Gröna resplaner

Gröna resplaner ska stärka hållbart resande för alla anställda till, från och i arbetet på en plats. Genom att hjälpas åt att förbättra möjligheterna till hållbart resande och sprida goda exempel kan vi tillsammans öka takten i klimatomställningen.

Illustrationer med människor och hållbara transportmedel på grön botten.

En grön resplan är en gemensam kraftsamling mellan kommun och arbetsgivare för att öka det hållbara resandet på en plats.

En satsning under tre år

En Grön resplan pågår på en plats under tre år. Under den tiden samarbetar kommunen, företag och organisationer med insatser för att stärka det hållbara resandet.

I år gör vi gröna resplaner på två platser i Östersunds kommun, i Lit och på Campus i centrala Östersund.

Grön resplan Campus
Grön resplan Lit

Det finns många fördelar med att jobba med hållbara resor, det främjar medarbetarnas hälsa och välmående, är bra för kreativiteten och det är positivt för både ekonomin, miljön och klimatet.

Hjälp från kommunen

Kommunen erbjuder deltagande arbetsgivare:

  • Nätverksträffar och workshops
  • Coachning av medarbetare
  • Introduktion till klimatberäkningar

Så fungerar en Grön resplan

En Grön resplan startar med att kommunen och arbetsgivare på en plats skriver avsiktsförklaring om att arbeta för att främja hållbart resande i en handlingsplan. I handlingsplanen bland annat ingår att dela ut enkät om resvanor till anställda. Kommunen är intresserad av att få veta mer exakt hur hållbar resande kan utvecklas, bland annat för att underlätta för kompetensförsörjningen.

Kommunen erbjuder en workshop för att ta fram idéer om åtgärder för er handlingsplan som arbetsgivaren arbetar vidare med. Det kan till exempel vara att uppmuntra medarbetarna att resa mer hållbart via tävling eller att se över möjligheterna för en säker cykelparkering. Det organisationen som bestämmer vad en handlingsplan ska innehålla. Alla anställda kommer att erbjudas att vara med i coachning för att stärka deras omställning till hållbart resande.

Kommunen kommer att skicka ut enkät, arrangera workshops, håller i nätverksträffar, och frivillig coachning med medarbetarna. Dessutom kan kommunen erbjuda introduktion till hur ni kan göra klimatberäkningar av resor och transporter för er organisation, något som många kommer att behöva börja redovisa framöver.

Om Gröna resplaner

En Grön resplan är en gemensam kraftsamling mellan kommun och arbetsgivare för att öka det hållbara resandet på en plats. Syftet är att stärka hållbart resande för alla anställda till, från och i arbetet.

I Östersunds kommun är det energi- och klimatrådgivarna som driver arbetet med Gröna resplaner.

2025 - förstärkning i form av projektet Greppet

Under 2025 finansierar Formas och Östersunds kommun projektet Greppet - Gröna resplaner med fokus social hållbarhet för mikroföretag och tätorter på landsbygden. Projektet ska utveckla innehållet och metoden för att flera mikroföretag, särskilt på landsbygden, kan delta och göra hållbar omställning.

Projektet kommer att ta fram indikatorer för social hållbarhet och arbeta med frivillig coachning för att stärka deltagarna till att göra mer hållbara val när det gäller resor.

Parter är Östersunds kommun och Luleå tekniska universitet.

Sidan uppdaterad 2025-03-31