sanktionsavgift på 2 500 - 75 000 kronor.
Förbered dig genom att skaffa dig kunskap
Det första du bör göra när du ska komma igång med din verksamhet är att se till så du har tillräckliga kunskaper i livsmedelshygien. Livsmedelslagstiftningen ställer höga krav på verksamhetutövare inom livsmedelsbranschen. Du måste också se till att den lokal som du tänkt använda är lämplig för den verksamhet du tänkt dig, till exempel att det går att hålla rent och förvara livsmedlen på rätt sätt. Det skapar förutsättningar för att du ska kunna servera säkra livsmedel utan risk för dina kunders hälsa.
På Livsmedelsverkets webbplats finns mycket information om livsmedelshygien, märkning av mat, regler för olika slags livsmedel, vägledningar och riktlinjer och mycket mer.
Tips & råd för livsmedelshantering vid evenemang och på marknader (pdf) Pdf, 103.6 kB.
Gör så här:
Du registrerar en ny livsmedelsanläggning i vår e-tjänst Livsmedelsverksamhet - anmäla ny, ändra eller avsluta befintlig livsmedelsverksamhet.