Översiktskarta - större byggprojekt

På den här kartan kan du se större bygg- och anläggningsprojekt som är på gång i Östersunds kommun. Klicka dig vidare på kartan - eller under rubrikerna på sidan - så får du mer information om varje enskilt projekt.

Våra projekt - en sammanställning

Här nedanför hittar du en sammanställning över de projekt som presenteras på kartan.

Annersia

Annersia - utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp

Den 17 december 2024 beslutade Kommunfullmäktige att avbryta projektet Annersia- utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp. Detta är ett av flera projekt som har avbrutits för att minska kommunens investeringskostnader.

Vi har fått frågor om huruvida projektet kan komma att återupptas, men några sådana planer finns inte inom överskådlig tid.

Har du frågor?
Om du har frågor eller funderingar som rör ditt vatten- och avloppssystem, kontakta Miljö och hälsa via e-post miljoochhalsa@ostersund.se.

Följande delar kommer inte att utföras:

  • ledningsnät från Sandviken till Vålbacken
  • ledningsnät från Målsta till Fannbyn
  • nytt reningsverk i Orrviken
KartaFörstora bilden

Projektet omfattar:

  • ledningsnät från Sandviken till Vålbacken Utgår!
  • ledningsnät från Målsta till Fannbyn Utgår!

Brunflo

Brunflo industrimark

I Brunflo skapar Östersunds kommun en ny industrimark för framtida etableringar. Marken är cirka 12 hektar stor.

Det här ska vi göra

Marken förbereds med infrastruktur i form av vägar, vatten, avlopp och el. Det innebär att framtida köpare lätt kan ansluta sig. De tomter som senare kommer säljas sätts utifrån behov. Det sker alltså ingen avstyckning i dagsläget.

Varför?

Industrimarken i kommunen och framförallt i Brunfloområdet är slut och vi ser att det finns en efterfrågan på industrimark. Därför förbereder Östersunds kommun ny industrimark för framtida behov.

När?

Projektet har blivit uppskjutet på grund av tillståndsproblem och ligger därför vilande.

Så påverkas trafik och förbipasserande

Ingen påverkan för kommunens invånare.

Kontakt vid frågor: Sebastian Karlsson, projektledare, sebastian.karlsson@ostersund.se
070-330 05 95.

Nya bostäder i Brunflo

I Brunflo håller Östersunds kommun på att ta fram två detaljplaner för att möjliggöra framtida bostadsbyggande. En vid Mariebyvägen och en vid Karossvägen.

Mariebyvägen

Översiktskarta planområde Karossvägen i Brunflo

Planområde Mariebyvägen, Brunflo (Brunflo-Viken 2:25)

Det här ska vi göra

En ny detaljplan tas fram för att möjliggöra två flerfamiljshus i 4 våningar med centralt läge. Totalt handlar det om cirka 30 lägenheter med tillgång till hiss.

Varför?

Östersunds ökade bostadsbehov gör att kommunen vill möjliggöra fler
bostäder i strategiska lägen som kan nyttja befintlig service.

När?

Detaljplanen är antagen men överklagad och ligger för bedömning hos Mark- och miljödomstolen. Här kan du se alla handlingar:

Brunflo-Viken 2:25 - Detaljplaner på gång

Karossvägen

Översiktskarta planområde Karossvägen i Brunflo

Planområde Karossvägen, Brunflo (Brunflo-Viken 1:80 m)

Det här ska vi göra

En ny detaljplan tas fram för att möjliggöra radhus, kedjehus eller parhus. Totalt handlar det om 8-14 bostäder i sjönära, vackert läge.

Varför?

För att möta Östersunds ökade bostadsbehov. Kommunen vill möjliggöra fler
bostäder i strategiska lägen som kan nyttja befintlig service.

När?

Detaljplanen antogs vid miljö- och samhällsnämndens sammanträde i december 2022 och vann så kallad laga kraft den 11 januari 2023. Exploateringsfastigheten ligger ute till försäljning på Objekt till försäljning - Östersund.se så i nuläget vet vi inte när ett eventuellt bygge drar igång.

Detaljplanen finns att läsa här:

Brunflo-Viken 1:80 - Klara detaljplaner

Byggprojekt: Brunflo södra

Tandsbyn och Fåker får skolor och förskolor. Vi både bygger nytt och renoverar befintliga lokaler.

Det här ska vi göra

Ny F-6 skola i Tandsbyn och renoverad förskola

I Tandsbyn bygger vi en ny skola för förskoleklass till årskurs sex. Den nya skolan byggs ihop med Tandsbyns förskola, vars lokaler ska renoveras.

Skola

Den nya skolan kommer att ha två våningar och plats för att ta emot 100-150 elever. Skolan kommer ha tillagningskök, idrottshall och specialsalar för till exempel slöjd.

Förskola

Delar av den befintliga förskolan kommer att rivas för att ge plats för den nya tillbyggnaden. Övriga delar av förskolan kommer att helrenoveras.

Vi bygger också nya utemiljöer för både skola och förskola samt en ny hämta/lämna zon vid Bodsjövägen.

Hur ska det se ut?

Här ser du en ritning över hur det skulle kunna se ut. Förskolans lokaler är markerade i lila, skolans lokaler i gult, kök i beige och idrott i grönt. En ny hämta/lämna zon byggs vid Bodsjövägen.

ritning som visar hur förskolan och skolan ska kopplas samman som ett U med förskolan i ena vingen och skolan de övriga delarna. Det föreslås byggas en ny hämta/lämna-zon från Bodsjövägen.

Klicka på bilden för att se den i större format.

Renovering och ombyggnation av Fåker skola för F-3 och förskola

Fåker skola ska renoveras och byggas om för att rymma både förskola och skola för elever i förskoleklass till årskurs tre. Fåker skola ska ha plats för ungefär 50 elever och här kommer vi ha ett serveringskök, som får maten från Tandsbyns tillagningskök.

När bygget är klart lämnar förskolan sina nuvarande lokaler och flyttar in i sin del av den nyrenoverade byggnaden.

Vi bygger också nya utemiljöer för både skola och förskola samt en ny hämta/lämna zon.

Här ser du en ritning över hur det skulle kunna se ut. Förskolans lokaler är markerade i lila, skolans lokaler, idrottshall och kök/matsal i gult.

ritning som visar hur förskolan och skolan ska kopplas samman. Förskolan till höger, sedan följer skola och kök. Skola och förskola får varsin gård. 

Klicka på bilden för att se den i större format.

Avveckla Ångsta skola

Ångsta skola avvecklas 2030.

Eleverna som går på Ångsta skola då flyttar in i Tandsbyns skola när den står klar.

När?

I Tandsbyn beräknas bygget och renoveringen starta sommaren 2026. Då flyttar Tandsbyns förskola till andra lokaler under byggtiden.

Bygget beräknas pågå i två år. Lokalerna ska vara färdiga för inflytt höstterminen 2028. I samband med det evakuerar Fåker skola till Tandsbyns skola och ombyggnationerna av Fåker skola startar. Förskolebarnen i Fåker går kvar i sina nuvarande lokaler tills de nya förskole- och skollokalerna ska vara färdiga vid årsskiftet 2029/2030.

Eleverna i Ångsta skola flyttar till Tandsbyns skola när Fåker skola är färdigställd, år 2030.

Varför har strukturen gjorts om?

De nuvarande förskole- och skollokalarna är slitna och området behövde en hållbar och långsiktig skolstruktur. Därför har vi en ny skolstruktur i området. Med den nya skolstrukturen ska:

  • Alla barn och elever ska få plats i förskola och skola
  • Barn och elever ska få bästa möjliga förutsättning till en god utbildning
  • Pedagogerna ska få en hållbar arbetssituation och möjlighet att undervisa i ändamålsenliga lokaler
  • Barn, elever och pedagoger ska få fräscha lärmiljöer

Utveckling Brunflo

Brunflo från ovan

Foto: Håkan Wike

Brunflo är länets näst största tätort, och här finner du ett brett serviceutbud, goda kommunikationer och flera starka arbetsgivare. Vi arbetar aktivt med vår "Utvecklingsplan för Brunflo", som är en del av kommunens strävan att ge alla delar av vår kommun bästa möjliga förutsättningar för tillväxt och utveckling.

Brunflo – tillsammans formar vi framtiden!

I framtidens Brunflo kommer du att upptäcka nya mötesplatser, både i ett livfullt centrum och i de natursköna områdena nära Storsjön. Vi värnar om den småskaliga och kreativa andan som gör livet här unikt.

Brunflo är en dynamisk miljö för företag att växa och utvecklas. Här finns plats för ett blomstrande näringsliv och områden som är idealiska för industriutveckling, tack vare vår väletablerade infrastruktur. Tillsammans skapar vi en plats där både vi som bor här och nya invånare kan trivas och växa. Låt oss forma framtidens Brunflo – en plats man längtar att vara en del av!

Om utveckling Brunflo

Utvecklingsplanen har tagits fram genom medborgardialoger, expertgruppers insikter och öppna data. Planen beslutades av Kommunfullmäktige i mars 2020. Den bygger på en helhetssyn av samhället och pekar på vilka övergripande områden vi behöver fokusera på i utvecklingsarbetet.

Målet? Att Brunflo ska växa demokratiskt, socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart. Planen gäller från och med år 2020 till 2030.

Läs mer:

Frösön

Nytt bostadsområde på gamla Frösö Zoo

Illustration över hur bostadsområdet kan komma att se ut.

Illustrationsplan från detaljplaneprogrammet, preliminär avgränsning för första etappens planläggning markerad med röd streckad linje. Avgränsningen och kan komma att ändras. Bild ÅWL arkitekter.

Det här ska vi göra:

Den 4 april 2023 godkände Kommunstyrelsen detaljplaneprogrammet för före detta Frösö Zoo och parkeringen. Ett detaljplaneprogram tar kommunen fram innan den ordinarie detaljplaneprocessen för att vi ska se de stora dragen och ta fram övergripande planeringsförutsättningar, utgångspunkter och mål för kommande detaljplanearbete.

I det detaljplaneprogram som vi tagit fram föreslås nya bostäder, offentlig service i form av exempelvis förskola och särskilt boende samt gröna utemiljöer. Förslaget är att det ska bli blandad bebyggelse med radhus, kedjehus och parhus samt flerbostadshus. På sikt uppskattas 500-600 nya bostäder kunna byggas inom området. Förslaget är att skog och ängsmark ska bevaras i sammanhängande områden och bidra till rekreation, en grön karaktär i området samt till att bevara naturvärden.

Samhällsbyggnad arbetar nu med att ta fram en detaljplan för en del av programområdet.

Detaljplanen berör delar av området norr om Bergsgatan och ska möjliggöra bostäder och allmänna grönområden. Området bedöms preliminärt kunna innehålla omkring 100 bostäder i en blandning mellan flerbostadshus och markbostäder, exempelvis radhus. Slutlig planavgränsning är inte bestämd.

När?

Planarbetet påbörjas under sommaren 2024 och detaljplanesamråd väntas preliminärt kunna genomföras under sommaren 2025.

I samband med detaljplanesamråd kommer ett fördjupat utbyggnadsförslag redovisas för allmänheten och det kommer vara möjligt att lämna synpunkter och ställa frågor.

Detaljplaneläggning av resterande delar av programområdet behöver samordnas med utbyggnad av vatten och avlopp och inväntar därför det.

Varför?

Före detta Frösö Zoo har ett bra läge som gör att det är lämpligt att göra en relativt stor utbyggnad av bostäder och offentlig service. Området ligger nära Östersunds stad, samtidigt som det ligger nära stora naturområden som Östberget, norra Frösön och Ändsjön. Möjligheterna att ta sig till området har förbättrats genom den nya cykelbanan längs Bergsgatan och det kommer förbättras ännu mer genom ökad busstrafik.

Här hittar du ytterligare information om detaljplanearbetet för före detta Frösö Zoo samt handlingar från programskedet

Byggprojekt: Lövsta skola

Vi planerar att bygga en ny F-6 skola för 350 elever på Lövsta - mellan Vallaskolan och Östbergsskolan.

Det här ska vi göra

Planen är att den nya skolan på Lövsta blir en två-parallellig F-6 skola för 350 elever. Det innebär att skolan rymmer två klasser per årskurs, från förskoleklass till årskurs 6. Skolbyggnaden blir i två till tre plan där delar av skolan ligger i souterräng, då området är mycket kuperat.

Kommunen planerar även för en fullstor idrottshall med läktare på befintliga tennisplaner. Här kommer det att finnas omklädningsrum och toaletter som kan nyttjas av IP-området under sommarsäsongen.

Befintligt gång- och cykelvägnät byggs ut i området för att säkerställa att barnen får en säker väg till sin skola.

Vy över de tänkta skolan med sporthallen snett nedanför. Bakom och runt skolan finns träd och kuperad terräng.Förstora bilden

Vy över nya Lövstaskolan. Klicka på bilden så förstoras den.

När?

Bygget beräknas starta våren 2025 och stå färdigt inför vårterminen 2028. Planen är att i samband med detta starta Vallaskolans ombyggnation uppdelat i två etapper, där Lövsta skola används som evakueringsskola.

Efter att Vallaskolans ombyggnationer är färdigställda planeras Östbergsskolan stå på tur för om- och tillbyggnation. Under delar av dessa perioder kommer skolan på Lövsta att kompletteras med tillfälliga evakueringsmoduler.

Nedan visas en övergripande tidplan över de planerade byggena.

tidsplanFörstora bilden

Klicka på bilden så förstoras den.

Observera att tiderna är preliminära och att politiskt beslut om investeringar i Vallaskolan och Östbergsskolan inte är fattade ännu. Mer information om Vallaskolan och Östbergsskolan kommer att läggas ut längre fram.

Varför?

Behovet av nya och renoverade lokaler på Frösön är stort. I maj 2022 beslutade Kommunfullmäktige om dokumentet ”Slutrapport fullmäktigeberedningens skolstruktur". Där kan man läsa att målbilden för Frösön är att Arnljotskolan avvecklas. Och att kommunen istället bygger en F-6 skola mellan Vallaskolan och Östbergsskolan.

Området

Norr om fotbollsplanerna på Lövsta IP ligger idag äldre verkstads- och förrådsbyggnader som planeras att rivas för att göra plats för den nya skolan. Målet är att hela området ska upplevas som en helhet där skolområdet skulle kunna nyttjas för aktiviteter som hör till idrottsplatsen utanför skoltid och tvärtom.

Förstora bilden

Här är en skiss över Lövstaområdet med den nya skolan och idrottshallen samt omkringliggande ytor. Klicka på bilden så förstoras den.

Interiör och vyer

Här ser du några interiör- och vybilder av den planerade skolan med idrottshall. Observera att bilderna utgör ett arbetsmaterial och kan skilja sig från det faktiska utförandet.

Furulund

PFAS-sanering Furulund

Kommunen planerar att sanera området runt Furulund, som är förorenat av PFAS.

Det här ska vi göra

Under många år har räddningstjänsten bedrivit övningar på Furulund. Innan PFAS-problematiken blev känd var räddningstjänstens släckskum en källa till PFAS.

2020 gjorde Östersunds kommun en kartläggning av PFAS-föroreningar inom kommunen. Den visade att Furulund, där räddningstjänsten har övningsplats, var starkt påverkat av PFAS-föroreningar. Därför har ett föreläggande kommit från kommunens tillsynsmyndighet Miljö- och hälsa om att området ska saneras. Teknisk förvaltning ansvarar för saneringen.

När

En förstudie genomförs just nu och förväntas bli klar i slutet av 2024. Det är oklart när saneringen blir av. Beslut om det tas efter avslutad förstudie.

Varför

Långvarig exponering av PFAS är skadligt för hälsan.

Här kan du läsa mer om PFAS och den kartläggning som Östersunds kommun gjort tillsammans med Länsstyrelsen.

Så påverkas trafik och förbipasserande

Under förstudiearbete kommer det förekomma provtagningar i området. Provtagningarna görs med borrvagn och provtagningsområdet sträcker sig ner mot E45. Det gör att skidåkare eller löpare som nyttjar spåren kan stöta på en borrvagn under sin runda.

Räddningstjänsten kommer att bli kontaktad om arbetet påverkar deras verksamhet.

Kontakt vid frågor: Sebastian Karlsson Projektledare sebastian.karlsson@ostersund.se

Gräfsåsen

Biogasanläggning Jämtland Härjedalen

Skiss på biogasanläggning

Östersunds kommun bygger en biogasanläggning intill Gräfsåsens avfallsanläggning. Här kan du läsa mer om hur ditt matavfall blir fordonsbränsle och biogödsel – alltså cirkulär ekonomi.

Matavfall är rikt på både energi och näring. I stället för att elda upp matavfallet kan vi göra fordonsgas och biogödsel av det. Biogödslet kan vi sprida på de jämtländska åkrarna, där det odlas mat eller foder till våra djur. På så sätt kan vi få nytta av näringen i matavfallet och fordonsgasen blir ett lokalt producerat bränsle.

Naturvårdsverket är med och finansierar rötgasanläggningen till 45 % för att den bidrar till att minska mängden utsläpp av växthusgaser. Läs mer om själva biogasanläggningen. Där kan du också prenumerera på bolagets nyhetsbrev.

Lit

Häggenås skola och Skogsgläntans förskola

Bild på Häggensåsskolan - en stor tegelbyggnad på två våningar

Vi bygger ut och bygger om Häggenås skola och Skogsgläntans förskola.

Det här ska vi göra

Skolbyggnaden byggs om i mindre omfattning. Här återställer/behåller vi ursprunglig rumsindelning i stor utsträckning.

I angränsade byggnader gör vi en total ombyggnad som ska rymma förskola, slöjdsalar och tillagningskök. Vi bygger ihop befintliga byggnader med en länk, som kommer att innehålla matsal, bibliotek och personaladministration.

Mindre tillbyggnader med nya entréer planeras för både skol- och förskolebyggnad. Vi kommer också att se över hela fastigheten med ny hämta/lämna-zon, parkeringsutredning och ny lekmiljö.

Skolan kommer efter renoveringen kunna ta emot 150 elever från förskoleklass till årskurs 6.

Förskolan Skogsgläntan ska kunna ta emot ungefär 70 barn fördelat på fyra avdelningar med två hemvisten.

När

Hösten 2025 börjar entreprenören förbereda och planera bygget. Beräknad byggstart är vid årsskiftet 2025/2026. I samband med det flyttar förskolan Skogsgläntan till tillfälliga lokaler. Skolan evakuerar under sommaren 2026.

Vi räknar därefter med ett års ombyggnation vilket innebär att förskolebarn och skolelever kan flytta in i sina nya fina lokaler vid höstterminen 2027.

Varför

Ombyggnaden behövs för att uppfylla kraven på god lär- och arbetsmiljö på Häggenås skola och Skogsgläntans förskola.

Så påverkas elever och personal

Barnen och eleverna kommer att få sin undervisning i andra lokaler under byggtiden. I dagsläget är det oklart var.

Så ska det se ut

Ritning över exteriör

Planritning

Nytt vattenverk i Häggenås

För vi ska att kunna fortsätta leverera rent och gott vatten till Häggenåsborna i många år till - får Häggenås nu ett nytt vattenverk och ny grundvattenkälla.

Det här ska vi göra

Östersunds kommun bygger ett nytt vattenverk i Häggenås, för att kunna fortsätta leverera rent och gott vatten till Häggenåsborna i många år till.

Vattenverket kommer att ta vatten från en ny vattentäkt, fortfarande grundvattenkälla, och kommer att renas ungefär som tidigare. Med hjälp av membranfilter minskar risken för driftproblem och kalkavlagringar i hushållsapparater. Och UV-ljus ser till så att vattnet är fritt från eventuella parasiter och bakterier.

När

Det nya vattenverket började byggas i november 2022 och är i drift sen april 2024. Slutbesiktning är planerad i juni.

Varför

Det gamla vattenverket byggdes på 50-talet, i en källarlokal vilket inte är bästa platsen för ett vattenverk. I samband med att fastigheten nu ska renoveras passar kommunen på att bygga ett nytt vattenverk.

Utveckling Lit och Häggenås

Lit och Häggenås är två orter med stor potential som kan utvecklas på många olika sätt. Därför har Östersunds kommun tagit fram en utvecklingsstrategi för orterna: en plan för vad som ska göras i både Lit och Häggenås fram till 2033. Strategin kallas Strategi utveckling Lit och Häggenås.

Strategin har vi på kommunen tagit fram tillsammans mer er som bor och arbetar i Lit och Häggenås. Tillsammans med barn, ungdomar, vuxna, äldre, företag, skolor, föreningar och organisationer kom vi fram till vilka utvecklingsområden som ska prioriteras i Lit och Häggenås.

Beslutet att godkänna strategin Strategi utveckling Lit och Häggenås 2023-2033 Pdf, 282.9 kB. fattades av Kommunfullmäktige den 19 december 2023. Det finns även en bakgrundsrapport där du kan läsa mer om resultaten från de olika dialogerna. Pdf, 2 MB.

Odenskog

Bauhaus, Jysk och ett attraktivt välkomnande

Illustration över hur de nya byggnaderna med Bauhaus och Jysk skulle kunna se ut. Framför byggnaderna är en stor parkering.

Illustration av hur den nya handelsplatsen kan se ut.

Det här ska vi göra:

Östersunds kommun har tagit fram en detaljplan som ska göra det möjligt för sällanköpshandel på tomten som heter Betongen 1 (gamla betongstationen) och som även ska förbättra trafiksituationen och ge trafiken bättre flyt i, och omkring, Odenskogsområdet.

Läs mer om satsningen på trafiken på sidan Trafiklyft norra Odenskog.

I februari 2024 beviljade Miljö- och samhällsnämnden bygglov till Bauhaus och Jysk.

Etableringen av Bauhaus och Jysk

Bygglovet gör det möjligt för en byggnad till Bauhaus och Jysk samt tillhörande parkeringsplatser och skärmtak för cyklar/kundvagnsgarage, nybyggnad av restaurang, nybyggnad av sprinklertank för brandbekämpning, nybyggnad av stödmurar och fasadskyltar samt två skyltpyloner.

I detaljplanen finns det även 700 kvadratmeter att bygga centrumverksamhet (restaurang, bilservice med mera) på.

Ett fint välkomnande

Tomten betongstationen är bland det första man ser på väg in i Östersund och det här innebär även en möjlighet att utforma ett mer attraktivt välkomnande till staden. Både byggnaderna och den yttre miljön ska därför utformas med stor omsorg. I detaljplanen anges det att ska ha en variation i fasadmaterial, färgsättning och byggnadshöjd. Trä ska ingå som fasadmaterial och som inramning för skyltar. Miljön och landskapet ska utformas på ett trevligare och mer tilltalande sätt.

När:

Detaljplanen för Betongen 1 med flera antogs av kommunfullmäktige den 24 maj 2023.

Här finns alla handlingar till detaljplaneförslaget för betongstationen.

Bygglov för Bauhaus och Jysk samt tillhörande ytor godkändes av Miljö- och samhällsnämnden den 28 februari 2024.

Varför:

Den nya detaljplanen ersätter en äldre plan som anger att området ska användas för industri. Att istället göra det möjligt att använda gamla betongstationen för handel ligger i linje med kommunens översiktsplan och handelspolicy.

Detaljplanen föreslår även en ny trafiklösning med Körfältsvägen som infart till Lillänge, det är en del av ett större arbete med att förbättra trafiksituationen i hela Odenskogs handelsområde. Genom att avlasta stora rondellen (trafikplats Odenskog) avlastas även Hagvägen.

Hur påverkas medborgarna:

Boenden längs Körfältsvägen påverkas genom ökad trafik förbi deras bostäder. Inga bostäder riskerar dock att överskrida riktvärden för trafikbuller.

Mosippans förskola påverkas genom den nya gatan mellan Körfältsvägen och Hagvägen. Gatan kommer behöva förses med bullerskydd mot förskolans gård.

Trafiklyft norra Odenskog

Med Trafiklyft norra Odenskog tar vi ett helhetsgrepp för att få bättre flyt i trafiken. Vi genomför förbättringar för alla trafikslag; bilister, cyklister och gående.

Förstora bilden

Röd linje anger den nybyggda vägen som öppnades för trafik i augusti 2024. Exploatören ansvarar för bygge av gång- och cykelväg inom lilamarkerat område. Därför kan vi inte ange exakt sträckning av vägarna inom området. Klicka på bilden så förstoras den.

 

Det stora byggarbetet drog i gång sommaren 2024, men redan i augusti 2023 startade vi genom förbättringar på och runt Körfältsvägen. Här hittar du aktuellt information om allt som händer inom "Trafiklyft norra Odenskog".

Staden

Blomstergården

Karta över området

Det här ska vi göra:

På Blomstergården, Karlslund 1:32, vill Östersunds kommun göra det möjligt att utveckla en ny stadsdel. Förslaget innebär att cirka 500 bostäder och skola, förskola och verksamheter kan byggas. Den nya stadsdelen ska utformas för att minimera bilanvändandet. Vi vill skapa en stadsdel med hög arkitektonisk kvalitet och en variation i bebyggelsen.

När:

Detaljplanen för Blomstergården antogs av Kommunfullmäktige den 28 september 2023. Antagandebeslutet är dock överklagat och vi väntar på att ärendet ska hanteras av Mark- och miljödomstolen.

Varför:

Syftet är att utveckla området vid gamla slakteriet för att möjliggöra för fler bostäder i ett centralt läge.

Här hittar du alla handlingar till detaljplaneförslaget för Blomstergården


Etablering av Ecosystem Östersund i Verksmon

Framtidens kommunhus

Flygbild över rådhus-området.

Mellan Rådhuset och biblioteket ligger vårt nya kommunhus. På samma ställe som det gamla och byggt på de gamla stommarna, men ändå helt nytt! Hösten 2023 blev det äntligen klart, efter många år av renovering.

Från sjuka hus till inspirerande kontor

Gamla kommunhuset hade en historia med dålig inomhusmiljö och flera medarbetare har blivit sjuka av ospecifik byggnadsrelaterad ohälsa (OBO). Därför har byggnaderna rivits och sanerats så att bara betongstommen blev kvar, det innebär att allt organiskt material och alla installationer revs innan ombyggnaden satte igång.

Målet med det nya kommunhuset är vi ska ha lokaler som är anpassade efter vad kommunens verksamheter och medarbetare behöver för att vi ska kunna göra vårt jobb på bästa sätt. Kommunhuset ska vara tillgängligt och inkluderande och vara en arbetsplats och en mötesplats för alla.

Som medborgare ska det bli lättare att hitta rätt. Det kommer finnas ett Medborgartorg med samtalsrum och en informationsdisk, på Medborgartorget kommer möten med kommunens olika tjänstepersoner ske.

Från och med den 10 november är du som medborgare välkommen till det nya kommunhuset och medborgartorget. Då flyttar Kundcenter tillsammans med Internservice och en del av IT-enheten in. Sen kommer verksamheter löpande flytta in i huset och i början av 2024 är flytten klar.

Kretsloppspark

Återvinningscentralen i Odenskog är för liten. Vi har problem med trafik och arbets­miljö och vi kan inte utveckla återvinningen på den yta vi har idag. Därför vill vi bygga en ny återvinnings­central tillsammans med ett återbruks­centrum. En Krets­loppspark.

Framsidor på rapporten

Ny belysning längs Prästgatan

En skymningsbild över gågatan med den tänkta belysningen inlagd i bilden

Illustration: BLACK ljusdesign

Det här ska vi göra

Prästgatan, vår gågata i stan, behöver ny belysning. Gågatan är en kulturhistoriskt viktig miljö och vår stads "finrum". När vi nu ska byta belysning passar vi på att fundera över, inte bara hur vi ska belysa gågatan, utan även hur vi ska ljussätta den; det vill säga hur vi med belysningen kan skapa trivsel.

Program för Prästgatans belysning

Vi har låtit ta fram ett belysningsprogram som

  • tar fasta på Prästgatans olika funktioner och karaktärer
  • förstärker stråket Centralstationen - centrum
  • tydliggör entrén till centrum

Armaturer i linor och på fasader istället för på lyktstolpar

Den nya belysningen, med bara en typ av armatur, kommer att binda samman hela gatan, från Färjemansleden, och längs förlängningen via gång- och cykelbanan, till Centralstationen. Armaturerna ska vara fästa på fasaderna och upphängda i linor över gatan. De kommer att uppfattas som ett pärlband mot den mörka himlen och det förbättrar också gågatans framkomlighet och tillgänglighet. Linorna kan även användas för att hänga upp annan utsmyckning vid speciella evenemang.

I korsningarna hänger armaturerna i ett kryss

I korsningarna bryts mönstret med armaturer upphängda i linor i ett kryss över korsningen. Denna belysning riktar uppmärksamheten mot tvärgatorna och från tvärgatorna kommer gågatan att synas tydligt.

Lyktstolpar längs gång- och cykelbanan

Längs gång- och cykelbanan mot Centralstationen monteras lyktstolpar med samma typ av armatur, så att hela stråket blir en helhet.

Stämning och kulturhistoria

Belysningen ska ge ett varmt ljus med hög färgåtergivning. Det gör upplevelsen mjuk och stämningsfull och framhäver fasadernas färger.

Byggnader med särskilt arkitektoniskt värde får också fasadbelysning för att understryka gatans kulturhistoria.

Samtidigt passar vi på

När det ändå ska grävas i gatan för den nya belysningen passar vi på att se över

  • sittplatser
  • ledstråk för tillgänglighet
  • planteringar
  • fordonshinder
  • vatten- och avloppsledningar under gatan

Till exempel har vi gjort gångfartsgatan mellan Färjemansleden och Residensgränd mer tydlig (en gångfartsgata är en gata på gångtrafikanternas villkor).

Läs mer om Prästgatans gångfartsgata

Tre första kvarteren har fått sin nya belysning

De tre kvarteren mellan Stortorget till Postgränd fick sin nya linhängda belysning hösten 2023. Några fasadarmaturer är också på plats längs sträckan. Resterande fasadarmaturer monteras under 2024.

När blir det klart?

Vi räknar med att vara klara med hela Prästgatan 2027.

Varför?

Prästgatan är den gata som har flest gående och flest affärer och restauranger i Östersunds centrum. Mellan Residensgränd och Thomeegränd är gatan en gågata - det är vårt finrum! Gestaltningen ska göra att gaturummet känns tryggt, den kommer att skapa karaktär och stadskänsla samt göra att gaturummet får en mänsklig skala; allt enligt programmet för Prästgatans belysning.

Andra etappen: 2024

Etapp 2 genomför vi våren - sommaren - hösten 2024. Då kommer vi byta ut belysningen från Färjemansgatan till och med Stortorget och från Postgränd till Thoméegränd. Vi kommer också att sätta upp resterande armaturer på fasaderna mellan Stortorget och Postgränd. Arbetet innebär punktvisa grävningar i Prästgatan från Färjemansgatan till Thoméegränd samt arbete på fasaderna från skylift. Vi försöker att bli färdiga med ett kvarter i taget.

Karta där Prästgatan är markerade mellan Färjemansleden och Thoméegränd

Så påverkas butiker och boende samt gående och rullande trafik under etapp 2

Det kommer att bli buller och stök. Framkomligheten för gående och rullande trafik kommer att vara begränsad men alla entréer kommer naturligtvis att vara tillgängliga för gående. Vissa gatuavsnitt kommer att sakna gatubelysning men den upplevda tryggheten ska inte påverkas då nätterna blir ljusare och gatan dessutom får mycket ljus från butikernas skyltfönster.

Sommaruppehåll

Östersundsbor och besökare får i alla fall flanera i lugn och ro längs gågatan under vår semesterperiod.

När blir det klart?

Vår målsättning är att vi ska kunna börja tända upp den nya belysningen när höstmörkret kommer.

Nytt vattenverk i Östersund

Vi bygger ett nytt vattenverk och råvattenintag i Östersund och satsar på modern teknik.

Det ska bli ett nytt modernt vattenverk, en park och en gång- och cykelbana längs en del av Storsjöstråket.

Tillsammans med NCC och Sweco planerar Östersunds kommun just nu bygget av det nya vattenverket. Det blir ett vattenverk med ny teknik för rening av vatten. Den nya tekniken är ett nanomembran som renar på mekanisk väg men behandling med UV-ljus kommer också att finnas.

När det nya vattenverket är klart 2029 ska det nuvarande vattenverket rivas, istället anlägger vi en park på platsen. När parken är klar öppnar vi området mellan Tjalmargatan och Nedre Vattugatan för allmänheten, där Storsjöstråket då har byggts om till en gång- och cykelväg.

Sanering av Gasverkstomten på Bangårdsgatan inför bygge av bostäder

Den tidigare Gasverkstomten i korsningen Bangårdsgatan/Furutorpsgatan på söder ska ställas i ordning för bostäder.

Karta som anger tomtens läge i korsningen Bangårdsgatan-Furutorpsgatan.Förstora bilden

Klicka på bilden så förstoras den.

Det här ska vi göra

Kommunen är huvudman för tomten, medan Diös äger fastigheten. Eftersom det finns föroreningar på tomten behöver den först saneras. Kommunen planerar därför att sanera området under 2024 tillsammans med Diös - och med ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket.

I saneringen använder vi en metod med biokol för att absorbera föroreningar i kolet. Vi har tidigare gjort försök med metoden i en pilotstudie i samarbete med Örebro universitet.

När saneringen är avslutad tar Diös vid och fortsätter med bostadsplanering för tomten.

När

  • Kommunen har projekterat under 2023
  • Planen är att saneringen startar våren 2024 och pågår året ut.

Varför

Bangårdsgatan, där tomten ligger, är en del av omvandlingen av Söder i Östersund. Tomten som tidigare huserat ett Gasverk används inte idag. Här ser vi en möjlighet att kunna erbjuda fler bostäder i det nya område som växer fram.

Så påverkas trafik och förbipasserande

Furutorpsgatan kommer att stängas av under arbetet. Vi kommer bara att tillåta bilar som är i behov av att komma fram till fastigheter efter gatan. Företag och näringsidkare i området kommer att bli personligt kontaktade för samordning av arbeten.

Kontakt vid frågor: Sebastian Karlsson projektledare, sebastian.karlsson@ostersund.se

Mer information om störningar kommer också att gå ut via servicemeddelanden

Sametingets parlamentsbyggnad

Sametingets parlamentsbyggnad kommer att byggas i Staare/Östersund. Den utvalda platsen är nedanför Jamtli, nere vid Storsjön.

Sametingets parlamentsbyggnad modell

Det här ska vi göra

Vi skapar förutsättningar för Sametingets parlamentsbyggnad i Östersund.

Sametinget har utifrån några olika förslag på placering valt att gå vidare med alternativet nedanför Jamtli, nere vid Storsjön. Byggnaden väntas bli cirka 3900 kvadratmeter stor och ska förutom plenumssal även rymma kontor för Sametingets administration. 

Parlamentsbyggnaden har ritats av arkitekten Hans Murman på uppdrag av Sametinget.

Byggprojekt: Norra skolan

Vi bygger större klassrum med bättre ventilation och flyttar kök och matsal.

Aktuellt just nu

Bygget startar vid årsskiftet 2024/2025.

Vad ska vi göra?

Bygga om skolan för att få större klassrum med bättre ventilation och fler grupprum. Varje klassrum ska enligt förslaget rymma 25 elever och lärare.

I samband med ombyggnationen flyttar köket och matsalen ut från skolbyggnaden, in till den angränsande byggnaden som kallas Slöjdhuset. Där blir det ett serveringskök med matsal samt ett kapprum och toaletter.

De ytor som blir kvar i skolbyggnaden ska rymma andra funktioner som elevhälsa, skolbibliotek och fritidshem.

Vi målar om och byter ut all el.

När

Bygget startar första kvartalet 2025 och ska vara klart fjärde kvartalet 2025.

Varför

Skolan behöver kunna ta emot minst 25 elever och personal i varje klassrum för att alla barn som har behov av en plats på skolan ska rymmas i lokalerna. Idag kan maximalt 17 personer vara i varje klassrum samtidigt för att luften ska räcka till.

Så påverkas elever, personal och omkringboende

Under tiden som bygget pågår kommer skolans elever flytta upp till Körfältsskolan. Flytten sker under jullovet 2024/2025 och man flyttar tillbaka jullovet 2025/2026. Eleverna kommer alltså att gå på Körfältsskolan vårterminen och höstterminen 2025.

Sopbodarna mellan träden mot Residensgränd kommer att rivas, och en ny lastlösning kommer byggas. Tidvis kan det bli störningar för trafiken på Residensgränd. Eventuellt buller kan komma från byggarbetsplatsen och leveranser dit.

Storsjö strand

Storsjö strand är Östersunds nya sjönära bostadsområde. Med utsikt över Oviksfjällen och Frösön bor du endast ett stenkast från stadskärnan.

Här planerar Östersunds kommun för 800 bostäder, verksamhetslokaler, caféer, restauranger och kontor. Storsjö strand är en naturlig förlängning av stadskärnan och en unik plats för boende och besökare. Här möter staden vattnet.

Det centrala läget av Storsjö strand ger dig tillgång till stadens utbud av kultur, handel och service samtidigt som den storslagna fjällvärlden finns inpå knuten.

Ekologisk och social hållbarhet är våra ledord för utvecklingen av Storsjö strand. Det här är ambitioner som får fysisk form i kvartersstruktur - och i utformning och funktion av byggnader och de offentliga platser. Läget ger möjligheter till ett enklare vardagsliv utan bil.

Tjalmargatans dagvattenpark

Förstora bilden

På grönytan i korsningen Tjalmargatan - Bangårdsgatan jobbar vi på att skapa en dagvattenanläggning - ett grönområde med en sänka. I sänkan ska regn- och smältvatten renas, innan det släpps ut i Storsjön. Och runt sänkan anlägger vi en liten park.

Regn- och smältvatten, så kallat dagvatten, från stadens tak och gator leds ner i gallerbrunnar och vidare i ledningar som mynnar i Storsjön. Detta vatten är allt annat än rent. Det innehåller skräp som fimpar, snusbussar, plast och papper samt partiklar från asfalt, bildäck och rengöringsmedel men också metaller.

Rening av dagvatten

Vid Minnesgärde finns två sådana utlopp för dagvatten i Storsjön. I det ena utloppet kommer vatten från ett 130 hektar stort område som börjar ända uppe vid Körfältet. I Tjalmargatans dagvattenpark kommer det vattnet att renas innan det fortsätter ut i Storsjön!

Sänkan i dagvattenparken kommer normalt inte att vara fylld med vatten. Istället kommer olika växter och grus att synas på bottnen. I ena kanten leds dagvattnet in i sänkan via ett utlopp, för att strax sjunka igenom bottnen. Då fastnar föroreningarna på växterna och gruset och vattnet renas. Därifrån fortsätter vattnet och kommer att passera ytterligare ett liknande filter som ligger under jord, för att sedan rinna ut i Storsjön via utloppet vid Minnesgärde.

Park också

När vi bygger reningsanläggningen passar vi också på att anlägga en liten park; en liten lugn oas och samtidigt en inbjudande entré till Minnesgärde.

Vi bygger vidare under 2024

Just nu är parken instängslad eftersom brunnarna saknar lock och det finns lite mer arbete kvar för oss att göra. Parken förväntas vara klar under 2025.

Östersundslänken

Torråsen

Försvarsmaktens etablering i Torråsen

Här kan du hitta aktuell information om Försvarsmaktens återetablering i Jämtland och Östersund.

I december 2021 beslutade riksdagen att Försvarsmakten ska återetablera sig i Östersund genom bildandet av Västernorrlands regemente, med Jämtlands fältjägarkår som detachement i Sollefteå och Östersund från och med 2022. Försvarsmakten och Fortifikationsverket vill att det nya regementsområdet ska ligga i Torråsen och har lämnat in en ansökan om en ny detaljplan för området.

Detaljplaneprocessen

Den 8 november 2022 beslutade Kommunstyrelsen att ge ett positivt planbesked, då startade kommunens arbete med att ta fram en ny detaljplan för Torråsen. Preliminär tidplan för samråd är sommaren 2025.

Var är vi idag i processen?

Kommunen och Fortikationsverket gör en rad undersökningar och utredningar för att samla in information och områdets förutsättningar, för att kommunen ska kunna ta fram ett bra planförslag.

Antagande och laga kraft

Efter granskningen sammanställer kommunen alla synpunkter i ett granskningsutlåtande och sen kan detaljplanen antas i Kommunfullmäktige.

Efter att detaljplanen har antagits går det att överklaga antagandebeslut. Informationen om hur det går till skickar vi ut tillsammans med information om att den nya detaljplanen antas. Om ingen överklagar beslutet om att anta den nya detaljplanen vinner den kraft ungefär en månad efter antagandet och då går det att ansöka om bygglov för att bygga enligt bestämmelserna i detaljplanen.

Efter samrådet – bearbetning och granskning

Samrådstiden brukar vara i tre veckor, men eftersom den här detaljplanen är av stort intresse kommer samrådstiden att förlängas. När samrådstiden tagit slut sammanställer kommunen alla synpunkter i en samrådsredogörelse och förslaget till detaljplan bearbetas utifrån de synpunkter som kommit fram under samrådet. Sen skickar vi ut förslaget till detaljplan på granskning. Under granskningen går det också att lämna synpunkter.

Samråd om detaljplaneförslaget

När det finns ett förslag till detaljplan kommer det att skickas ut på samråd. Det innebär att alla kommer att kunna se hur kommunens förslag till detaljplan ser ut och att sakägare, myndigheter, organisationer och andra berörda kan lämna sina synpunkter. Förslaget till detaljplan kommer att finnas digitalt på kommunens webb och fysiskt på Östersunds kommun och på Kommunhuset.

Under samrådstiden kommer vi även att ha ett informationsmöte så att det går att ställa frågor om förslaget på detaljplan.

Undersökningar och utredningar

I det första steget av detaljplaneprocessen gör kommunen och Fortifikationsverket en rad undersökningar och utredningar för att samla in information och områdets förutsättningar.

Under 2023 gjordes en arkelogisk undersökning och miljöteknisk markundersökning. Naturvärdesinventeringar gjordes under 2023 och 2024. Under 2024 gjordes VA-, geoteknisk-, luft- och trafikundersökningar.

Under 2025 kommer undersökningar för massbalans och höjdsättning, dagvatten, skyfall och buller samt en miljökonsekvens beskrivning att göras.

Varför ett regementsområde i Östersund?

Öst, syd, nord och väst. Med vårt geografiska läge betraktas Östersund som en utmärkt strategisk plats att förlägga försvarsresurser på. Från slutet av 1600-talet till början av 2000-talet har Östersund haft betydande militär aktivitet genom olika regementen och förband. Infanteri, artelleri, flyg och arméns tekniska skola har varit en del av staden.

Idag, över 20 år senare, tas nya initiativ för att återetablera den militära närvaron i det så viktiga öst-västliga stråket mot Trondheim: nu vill Försvarsmakten etablera ett regementsområde i Torråsen.

Torvalla

Storfjällets förskola

Behovet av förskola har ökat i takt med att fler flyttar till Torvalla. Nya Storfjällets förskola öppnar i januari 2025.

Bild på bygget - en brun vinkelbyggnad i trä med skog bakom.

Aktuellt just nu

Byggnadsarbeten vid nya förskolan pågår. Vi har lagt grund och rest ytterväggar. Taket är på plats och vi har monterat solceller.

Till våren och sommaren börjar vi med finplanering av förskolegården. Fler bilder hittar du nedanför rutan. Längre ned på sidan hittar du en skiss över förskolan med omkringliggande ytor.

Nyheter

Tidsplan

Informationsbrev

I hörnet av skolbyggnaden syns en rutschkana, som sitter ihop en trätrappa med tak.
Skolbyggnaden i trä. En trappa längs väggen går upp till andra våningen.

Det här ska vi göra

Förskolan är en så kallad SKR-förskola typ D20. Det innebär att förskolan byggs utifrån ett av de fyra typkoncept som Sveriges kommuner och Regioner (SKR) tagit fram, och som nu byggs runt om i hela landet. De fyra typkoncepten kallas Alfa, Beta, Cesar och David. Tidigare har Lillsjöns förskola byggts enligt konceptet, som en C-typ, och var då tredje förskolan i landet utifrån SKRs koncept.

Att förskolan byggs enligt ett färdigt koncept innebär för kommunen att det är få möjligheter att göra tillval och ändringar men däremot har vi bra koll på vad kostnaderna kommer att landa på. Det är ett effektivt och prisvärt byggande och från grundkonceptet kan vi göra mindre anpassningar utifrån kommunens behov. Till exempel vill vi ha en fjälliknande miljö och vi har valt fasader som passar den miljö vi bor i.

Söderut väljs ofta sten eller tegel, vi tittar mer på trä. Storfjällets förskola kommer att inrymma en samisk avdelning. Det är nuvarande avdelning på Lövsta som flyttas till Storfjället för att möta upp en mer passande miljö. För övrig utsmyckning kommer pedagogerna och barnen att få bidra med idéer och tillsammans skapa den miljö förskolan behöver.

Upphandlad byggherre är Skanska som nu arbetat med projekteringen i fas 1 och kommer få fortsatt förtroende att genomföra bygget i fas 2.

Detaljplan är antagen och utredningar i form av markstudier, dagvatten och biotopinventeringar är gjorda och godkända.

När

Bygget startade våren 2023 och beräknas vara slutfört och klart för inflytt under första kvartalet 2025.

Varför?

Behovet av förskola har ökat i takt med att fler flyttar till Torvalla. När Storfjällets förskola står klar kommer nuvarande Ottfjällets förskola att stängas och personal och barn flyttas då till den nybyggda förskolan.

Den utsläppsfria arbetsplatsen är ett pilotprojekt som Östersunds kommun driver i utifrån ett samarbete med projektet Klimatledare inom offentlig upphandling, vilket drivs av Fossilfritt Sverige.

Så påverkas trafik och förbipasserande

Under byggtiden råder en ökning av byggtrafik i närområdet. Under normala arbetstider kan det också förekomma vissa störningar i form av ljud.

Vi kommer att hålla till inom planerat byggområde. Närliggande områden/gator påverkas när vi drar fram infrastruktur till den nya fastigheten. Det gör vi i två etapper - under sensommaren 2023 och sommaren 2024.

Vi ser också över trafikfrågan och återkommer med uppdaterad information om det blir aktuellt med omdragningar eller störningar.

Skissen visar att förskolan har parkering och transportzon på framsidan. På baksidan finns ett stort grönområde med många träd. Närmast förskolan finns en trygg zon. Längre bort finns kreativa zoner och vilda zoner. Det är här som träden växer. Förskolegårdens area är 7324 kvadratmeter.Förstora bilden

Här är en skiss över förskolan med omkringliggande ytor. Klicka på bilden så förstoras den.

Så läser du skissen

Skissen här ovanför är en illustrationskartan för detaljplanen över Storfjällets förskola med utemiljö.

Ringarna med plustecken är befintliga träd. Zonerna är indelningar som visar vilken typ av lekar som kan ske på förskolegården:

  • Tryggzon= enklare att röra sig, mer iordninggjort, jämnare mark, anpassat för små barn.
  • Kreativ zon = en del träd är borttagna och viss mark anpassad,
  • Vild zon = befintlig skogsmark, passar för vildare lekar för stora barn.

Utsläppsfri arbetsplats

Den här byggarbetsplatsen byggs med utsläppsfria maskiner och arbetsredskap i så stor utsträckning som möjligt. Det innebär att vi tar hit de få eldrivna maskiner som finns i landet idag.

Vi har haft en eldriven grävmaskin på plats vilken var en av två tillgängliga under sommaren 2023. Vi har anpassat byggsättet till eldrivna maskiner och jobbar vidare för att få hit världens enda elektrifierade asfaltsläggare.

En förstudie för utmaningen Utsläppsfri arbetsplats pekar på en besparing på 67 ton CO­­2e och att målet kan uppnås med drygt 95 procent elektrifiering av byggentreprenaden. Detta med de maskiner som idag finns tillgängliga på marknaden.

Examensarbete

En student vid Mittuniversitetet har studerat den utsläppsfria arbetsplatsen under vårterminen 2024. Här kan du ta del av studien Utsläppsfritt – En fallstudie om en elektrifierad byggarbetsplats Pdf, 1.9 MB.

Utveckling Torvalla

Torvalla är en stadsdel som både behöver och kan utvecklas på massor av sätt. Därför har Östersunds kommun tagit fram en utvecklingsstrategi för stadsdelen, alltså en plan som beskriver vad som ska göras i Torvalla fram till år 2030. Strategin kallas Strategi Utveckling Torvalla.

Strategin har vi tagit fram tillsammans med er som bor och arbetar i Torvalla; barn, ungdomar, vuxna, äldre, företag, skolor, fritidshem, bibliotek, fastighetsägare, föreningar, organisationer och många fler.

Under hösten 2020 frågade vi er hur ni tycker att Torvalla behöver utvecklas, vilka behov som finns och vad ni tycker att vi ska fokusera på. Det gav oss ett bra underlag för att ta fram Strategi Utveckling Torvalla.

Beslutet att godkänna strategin "Strategi Utveckling Torvalla 2021-2030 Pdf, 228.3 kB." fattades av Kommunfullmäktige den 18 november 2021. Du hittar strategin bland länkarna nedan, tillsammans med en populärversion av samma strategi Pdf, 2.9 MB. och en bakgrundsrapport, där du kan läsa mer om resultaten från de olika dialogerna Pdf, 12.2 MB..

En blå betongvägg, med en port som öppnar sig mot en typiskt skandinavisk skogsstig.
Vägarbetesskylt beskuren

Trafikstörningar och vägarbeten

Läs om pågående och planerade vägarbeten som påverkar trafiken inom kommunen

Sidan uppdaterad 2024-10-16