Vägbelysning på landsbygden
Det finns närmare etthundra vägbelysningsföreningar inom kommunen som ansvarar för cirka 4 600 lyktstolpar runt om i byarna. För att jämna ut skillnaderna mellan tätorterna och landsbygden kan kommunen ge bidrag och rådgivning till dessa föreningar.
Vi hjälper till att byta ut kvicksilverarmaturer
2014 förbjöds tillverkning och import av kvicksilverlampor inom EU för att minska mängden utsläpp av farliga metaller. Förutom att kvicksilver är ett farligt ämne, är kvicksilverlampor också energislukare i förhållande till dagens modernare alternativ.
Läs gärna mer om kvicksilver på Naturvårdsverkets hemsida
Sedan 2010 har vi på Östersunds kommun aktivt bytt ut kvicksilverarmaturer i våra kommunala belysningsanläggningar. De senaste åren har vi också gett bidrag och råd till vägbelysningsföreningarna för att de också ska byta ut sina kvicksilverarmaturer. Under 2025 kommer de sista kvicksilverarmaturerna att vara utbytta även på landsbygden i Östersunds kommun.
Bidrag till vägbelysningsföreningar
Östersunds kommun kan ge bidrag för underhåll av vägbelysning och för större investeringar i befintliga belysningsanläggningar*. Förutsättningarna för att få bidrag är att föreningarna
- aktivt sköter underhållet av sin belysningsanläggning
- har samma strävan som kommunen att gå mot ett användande av energisnåla LED-armaturer (kommunen godkänner även befintliga belysningsanläggningar med armaturer för högtrycksnatrium eller metallhalogen).
Vi vill gärna ha kontiuerlig kontakt med vägbelysningsföreningarna i kommunen för att ge råd och diskutera förbättringar. Därmed säkerställer vi att belysningsanläggningarna blir så energieffektiva som möjligt.
Byar där antalet fastighetsägare är för litet för att bilda en förening, men som hittills fått bidrag, kommer även fortsättningsvis att få bidrag.
För att få bidrag till nya belysningsanläggningar där belysning saknas helt, ställer kommunen höga krav på bland annat tillräckligt många fastboende och tillräckligt hög trafikintensitet.
* med belysninganläggning menar vi en hel anläggning för belysning, det vill säga armaturer, stolpar, ljuskällor, kablar med mera.
Ett bra stöd för vägbelysningsföreningar är Riksförbundet Enskilda Vägar
Kommunen ser helst att ägare av enskilda belysningsanläggningar ska utgöras av en förening eller samfällighet som ska vara registrerad och ha ett organisationsnummer.
Läs mer om föreningar på Skatteverkets hemsida
Läs mer om vägföreningar och samfällighetsföreningar på Lantmäteriets hemsida