Publicerad 2023-06-09

Invigning av EU:s första elektrifierade byggarbetsplats

I dag var det festlig invigning av EU:s första elektrifierade byggarbetsplats på Gåsenvägen i Torvalla, Östersund. Hedersgäster var barnen från Ottfjällets förskola, som ska flytta till de nya lokalerna när de står klara i december 2024.

Eldningsförbud

Alla hjälptes åt för att klippa bandet som klipptes i småbitar och blev fina armband till barnen.

Barnen skottade grus med sina spadar och lekte medan tal hölls i det strålande solskenet. Oskar, 3 år, var extra nöjd över att alla förskolebarnen sedan fick popcorn.

- Mmmm, jättejätte gott, var hans kommentar när popcornstrutarna delades ut.

Banbrytande projekt

Det banbrytande projektet är resultat av samarbete mellan Östersund kommun, Fossilfritt Sverige, Volvo Construction Equipment (Volvo CE) och Skanska.

Sofia Grelsson på Teknisk Förvaltning, Östersunds kommun, är projektledare för bygget. Hon ser det som nu sker som ett viktigt steg i omställningsarbetet.

- Jag tycker det är viktigt att vi skapar en framtid, att man kan fortsätta leva på den här planeten. Det här är en del i det. Det är viktigt för Östersunds kommun att driva på och vara ledande i det arbetet, säger Sofia Grelsson.

Sofia Grelsson

Sofia Grelsson, projektledare, Teknisk förvaltning, Östersunds kommun.

Att bygga med eldrivna maskiner är ett led i projektet ”klimatledare inom offentlig upphandling” som regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige har drivit tillsammans med sex kommuner.

Målet med projektet är att öka takten i omställningen genom klimatkrav i offentliga upphandlingar.

- Jag upplever en vilja till omställning och utveckling i byggbranschen och det här som nu sker på Gåsenvägen visar att det är möjligt för kommuner att ställa krav i upphandlingar på elektriska arbetsmaskiner. Nu hoppas vi att fler kommuner följer efter säger Anne Sörensson, klimatstrateg, Östersunds kommun.

Minskar utsläppen

Cirka 95 procent av arbetsmaskinerna kommer att vara elektrifierade vilket kommer att minska utsläppen med cirka 64 ton CO2e jämfört med traditionellt utförande. Detta enligt den förstudie som Skanska har gjort om projektet.

- Bygg- och fastighetsbranschen står för en väldigt stor del av de klimatutsläpp vi har. Vi kan nu ta de här stegen och skapa en helt elektrifierad byggarbetsplats det är ett viktigt steg mot en helt klimatneutral byggbransch, säger Staffan Andersson, vice vd för husverksamhet, Skanska,

Elektrisk grävmaskin

Man slås direkt av hur tyst den elektriska grävmaskinen är. De högsta ljuden kommer från när skopan tar i stora stenar.

I projektet kommer en 23-tons Volvo EC230 elektrisk grävmaskin och L25 elektrisk kompakt hjullastare från Volvo CE, elektrisk betongpump, tornkran och elektriska saxar att användas.

- Vi jobbar extremt intensivt med utveckling av elektriska maskiner och det gör vi för att vi åtagit oss att vara helt fossilfria 2040 med hela vårt sortiment. Nu tar vi steg för steg på elektrifieringsresan. Anledningen är hela klimatfrågan för världen och vi vill verkligen bidra på ett positivt sätt. Sedan är det så att operatörerna som kör elektrifierade maskiner tycker att det är en väsentligt bättre arbetsmiljö med mindre vibrationer och lägre ljudnivå, säger Niklas Nillroth, Head of Sustainability & Public Affairs, Volvo CE.

Länk till fakta om bygget.

 

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-09-07