Storfjällets förskola invigdes i snö och glädje
De var stor uppslutning från kommun, byggherrar, leverantörer och höga politiker när Storfjällets förskola i Torvalla invigdes. Tre förskolor har förvandlats till en, genom något som varit EU:s första elektrifierade byggarbetsplats. Men det viktigaste är resultatet – Det blev jättebra, som två av förskolebarnen uttryckte det.
Till barnens stora glädje var det lilla Storsjöodjuret Birger på plats utanför förskolan. Naturligtvis pepprades Birger med nyfikna frågor. Detta medan de vuxna ägnade sig åt tal och invigningsceremoni.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Rosi Hoffer var den som officiellt invigde förskolan och sa bland annat så här i sitt tal:
-Storfjället är en förskola initierad av mod, planerad med tålamod, designad av visioner, byggd genom hållbarhet och som nu invigs med längtan och hopp. Ett stort tack till alla som varit med och gjort den här resan möjlig. Jag hoppas att det här ska bli en trygg, rolig och lärorik plats, full av möjligheter. Med de här nya lokalerna utvecklas även den samiska förskolan – Miesieh - och det är vi väldigt stolta över.
Övriga talare på plats var Anna Molin, Rektor Storfjället – Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige – Maria Danielsson, Klimat- och hållbarhetschef hos Skanska hus samt Niklas Nillroth, Head of Sustainability hos Volvo CE.
Även Magdalena Andersson, partiordförande för Socialdemokraterna var på plats och höll tal. Hon blev speciellt populär bland barnen då hon bjöd med dem att göra ”Raketen”.
Invigningen avslutades med alkoholfri bubbeldricka, tårta och en rundvandring för besökarna i den nya förskolan. Naturligtvis fick de ta av sig skorna i kapprummet, det spelar ingen roll hur stor chef man är, reglerna är till för alla.
Fakta om byggprojektet Storfjällets förskola
Projektet har utvärderats i en rapport som bland annat visar att:
- Förskolans klimatpåverkan minskade med 14 procent tack vare de elektrifierade arbetsmaskinerna. Man hade beräknat att reducera koldioxidutsläppen med 67 ton men landade på 78 ton.
- Merkostnaden beräknades till 4,6 miljoner kronor men landade på 3,97 miljoner. Det motsvarar cirka 4 procent av totalkostnaden för hela entreprenaden.
- Effektiviteten på maskinerna var hög trots dagar strax under 30 minusgrader och oväntat stora mängder snö.
- Arbetsmiljön för byggarbetarna förbättrades påtagligt, med bättre luft och mindre buller och vibrationer.
- Inga klagomål inkom från närboende, vilket annars hör till vanligheterna.
- Inga förseningar, tidplanen höll.
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera