Gatubelysning
Det finns cirka 20 000 gatlyktor som lyser upp gator, cykelbanor, parker och andra utemiljöer i kommunen. Cirka 15 000 av dessa äger och underhåller kommunen medan vägbelysningsföreningar och Trafikverket sköter resten.
Använd reflex
Det är inte bara på landsbygden som reflexer behövs. I stadstrafik är lika viktigt att bära reflex, trots gatlyktor. De flesta olyckor med gående inträffar i tätbebyggda områden med gatubelysning.
Kom ihåg att använda reflex!
Allt ljus på oskyddade trafikanter
Vårt fokus är att lysa upp och skapa trygghet där gångtrafikanter och cyklister färdas, det vill säga längs trottoarer och på gång- och cykelbanor. Extra stark belysning vill vi ha vid övergångsställen, korsningar, cykelöverfarter och busshållplatser.
Oskyddade trafikanter ska inte lockas till farliga vägsträckor
Lika viktigt är det att släcka ned och ta bort belysning längs vägar som bara är tänkta att trafikeras av motorfordon, och där hastighetsbegränsingen är tämligen hög. Genom att ta bort gatubelysningen, gör vi dessa farliga vägsträckor mindre lockande för gångtrafikanter och cyklister. Motorfordon är utrustade med starka strålkastare så chaufförer behöver egentligen inte gatubelysningen.
Där vi tänder för människor byter vi till armaturer som riktar ljuset nedåt, där det behövs. Det minskar ljusföroreningarna*. Genom att släcka för bilar och tända för människor slösar vi inte heller med energin.
Detta följer de riktlinjer för gatubelysning som är politiskt beslutade för Östersunds kommun.
Belysning bara där den behövs - och där ska det vara bra belysning!
Vägavsnitt där vi släcker för bilar och tänder för människor
- Basvägen i Torvalla (2020)
- Fäbodleden i Torvalla (2021)
- Litsvägen mellan Pampasrondellen och Armegränd (2021)
- Trondheimsvägen i Lugnvik (2023)
- Lugnviksvägen vid Göviken (2024, etapp 1)
* ljusföroreningar: Gatubelysning, fordons strålkastare, skyltar, skyltfönster etc. "smutsar ner" och stör nattmörkret. Det stör djur, natur och även människor.
Läs mer om ljusföroreningar på Sveriges lantbruksuniversitets hemsida
Dagsljuset styr gatubelysningen
Det är dagsljuset som styr när gatlyktorna ska tändas och släckas. När det blir tillräckligt mörkt ute så tänds belysningen och den släcks när det ljusnar på morgonen.
Om gatubelysning lyser under dagtid beror det, så gott som alltid på att vi jobbar med belysningen. Om gatubelysningen är tänd i mer än tre dygn får du gärna felanmäla, se nedan.
Slocknade gatlyktor
Hjälp oss genom att felanmäla slocknade gatlyktor men tänk på att kommunen inte ansvarar för alla gatlyktor, se nedan.
Felanmälan av utemiljön
Har du sett något fel på gator, torg eller i parker? Något som saknas eller är trasigt? Gör en felanmälan