Annersia - utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp

Den 17 december 2024 beslutade Kommunfullmäktige att avbryta projektet Annersia- utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp. Detta är ett av flera projekt som har avbrutits för att minska kommunens investeringskostnader.

Vi har fått frågor om huruvida projektet kan komma att återupptas, men några sådana planer finns inte inom överskådlig tid.

Har du frågor?
Om du har frågor eller funderingar som rör ditt vatten- och avloppssystem, kontakta Miljö och hälsa via e-post miljoochhalsa@ostersund.se.

Följande delar kommer inte att utföras:

  • ledningsnät från Sandviken till Vålbacken
  • ledningsnät från Målsta till Fannbyn
  • nytt reningsverk i Orrviken
KartaFörstora bilden

Projektet omfattar:

  • ledningsnät från Sandviken till Vålbacken Utgår!
  • ledningsnät från Målsta till Fannbyn Utgår!

Svar på vanliga frågor

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna. Saknar du svaret på din fråga. Kontakta Kundcenter - se kontaktuppgifter längst ned på sidan

Vad händer nu?

Den 17 december 2024 i Östersunds kommuns fullmäktige togs beslut om att projektet Annersia inte ska fullföljas. Som en direkt följd av det har projektets styrgrupp beslutat att avsluta projektet.

Vad har hänt hittills?

Svar:

Augusti 2024: Lantmäteriet har kallat berörda fastighetsägare i Knytta och Namn till ett sammanträde angående ledningsrätten efter sommaren. Fastigheter som är aktuella att ansluta sig till den kommunala vattnet och avloppet har fått information om placering av förbindelsepunkt.

Juni 2024: Berörda i Knytta och Namn bjöds in till ett Öppet hus för att kunna ställa frågor till projektets medarbetare både från kommunens vatten och avlopp, miljö och hälsa och från entreprenörerna.

Vårvintern 2024: börjar vi undersöka markförhållanden mellan Slandrom och Bye genom att göra en del borrprover. Fastighetsägarna får eller har fått brev om detta.

December 2023: Kommunfullmäktige beslutade om verksamhetsområde mellan Sandviken och Vålbacken.

Sommaren 2023 skedde projektering av området mellan Sandviken och Vålbacken för att hitta den mest lämpliga placeringen av ledningarna.

En ansökan om ledningsrätt är inskickad till Lantmäteriet. Det betyder att Lantmäteriet kontaktar fastigheter där ledningar eller anordningar för vatten och avlopp är planerade för att kommunen ska få tillgång till marken.

Hänsyn tas också till kultur, miljö och arkeologi.

Mars - april 2023: Inmätningar fortsätter mellan Slandrom och Sandviken. Det kommer även göras mätningar i Solberg för eventuell framtida ledningsdragning där.

Februari - mars 2023: Planeringen för en del av vatten och avloppsnätet på Annersia börjar. Kommunens entreprenör PEAB och Arctan kommer att göra mätningar på olika platser mellan Sandviken och Vålbacken. Det kommer vara varselklädda människor som går runt på fastigheter och mäter in saker som är intressanta att känna till när man ska planera vatten och avloppsledningarnas placering.

Sedan fortsätter planeringen för resten av sträckan fram till Orrviken.

Vattenledning mellan Frösön och Orrviken lades i Storsjön.

2022: Upphandling av entreprenör för att göra partneringen är klar. Det blev PEAB.

Företaget som är upphandlat för att göra dricksvattenledningen till Orrviken gick i konkurs i slutet av augusti 2022. Arbetet försenas och därmed dröjer det innan flera kan ansluta sig till det kommunala dricksvattnet. Under vintern 2023 startar arbetet igen, med ny entreprenör.

Varför ska det här arbetet göras?

Svar: Kommunen är skyldig enligt lag att ordna vatten och avloppstjänster där det finns behov och där bebyggelsen samtidigt är tät.

Detta gör vi genom att ersätta enskilda avlopp med att ansluta fastigheterna till de kommunala reningsverken som är bättre för miljön. Samtidigt förser vi området med dricksvatten från det kommunala nätet.

Mer information om varje delområde finns här

Måste jag betala för att jag bor i verksamhetsområdet?

Svar: Ja, därför att det kommunala vattnet och avloppet betalar vi för kollektivt. Det betyder att när det finns möjlighet för en fastighet att koppla in sig till VA-anläggningen så är man med och betalar, en så kallad anläggningsavgift (anslutningsavgift).

Du måste inte ansluta dig. Däremot kan kommunens avdelning Miljö & Hälsa neka en fastighetsägare att anlägga en ny eller döma ut en befintlig anläggning. Då är man som fastighetsägare skyldig att ansluta sig till det kommunala nätet.

Läs om vad ett verksamhetsområde är för något och vad det innebär att vara ansluten till kommunalt vatten och avlopp.

Du kan också räkna ut din ungefärliga anläggningsavgift på den här länken.

Fastighetsägare kan ansöka om att få dela upp betalningen på som längst 10 år om det finns behov av det. Förutsättningarna finns i lagen om allmänna vattentjänster, § 36. Ränta (enligt räntelagen § 5 och 6) betalas på den del av avgiften som är obetald

Vill du komma i kontakt med projektet så använd den här e-postadressen: annersiava@ostersund.se

Ordförklaringar

Avloppsvatten - ett samlingsbegrepp för flytande orenligheter från hushåll, industrier och annan mänsklig verksamhet som samlas upp i avloppsystem. Spillvatten och dagvatten är olika typer av avloppsvatten.

Spillvatten - avloppsvatten från kök, badrum och toaletter samt från verksamheter och industrier. Spillvatten leds via ledningar till reningsverk där det renas innan det släpps ut i naturen igen.

Dagvatten - regn- och smältvatten från hustak och gator. I tätbebyggda områden är dagvattnet förorenat av bland annat avgaser, bränslerester, oljor och smörjmedel, asfalt, m.m. Dagvatten leds via separata dagvattenledningar ut i omgivande sjöar och vattendrag.

Sidan uppdaterad 2025-01-09