Publicerad 2023-11-02

Förtydligande gällande fängelseetableringen på Frösön och dialogmöte med allmänheten

Kriminalvården har uppdaterat informationen angående processen för att etablera en anstalt på Frösön.

Blivande fängelsebyggnaden

“Efter ett initieringsbeslut av Kriminalvårdens generaldirektör går nu arbetet vidare för att undersöka om det är möjligt att inrätta en ny anstalt i en länga med byggnader vid Frösö strand, där det tidigare bedrivits psykiatrisk vård. Nu återstår bland annat hyresförhandlingar", förtydligar Kriminalvården.

På sin hemsida skriver Kriminalvården följande:

Efter ett initieringsbeslut av Kriminalvårdens generaldirektör går nu arbetet vidare för att undersöka om det är möjligt att inrätta en ny anstalt i en länga med byggnader vid Frösö strand, där det tidigare bedrivits psykiatrisk vård. Nu återstår bland annat hyresförhandlingar.

Länk till Kriminalvårdens nyhet.

Processen pågår

I Kriminalvårdens och kommunens information från den 31 oktober kan man få intrycket att förhandlingarna mellan Kriminalvården och fastighetsägaren Diös är avslutade och att hyreskontraktet är påskrivet av parterna.

Så är alltså inte fallet. Processen pågår med målet att en anstalt ska kunna etableras

Tidig chans att ställa frågor

När det gäller det aviserade dialogmötet för allmänheten den 27 november gäller följande, enligt kommundirektör Anders Wennerberg:

- Mötet arrangeras med vetskapen att hyresförhandlingarna fortfarande pågår, men vi anser att det är viktigt att allmänheten får en tidig chans att ställa sina frågor, exempelvis om hur en anstalt av den här typen fungerar, hur anstalten kan tänkas se ut med stängsel och andra säkerhetsarrangemang, samt vilka erfarenheter Kriminalvården har från liknande anstalter på andra platser i landet, säger Anders Wennerberg.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-11-02