Dela bil med andra

Här kan du läsa om bilpool, samägande, samåkning och andra sätt att dela bil med andra.

illustration av en gul bil ansluten till en laddstolpe. Ovanför bilen finns fyra bubblor i olika färg med siluetter av olika människor.

Bild: Emma Loo

Var smart - dela bil!

Genom att dela bil med andra minskar du kostnaderna för själva bilen. Dagens höga ränteläge gör att ett billån kostar mer.

Om du äger en bil, kostar den varje dag. Det är skatt, försäkring, parkeringsplats, service, däckbyte med mera, oavsett om bilen används eller inte.

Bilpool

Om du inte har behov av en bil varje dag, men ändå på ett smidigt sätt vill ha tillgång till en när det behövs, då kan en bilpool vara något för dig!

Företaget som har bilpoolen tar hand om service, städ, skötsel, däckbyten med mera. som användare får du tillgång till en säker elbil.

En bilpool är:

  • Ekonomisk – de fasta kostnaderna sjunker då fler använder bilen.
  • Trafiksäker – om du delar bil med andra får du råd att köra en ny, säkrare bil.
  • Miljövänlig – bilåkandet minskar till följd av bättre planering, nya bilar är dessutom både renare och tystare.
  • Flexibel – du kan välja bil efter behov - en liten lättparkerad småbil i innerstan eller en rejäl kombi när du behöver mycket plats.

I en bilpool delar ett antal personer på en eller flera bilar. Vitsen är att du bara betalar för bilen då du använder den, istället för att ha kostnader året runt. Övriga kostnader för reparationer, service och försäkringar delas mellan medlemmarna.

En bilpool är ett lämpligt alternativ för dig som kör under 1 100 mil/år och endast ett fåtal gånger i veckan, det är även ett bra alternativ som andrabil.

Här hittar du mer information om bilpooler i Östersund:

Samägande

När två eller fler personer äger eller leasar en bil tillsammans kallas det för samägande. För många är det sätt att ha råd med elbil. En fördel är om delarna bor nära varandra eller arbetar på samma plats så att det blir nära till bilen.

Några god råd från bildelare:

  • Var beredd på att flera vill ha bilen samtidigt och ha en lösning redo. Till exempel kan först till kvarn gälla, men att alla delar på kostnaden för en hyrbil för den andra i samägandet som behöver en bil den dagen.
  • Om ni leasar en bil tillsammans är det viktigt att komma ihåg gränsen för antal körda mil.
  • Kom överens i förväg om hur ni ska hantera eventuella skador och självrisk.
  • Kom överens om hur förändringar, som att någon vill avsluta kontraktet på grund av flytt eller annat, ska hanteras innan ni tecknar avtal.
  • Teckna ett avtal och gå i förväg igenom situationer som skulle kunna krångla till det och ta fram lösningar.

Samåkning

Samåkning har många fördelar, genom att dela bil med varandra kan resan bli billigare, trevligare och mer miljövänlig.

När fler samåker blir det färre bilar ute i trafiken. Det ger minskade utsläpp och bidrar även till minskad trängsel i trafiken vilket gör resan säkrare och snabbare. Förutom att spara på miljn kan du som samåkare även spara pengar, det är dessutom en chans att träffa nya människor och utbyta erfarenheter på vägen.

Här hittar du mer information om samåkning i Östersund:

  • Freelway - Samordning av transporter och gods för företag och organisationer

 

Korttidshyra

Är du sällananvändare av bil men behöver en bil någon enstaka gång? Då kan hyra bil på timme från en hyrfirma vara lösningen för dig. Då behöver du inte vara med i en bilpool.

Privat biluthyrning

Hyr bil av en privatperson på timme eller dygn. Till exempel finns appen GoMore där privatpersoner hyr ut sina bilar. Att hyra ut sin bil när den inte används kan vara en bra sätt att finansiera en elbil.

Låna bil av grannen

Låna eller hyr bil av grannen, eller låna eller hyr ut din bil till grannen! Tänk på att skriva ett hyreskontrakt som reglerar försäkringen och även att titta över bilförsäkringen så att den täcker alla förare.

Projektet MoVe OSD - om delad mobilitet i Östersund

Under sex månader har Östersunds kommun gjort en förstudie om delad mobilitet i Östersund. Förstudien har identifierat aktörer, hinder och möjligheter för att öka bildelningen i Östersund, som ett led i att öka det hållbara resandet.

Slutrapporten från förstudien finns att läsa här (PDF). Pdf, 765.2 kB.

Förstudien har kunnat göras tack vare stöd från den statliga innovationsmyndigheten Vinnova.

Sidan uppdaterad 2024-08-29