Försvarsmaktens etablering i Torråsen

Här kan du hitta aktuell information om Försvarsmaktens återetablering i Jämtland och Östersund.

I december 2021 beslutade riksdagen att Försvarsmakten ska återetablera sig i Östersund genom bildandet av Västernorrlands regemente, med Jämtlands fältjägarkår som detachement i Sollefteå och Östersund från och med 2022. Försvarsmakten och Fortifikationsverket vill att det nya regementsområdet ska ligga i Torråsen och har lämnat in en ansökan om en ny detaljplan för området.

Detaljplaneprocessen

Den 8 november 2022 beslutade Kommunstyrelsen att ge ett positivt planbesked, då startade kommunens arbete med att ta fram en ny detaljplan för Torråsen. Preliminär tidplan för samråd är sommaren 2025.

Var är vi idag i processen?

Kommunen och Fortikationsverket gör en rad undersökningar och utredningar för att samla in information och områdets förutsättningar, för att kommunen ska kunna ta fram ett bra planförslag.

Antagande och laga kraft

Efter granskningen sammanställer kommunen alla synpunkter i ett granskningsutlåtande och sen kan detaljplanen antas i Kommunfullmäktige.

Efter att detaljplanen har antagits går det att överklaga antagandebeslut. Informationen om hur det går till skickar vi ut tillsammans med information om att den nya detaljplanen antas. Om ingen överklagar beslutet om att anta den nya detaljplanen vinner den kraft ungefär en månad efter antagandet och då går det att ansöka om bygglov för att bygga enligt bestämmelserna i detaljplanen.

Efter samrådet – bearbetning och granskning

Samrådstiden brukar vara i tre veckor, men eftersom den här detaljplanen är av stort intresse kommer samrådstiden att förlängas. När samrådstiden tagit slut sammanställer kommunen alla synpunkter i en samrådsredogörelse och förslaget till detaljplan bearbetas utifrån de synpunkter som kommit fram under samrådet. Sen skickar vi ut förslaget till detaljplan på granskning. Under granskningen går det också att lämna synpunkter.

Samråd om detaljplaneförslaget

När det finns ett förslag till detaljplan kommer det att skickas ut på samråd. Det innebär att alla kommer att kunna se hur kommunens förslag till detaljplan ser ut och att sakägare, myndigheter, organisationer och andra berörda kan lämna sina synpunkter. Förslaget till detaljplan kommer att finnas digitalt på kommunens webb och fysiskt på Östersunds kommun och på Kommunhuset.

Under samrådstiden kommer vi även att ha ett informationsmöte så att det går att ställa frågor om förslaget på detaljplan.

Undersökningar och utredningar

I det första steget av detaljplaneprocessen gör kommunen och Fortifikationsverket en rad undersökningar och utredningar för att samla in information och områdets förutsättningar.

Under 2023 gjordes en arkelogisk undersökning och miljöteknisk markundersökning. Naturvärdesinventeringar gjordes under 2023 och 2024. Under 2024 gjordes VA-, geoteknisk-, luft- och trafikundersökningar.

Under 2025 kommer undersökningar för massbalans och höjdsättning, dagvatten, skyfall och buller samt en miljökonsekvens beskrivning att göras.

Varför ett regementsområde i Östersund?

Öst, syd, nord och väst. Med vårt geografiska läge betraktas Östersund som en utmärkt strategisk plats att förlägga försvarsresurser på. Från slutet av 1600-talet till början av 2000-talet har Östersund haft betydande militär aktivitet genom olika regementen och förband. Infanteri, artelleri, flyg och arméns tekniska skola har varit en del av staden.

Idag, över 20 år senare, tas nya initiativ för att återetablera den militära närvaron i det så viktiga öst-västliga stråket mot Trondheim: nu vill Försvarsmakten etablera ett regementsområde i Torråsen.

Sidan uppdaterad 2025-01-17