Luftkvalitet
En bra luftkvalitet både ute och inne är viktig för människors hälsa. Här kan du hitta information om utomhusluft och inomhusluft
Nyheter om luftkvalitet
Under våren 2024 kommer en artikelserie om luftkvaliteten i Östersund.
Här hittar du alla artiklar i serien.
-
Experten om luften i Östersund: det är höga halter även ur ett europeiskt och globalt perspektiv -
Förstå luftkvalitet: vad är riktvärden och målvärden? -
Det är trafiken som gör luften ohälsosam - inte gruset -
Varför mäter kommunen luftkvaliteten – och hur? -
Dags att binda dammet för friskare luft - räkna med halka -
Dålig luftkvalitet kan ge sjukdomar och leda till att folk dör i förtid -
Snart dags för dammbindning med saltlösning
Utomhusluft
Luften påverkar vårt välmående och när luftens kvaliteten är dålig får det konsekvenser för folkhälsan. Därför har EU:s medlemsstater kommit överens om miljökvalitetsnormer för att värna luftkvaliteten och folkhälsan.
I Östersund överskrider vi miljökvalitetsnormen för partiklar (PM10). Läs mer om vad det innebär och hur vi arbetar med att göra luften i Östersund bättre på sidan Luften i Centrala Östersund.
Vad kan vi göra åt luftföroreningarna
Vi människor orsakar själva de flesta luftföroreningarna. I centrala Östersund är det främst biltrafiken, men även vägskötseln som orsakar de mesta partikelutsläppen. En åtgärd som vi alla kan hjälpas åt med är därför att lämna bilen hemma i större utsträckning och istället ta cykeln eller gå.
Att värma upp hus med vedeldning, liksom förbränning av andra biobränslen, bidrar till sot som också är en luftförorening.
Partiklar i utomhusluften kan även komma från naturliga källor som till exempel vulkanutbrott, spridning av damm och salt samt skogsbränder. Dessa partiklar är dock oftast för stora för att vi ska andas in dem.