Publicerad 2024-03-15

Kvinnors företagande i fokus på företagarfrukost

Dubbelt så många män än kvinnor startade ett nytt företag i Sverige under 2023. Och av det totala antalet företagare i landet är bara drygt 25 procent kvinnor. Det är alltså betydligt vanligare att män driver företag än kvinnor. Varför är det så och hur ska vi få till en förändring? Det diskuterades under onsdagens företagarfrukost på Verket.

Fem kvinnor på en scen, framför en powerpoint.

Malin Savehed, Hamngatan 12, Cecilia Dalborg, Universitetslektor, och Jennie-Lie Wickström, Midnattsbris, diskuterade kvinnligt företagande på kommunens företagarfrukost på Verket.

Östersund har som politiskt mål att bli den bästa kommunen för kvinnor att vara företagare i. Kommunen ska också jobba för att öka andelen kvinnor som driver företag.

– Vår grundläggande övertygelse är att samhället mår bäst när män och kvinnor har lika stora möjligheter att påverka sina egna liv och samhället i stort. Det är viktigt både för den sociala hållbarheten och för jämställdheten. Att så få som 25 procent av företagarna är kvinnor innebär att vi går miste om massor av idéer och innovationer som behövs för att utveckla vår kommun på bästa sätt. Det innebär också att många kvinnor i kommunen går miste om friheten, tillgången till kapital och möjligheten att förverkliga sina idéer som företagandet kan skapa, säger kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd Effie Kourlos (C).

Under företagarfrukosten ledde Effie Kourlos ett samtal på scenen där kvinnors företagande var i fokus. Med i samtalet var universitetslektor Cecilia Dalborg och företagarna Jennie-Lie Wickström och Malin Savehed.

Jennie-Lie Wickström driver inbound marketing och varumärkesbyrån Midnattsbris. Hon fick publikens uppmärksamhet med två snabba frågor: ”Hur många här inne är kvinnliga företagare?” och ”Hur många av er känner också att ni tar huvudansvaret för hemmet och barnen?”. Antalet händer som lyftes efter de båda frågorna var i stort sett lika många.

– Det här tror jag är anledningen till att så många kvinnor inte driver företag idag. Vi drar helt enkelt ett väldigt stort lass. Själv driver jag mitt företag för att det ger mig möjligheten att påverka mitt liv, att påverka samhället och att påverka tillvaron för mina anställda – och fler borde ha den möjligheten, menar Jennie-Lie.

 

Tre kvinnor på scen. Kvinnan in mitten, Jennie-Lie Wickström pratar i en mikrofon. Kvinnan till höger i bild vinkar. Kvinnan vänter i bild har en rosa kavaj på sig.

Jennie-Lie Wickström driver inbound marketing och varumärkesbyrån Midnattsbris. Hon fick publiken att tänka till kring kvinnans roll som företagare.

Malin Savehed driver designbutiken och caféet Hamngatan 12, i en bransch där många företagsledare är just kvinnor.

– Ett problem är att många kvinnor saknar tilltro till sin egen kompetens och förmåga. Där har jag en viktig uppgift i att berätta om hur omvälvande, kreativt och utvecklade det är att driva företag, för att inspirera fler att våga ta steget, säger Malin.

Universitetslektor Cecilia Dalborg berättade hur aktuell forskning visar att bilden av en entreprenör fortfarande till stor del baseras på en man, vilket gör att många kvinnor inte känner igen sig. Hon konstaterar också att de åtgärder som har satts in för att försöka få fler kvinnor att starta företag inte har varit framgångsrika eftersom de stora skillnaderna fortfarande kvarstår.

– Jag tror att vi i stället måste ta ett större grepp, på en strukturell nivå, och fokusera på hur vi kan göra företagandet mer jämställt. Vi måste se till att alla betraktas som företagare, oavsett kön, och att alla har precis samma rätt till finansiering, riskkapital och så vidare.

– Som kommun behöver vi jobba med alla dessa bitar parallellt. Vi måste jobba med normerna och strukturerna som finns kring företagande, lyfta kvinnor som driver företag, stärka företagarnätverken för kvinnor och sist men inte minst påverka den nationella politiken så att det blir lättare att driva företag oavsett om du är man eller kvinna, avslutar Effie Kourlos.

Flera satsningar på kvinnors företagande under året

Under våren och hösten kommer kommunen att göra en rad satsningar som ska främja kvinnors företagande. I slutet av april anordnas bland annat ett evenemang där UF-företagare, elever som provar på att starta och driva ett företag under gymnasiet, får möjligheten att träffa Jämtlands kvinnliga entreprenörer.

– Syftet med evenemanget är att inspirera och peppa fler unga kvinnor att starta företag. Vi vill ge dem chansen att ta reda på mer om hur det är att driva företag och se vilka möjligheter till stöttning som finns. Vi vill också få våra kvinnliga företagare i länet att förstå hur viktiga de är för framtidens företagare – som förebilder, inspiratörer och bollplank, säger Maria Stenhammar, näringslivsutvecklare på kommunen.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-05-23