Luften i centrala Östersund
Partikelhalterna i luften i Östersund överskrider EU:s gränsvärden för partiklar och är en risk för människors hälsa. Partiklarna kommer framför allt från biltrafiken, när vägbana och däck slits under färd. Även sandning bidrar till partikelproblemen.
År 2020, 2021, 2022 och 2023 har Östersunds kommun överskridit miljökvalitetsnormerna för partiklar. För att få ner partikelhalterna har vi tagit fram ett åtgärdsprogram för luft.
Antalet dygn med överskridanden av miljökvalitetsnormerna för partiklar var färre under 2023 Men de är fortfarande för många för att vi ska klara de miljökvalitetsnormer som finns i Luftkvalitetsförordningen.
-
Experten om luften i Östersund: det är höga halter även ur ett europeiskt och globalt perspektiv -
Förstå luftkvalitet: vad är riktvärden och målvärden? -
Det är trafiken som gör luften ohälsosam - inte gruset -
Varför mäter kommunen luftkvaliteten – och hur? -
Dags att binda dammet för friskare luft - räkna med halka -
Dålig luftkvalitet kan ge sjukdomar och leda till att folk dör i förtid -
Snart dags för dammbindning med saltlösning
Kommunens ansvar att luften är frisk
Det är lagkrav på att alla kommuner ska kontrollera luftkvaliteten, för att se till att luften är bra för människorna som bor och lever i kommunen. Bra luft är viktigt för folkhälsan.
En del i lagkravet är att mäta luftkvaliteten året runt, dygnet runt. Det innebär att vi mäter på dagar med låga halter och dagar med höga halter, oavsett vad anledningen till föroreningarna är.
Lagstiftningen anger hur, när och var vi ska mäta. Samt att vi måste införa åtgärder om luften är dålig.
Vi har mätt på Rådhusgatan sen 2020
Östersunds kommun började mäta luften utomhus för snart 15 år och luften klarade miljökvalitetsnormerna för samtliga ämnen, fram till 2020.
Under flera år mätte vi i så kallad urban bakgrund, vilket innebär stadsnära miljö som inte är trafikutsatt. När resultatet av de mätningarna rapporterades till Naturvårdsverket ansåg de att våra värden var så pass höga att vi behövde mäta med mer exakt teknik och i gaturum. Gaturum innebär en trafikutsatt plats där människor går och vistas.
Naturvårdsverkets föreskrift för kontroll av luftkvalitet (NFS 2019:9) användes för att välja ut mätplatsen på Rådhusgatan. Det är den plats där vi både förväntar oss de högsta halterna och där människor vistas och exponeras.
2020 installerades det nya instrument på Rådhusgatan och mätningarna visade att partikelhalterna i Östersunds luft överskrider miljökvalitetsnormen för PM10, den större storleken av luftburna partiklar.
De ämnen som mäts på mätstationen på Rådhusgatan är:
- Kvävedioxid, en giftig gas som kan orsaka problem med luftvägarna.
- Partiklar (PM10) som har kopplingar till problem med hjärt- och kärlsjukdomar.
Partiklar kommer från slitage av vägbanan
Föroreningarna vi har i Östersund idag är i huvudsak orsakade av trafiken. Partiklar av storleken PM10 kommer främst från slitage av vägbanan vid trafikrörelser. Däck, asfalt och det grus vi halkbekämpar med, slits mot varandra och bildar små partiklar som virvlar upp i gaturummet när fordon kör på vägen.
Vi binder dammet med saltlösing
Värst är det på våren då vägarna blivit bara och sol och värme torkat upp vägbanan. Då yr dammet omkring. Luften blir då full av dessa små partiklar som är så skadliga för våra lungor. Därför binder vi dammet med saltlösning under våren på vissa gator. Men då kan det bli halt, ibland riktigt halt.
Höga partikelhalter en hälsofara
Partikelföroreningar är skadliga för hälsan för de som bor och vistas i Östersund. Luftburna partiklar är så små att de kan hålla sig svävande i luften och därför är de lätta att andas in. Att de är så små gör att de kan ta sig långt in i våra lungor. I Sverige dör 6 700 personer i förtid på grund av luftföroreningar, ungefär 200 av dem härleds till partikelföroreningar, enligt Svenska Miljöinstitutet.
Ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, lungsjukdomar och cancer
Luftföroreningar påverkar vår hälsa negativt genom att de orsakar och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och lungsjukdomar, samt flera olika sorters cancer. Personer som sedan tidigare har hjärtsjukdomar, diabetes, KOL eller astma är extra känsliga för luftföroreningar. Även gravida och barn är känsliga grupper. För gravida finns det enligt Karolinska institutet koppling mellan exponering för luftföroreningar och ökad risk för graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning, högt blodtryck och låg födelsevikt hos barn.
Finns ingen säker nivå av luftföroreningar
Miljökvalitetsnormen är den högsta godtagbara nivån som inte får överskridas. Men när det gäller luftföroreningar så finns det ingen säker nivå. Alla minskningar vi kan göra ger positiva effekter på vår hälsa. Världshälsoorganisationen, WHO, konstaterade 2021 att luftföroreningar är skadliga vid lägre halter än vi tidigare trott. Fler ämnen växelverkar med varandra och orsakar större skada, och man hittade även kopplingar mellan fler sjukdomar och luftföroreningar.