Europeiska mobilitetsveckan

Europeiska mobilitetsveckan är en årligt återkommande kampanj som syftar till att införa och främja hållbara transportlösningar. Den belyser det pågående och nödvändiga omställningsarbetet för att vi som kommun ska nå det uppsatta målet att vara fossilbränslefria 2030.
Program Europeiska mobilitetsveckan 2022
Så här ser programmet för veckan ut, med reservation för ändringar:
Fredag 16 september:
- Invigning av kommunens nya arbetshub i Lit. Klockan 09.30, Sockenvägen 5, Lit (gamla kommunhuset). Kerstin Arnemo (c) deltar. Pressmeddelande
Lördag 17 september:
- Resvis - app för hållbart resande. Ladda ner appen och tävla om fina priser! (Pågår hela veckan.)
Söndag 18 september:
- Anmälan till Vintertramparna öppnar. Ge dig själv chansen till nya, hälsosamma och hållbara resvanor! Anmälningsformulär (extern webbplats)
Måndag 19 september:
- Möjlighet för företag att testa laddbara transportbilar för ökad kunskap. Läs mer på: Laddbara mil med transportbil - Region Jämtland Härjedalen. Ett projekt med Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen.
Tisdag 20 september:
- Cykeldag med provcykling och snack om vård av cyklar. Cykelhandlare finns på plats. Klockan 14.00 - 17.00 på Stortorget.
Onsdag 21 september:
- Klimatseminariet för föranmälda på Storsjöteatern. Seminariet streamas för dig som inte är på plats.
- Informationskväll om laddstolpar för bostadsrättsföreningar. Klockan 18.00 - 19.30 på Rådhusgatan 56 i Östersund. Föranmäl dig via anmälningsfomulär (extern webbplats)
Torsdag 22 september:
- Vi uppmärksammar och belönar dig som cyklar. Klockan 14.30 - 16.00 i Badhusparken och på Fritzhemsgatan/Trädgårdsvägen. Kan även bli på fler platser där många cyklister passerar.
- Invigning av cykelbanan på Fritzhemsgatan på Frösön. Klockan 15.00 i höjd med Trädgårdsvägen.
Årets tema och slogan
Europeiska mobilitetsveckan har ett nytt tema och ny slogan varje år.
Tema 2022: Bättre resande
Slogan 2022: Variera dina resor

16-22 september varje år
Europeiska mobilitetsveckan arrangeras årligen den 16-22 september av Östersunds kommun med partners. Östersund har deltagit i kampanjen varje år sedan starten 2002.
Årligen återkommande aktiviteter under veckan
Under Europeiska mobilitetsveckan arrangeras varje år Klimatseminariet. Under seminariet sker också utdelning av Östersunds kommuns miljöpris.
Klimatseminariet
Klimatseminariet arrangeras varje år under Europeiska mobilitetsveckan. 2022 är datumet 21 september. Det ska inspirera till ett fortsatt arbete för minskad klimatpåverkan genom intressanta föreläsningar och möten.
Läs mer om Klimatseminariet
Östersunds kommuns miljöpris
Priset delas ut till företag, privatpersoner, organisationer eller andra. Priset uppmuntrar till insatser som bidrar till hållbar utveckling i Östersunds kommun.
Miljöpriset delas ut på klimatseminariet under Europeiska mobilitetsveckan.
Läs mer om Östersunds kommuns miljöpris
Hållbar mobilitet i Östersunds kommun
Här är några av de saker som har genomförts och är på gång i vår kommun:
- Ny elbusslinje mellan Valla och Odenskog
- Green Flyway
- Fler cykelmätare
- Östersund är pilotkommun i ny kartläggning och mätning av cykeltrafik
- Östersund är pilotkommun i ett nordiskt digitaliseringsprojekt kring hållbara resor
- Cykelservicestation i centrala Östersund
- Cykelparkeringar med tak vid elbussarnas ändstationer
- Ny cykelväg på Tegelbruksvägen och nya säkra cykelparkeringar
- Kampanjerna cykelvänlig skola och cykelvänlig arbetsplats
- En upphandling har gjorts av transporterna till Korstaverken i Sundsvall för kommunens brännbara avfall. Transporterna kommer att ske med fordon som kör på 100% förnybara drivmedel varav minst 50% på biogas.
- Östersunds kommun har, tillsammans med Jämtlands övriga kommuner, tagit beslut om att bygga en biogasanläggning på Gräfsåsen som ska producera biogas för fordonsdrift och ekogödsel från insamlat matavfall och övrigt rötbart avfall i länet.
Om Europeiska mobilitetsveckan
Den Europeiska mobilitetsveckan äger rum den 16–22 september varje år.
Europeiska mobilitetsveckan (European Mobility Week) är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Kampanjen omfattar ett stort antal länder i Europa. 2020 deltog cirka 3 300 städer i 53 länder och i Sverige deltog 42 kommuner.
Olika aktiviteter i olika kommuner
Varje kommun utformar sina egna aktiviteter. Det kan handla exempelvis om aktiviteter inom kollektivtrafik, gång och cykel, men också resfria möten, samåkning, bilpooler, sparsam körning och trafikplanering för attraktiva tätorter.
Tidigare Trafikantveckan
Europeiska mobilitetsveckan fick nytt namn 2021, tidigare hette den Trafikantveckan. Namnbytet skedde efter omröstning bland deltagande kommuner hösten 2020. Det engelska namnet på veckan är European Mobility Week.