Gustav III:s torg
Gustav III:s torg i centrala Östersund har en lång historia som offentlig plats och många människor vistas och passerar där varje dag. Det skulle dock kunna vara mer inbjudande och bidra till centrum på ett bättre sätt än vad det gör idag. Därför tar vi nu omtag för att se hur vi skulle kunna utveckla platsen.
Gustav III:s torg som det ser ut idag samt en principskiss. Bläddra med pilarna för att se båda bilderna.
Förstudie pågår - kan leda till ny planprocess
Just nu jobbar vi med en förstudie för att tydliggöra platsens förutsättningar, inför att vi eventuellt ska arbeta vidare med en ny detaljplan för Gustav III:s torg. Förstudien har särskilt fokus på kulturmiljöfrågor eftersom det tidigare planförslaget bedömdes skada torgets kulturmiljövärden alltför mycket.
I förstudiearbetet utreder vi även möjligheterna till att skapa bättre förutsättningar för kollektivtrafiken, hur platsen ska kunna bli en inbjudande och trygg plats samt hur en omvandling av platsen skulle kunna genomföras med hänsyn till kulturmiljövärdena. Vi ser över möjligheten att skapa ny bebyggelse med hotell- och kongressverksamhet, samt konserthall. Det fortsatta arbetet med förstudien ska inkludera en dialog med allmänheten om utvecklingen av torget.
Vi delredovisade förstudiearbetet för Kommunstyrelsen i februari. De gav då Kommundirektören i uppdrag att färdigställa förstudien senast i augusti 2025.
Om Gustav III:s torg
Gustav III:s torg, som ursprungligen hette Nytorget, har en lång historia som offentlig plats. Torget kom till i slutet på 1800-talet och var en del av stadens utvidgning mot söder och öster. Det är stadens andra torg efter Stortorget och var på sin tid en del i ett nytt och mer modernt sätt att stadsplanera med öppna och luftiga torg samt breda och trädplanterade esplanader. Från början användes torget för olika evenemang som exempelvis handel och fungerade som en plats att träffas och socialisera på. När bilen blev vanligare i samhället ändrades torgets karaktär till att mer bli en plats för bilism, bussresande och parkering vilket det delvis är än idag.
Gustav III:s torg är en del av ett riksintresseområde för kulturmiljövården som berör hela Östersunds centrum. Centrum är utpekat eftersom det är en kulturmiljö som berättar om hur städer i Sverige byggts och utvecklats sedan slutet av 1700-talet. Ett tidigare detaljplaneförslag för torget antogs av Kommunfullmäktige i juni 2021, men upphävdes sommaren 2022 av Mark- och miljödomstolen. Skälet till att detaljplanen upphävdes var att domstolen bedömde att den skulle innebära en påtaglig skada på riksintresset. Kommunen valde att inte överklaga beslutet.