Utveckling Torvalla

Torvalla är en stadsdel som både behöver och kan utvecklas på massor av sätt. Därför har Östersunds kommun tagit fram en utvecklingsstrategi för stadsdelen, alltså en plan som beskriver vad som ska göras i Torvalla fram till år 2030. Strategin kallas Strategi Utveckling Torvalla.

Strategin har vi tagit fram tillsammans med er som bor och arbetar i Torvalla; barn, ungdomar, vuxna, äldre, företag, skolor, fritidshem, bibliotek, fastighetsägare, föreningar, organisationer och många fler.

Under hösten 2020 frågade vi er hur ni tycker att Torvalla behöver utvecklas, vilka behov som finns och vad ni tycker att vi ska fokusera på. Det gav oss ett bra underlag för att ta fram Strategi Utveckling Torvalla.

Beslutet att godkänna strategin "Strategi Utveckling Torvalla 2021-2030 Pdf, 228.3 kB." fattades av Kommunfullmäktige den 18 november 2021. Du hittar strategin bland länkarna nedan, tillsammans med en populärversion av samma strategi Pdf, 2.9 MB. och en bakgrundsrapport, där du kan läsa mer om resultaten från de olika dialogerna Pdf, 12.2 MB..

En blå betongvägg, med en port som öppnar sig mot en typiskt skandinavisk skogsstig.

På gång

Satsningar 2024

Kommunen avsätter 35 miljoner kronor för utvecklingsinsatser i Brunflo, Torvalla, Lit och Häggenås under 2024. Pengarna kommer att gå både till investeringar och utökad verksamhet. Bland annat till att skapa fler trevliga och inkluderande mötesplatser och utemiljöer. Detta både genom att skapa nya, samt att förbättra de som redan finns. Pengarna gör det även möjligt att exempelvis arbeta för ökad trygghet på dessa platser samt att utveckla möjligheter för företagande.

Nytt elljusspår i Torvalla

Östersunds kommun kommer under vintern 2024 att påbörja arbetet med ett nytt elljusspår i Torvalla.

Spåret kommer att vara belyst från skymmning till cirka 22:00, dras ungefär en gång i veckan (som övriga spår i kommunen) och vara runt 3 kilometer långt.

Förhoppningen är att spåret ska vara klart till vintern 2024/2025.

Det första steget är att vi gallrar skogen i området och fäller träden som står i spårets dragning. Det kommer vi att börja med nu under vintern 2024.

Medborgardialog!

Har du synpunkter eller frågor? Välkommen till medborgardialogen på mötesplats Torvalla, onsdagen den 7 februari klockan 18:00-19:00.
Vi bjuder på kaffe/te och en vegetarisk gluten- och laktosfri macka.

Anmäl dig genom att mejla till jens.tiren@ostersund.se, skriv ”Torvalla elljusspår” i ämnesraden.
Sista anmälningsdag är 5 februari.

När: onsdag 7 februari, klockan 18:00-19:00
Var: Mötesplats Torvalla (Centrumhuset, Barkvägen 2)
Sista anmälan: 5 februari.

Har du inte möjlighet att komma är du välkommen att mejla in dina synpunkter till: jens.tiren@ostersund.se. Skriv ”Torvalla elljusspår” i ämnesraden.

Flygfoto över Torvalla med det nya elljusspåret inritat i rött.

Klicka på bilden för att öppna en större version.

Konstgräs och belysning på Råplan

Östersunds kommun kommer under 2024 att lägga konstgräs samt installera belysning på den befintliga fotbollsplanen Råplan som ligger nedanför Torvallaskolan.

Tyck till!

Har du synpunkter eller frågor? Mejla in dina synpunkter till: eveline.vito@ostersund.se. Skriv ”Råplan” i ämnesraden.

Ny mötesplats för ungdomar

Under 2024 ska det startas en ny mötesplats i Torvalla med ungdomar och unga vuxna som målgrupp. Det var det största önskemålet från ungdomarna när vi hade dialoger i Torvalla under 2020 och 2021. Kommunen utreder just nu i vilka lokaler och hur mötesplatsen ska drivas.

El Sistema

Kulturskolan ska utveckla sin verksamhet i El Sistema på fler skolor i Torvalla. El Sistema är en form av klassundervisning i musik. Idag har Kulturskolan El Sistema på Mimergården men ska 2024 även starta på Ängsmogården.

Rädda barnen och Hej Främling

Kommunen har förlängt sitt IOP (Ideellt offentligt partnerskap) med Rädda barnen med ett år till. Hej Främling arbetar också vidare i Torvalla. De har aktiviteter som lovaktiviteter, en företagslots, frukostklubb på Torvallaskolan, ordnar tjej- och killforum samt kvinnoforum, genomför Hej-Granne med syfte att lära känna sina grannar och mycket mer.

Platsutveckling

Tillsammans med Destinationsbolaget, fastighetsägare och civilsamhället har kommunen startat ett arbetet med platsutveckling i Torvalla. I början fokuserar vi på hur vi kan göra Torvalla centrum och centrumhuset mer levande och attraktivt.

Det här har hänt i utveckling Torvalla

Workshop februari 2025

Scroll down to read about the workshop in english.

Onsdagen den 19 februari 2025 hade Östersunds kommun en workshop i Torvallatillsammans med Rädda Barnen, Hej Främling och Östersundshem. Vi bjöd in Torvallabor till en kväll för att prata om hur Torvalla ska utvecklas.

Kvällen började med att politiker, tjänstemän, lokala organisationer och lokala profiler åt mat från den etiopiska restaurangen Medan Etiopian Restaurant. Sedan berättade Alissar från Rädda Barnen om den medborgarundersökning som gjordes förra året. Effie Kourlos (C) berättade kort om Utvecklingsplan Torvalla och vad som hittills gjorts i Torvalla.

Under workshopen pratade vi om bland annat fritid och utemiljöer, service och kommunikationer, trygghet och mötesplatser och att vara ung i Torvalla. Varje tema hade ett eget bord där deltagare fick diskutera med hjälp av en diskussionsledare från antingen Rädda Barnen, Hej Främling, Östersundshem eller Östersunds kommun. Östersundshem hade ett eget bord där gallerian diskuterades. Det kom fram mycket om vad som är bra i Torvalla och många förslag om vad som kan bli ännu bättre.

Kvällen avslutades med att de olika bordengrupperna berättade vad de hade pratat om. Därefter var det frågestund med Rosi Hoffer (S) kommunalråd och Per Lundgren (C) ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, samt Liselotte Halvarsson utvecklingsstrateg på Östersunds kommun.

Vad är bra med Torvalla?

I Torvalla tycker många om Coop och att det är generösa öppettider, att hälsocentralen öppnat igen uppskattas. Att service, vård och arbete ligger i närhet till varandra värnar Torvallaborna om. Att inte behöva åka in till centrala Östersund för att uträtta ärenden och i stället hålla sig inom Torvalla är ett stort plus. Övrig service som är väldigt omtyckt och använd, av speciellt barn, är biblioteket.

Socialt bidrar den starka sammanhållningen i Torvalla till att platsen känns trygg – alla känner alla. Många umgås tillsammans i Torvallas uppskattade natur, barnen kan leka tillsammans på lekplatsen och använda det nya aktivitetsområdet. Det bidrar till sammanhållningen och är bra för Torvalla. J Den nya lekplatsen och aktivitetsområdet används speciellt mycket under sommartid. En av de mest uppskattade aktiviteterna är nattfotbollen som Cosmos driver på lördagskvällar. Hej Främlings närvaro är även något bra och uppskattat.

Vad kan bli bättre?

Förslag på utvecklingspunkter var många och olika. Främst framförde deltagarna under workshopen att det behövs mer kommersiell service, kommersiella affärer och mer offentlig service. Större utbud av matbutiker önskas, exempelvis ett Ica i nedre Torvalla. En secondhand-butik och klädaffärer i gallerian i Torvalla centrum finns det önskemål om. I och med att hälsocentralen öppnat igen finns ett behov för ett apotek, detta skulle göra det ännu enklare för invånare i Torvalla att stanna i området för ärenden. Ett café likt Tingshuset i centrala Östersund och fler restauranger önskas. Ett större gym saknas också i Torvalla, exempelvis STC.

Servicekontor där man kan skriva ut dokument och få hjälp med andra administrativa ärenden önskas. Bank och bankomat är också saknad service i området.

I Torvalla behöver belysningen på gång- och cykelvägar förbättras på flera håll. Trafiksäkerheten, speciellt vid busshållplatser, behöver bli bättre och övergångsställen saknas på vissa platser. Man vill även att Torvalla centrum får ett lyft med blomlådor och bänkar så det blir trevligare. Lokaler att använda till föreningsmöten, fester och att fira högtider vill många ha tillbaka: detta var något som både Rikshem och Östersundshem bistod med förut, men har försvunnit. Man saknar också möjlighet till dans och gruppträning. Aktiviteter för endast tjejer och kvinnor önskas från exempelvis Hej Främling.

Barn och unga uttryckte att polisens närvaro ibland kan kännas väldigt påtaglig och skapa en otrygg känsla. Det finns även en del utmaningar för barn och unga i skolan. Elevhälsan är något man kan arbeta mer med, Exempelvis önskade barn och unga en ökad medvetenhet inom NPF-diagnoser och vad som gäller kring tystnadsplikt. Att få ett större inflytande och delaktighet om beslut som rör eleverna själva togs även upp. Utöver elevhälsan önskas en ökad närvaro av vuxna i exempelvis skolan eller på fotbollsplanen för ökad trygghet, bättre och fler kommunikationer inom Torvalla skulle göra aktiviteter mer tillgängliga, en större variation på aktiviteter, exempelvis längdskidåkning och tjejklubb. Fritidsgårdarna ville även barn och unga skulle anordna fler aktiviteter och att skapa fler sommarjobb till unga skulle öka sysselsättningen och ger viktig arbetslivserfarenhet.

 

Workshop in Torvalla february 2025

Wednesday on the 19th of February 2025 Östersunds kommun organized a workshop together with Rädda Barnen, Hej Främling and Östersundshem. We invited citizens of Torvalla to an evening where we discussed how to make Torvalla even better.

Politicians, public servants, local organizations and profiles started the evening by sharing a meal from the local Ethiopian restaurant. Then Alissar from Rädda Barnen presented the citizen survey that was made during 2024, local politician Effie Kourlos (C) shortly presented the purpose of Utvecklingsplan Torvalla and the projects that’s been done in Torvalla so far. During the workshop we discussed different themes and questions such as leisure and outdoor environments, services and communications, safety and meeting places, being young in Torvall and Östersundshem had their own table regarding ideas to develop the mall. We gathered many good and important ideas and opinions from citizens that is needed to make Torvalla a better place to live.

We finished the evening by going around the different groups to recap what had been discussed. Participants were also able to ask questions to Rosi Hoffer (S) local politician, Per Lundgren (C) chair of culture and leisure board, and Liselotte Halvarsson development strategist at Östersunds kommun.

What is good about Torvalla?

In Torvalla many people appreciate Coop and its generous opening hours, and the reopening of the health center is also well received. The close distance to services, healthcare and work is something people in Torvalla value. Not having to go to central Östersund to run errands and instead being able to stay within Torvalla is a big plus. Other services that are very popular and used, especially by children, is the library.

Socially, the strong sense of community in Torvalla contributes to the area feeling safe – everyone knows everyone. Many people in Torvalla spend time together in the area's appreciated nature, children can play together in the playground and use the new activity area. This contributes to the sense of community that many expressed and is good for Torvalla. These areas are especially popular during the summer. One of the most appreciated activities is the Night Football organized by Cosmos on Saturday evenings. The presence of Hej Främling is also something that is good and appreciated.

What could make Torvalla better?

Suggestions for developing Torvalla were many and varied. The main themes discussed participants in the workshop emphasized the need for more commercial services, retail stores, and more public services. A better variety of grocery stores was desired, such as an ICA. There were also requests for a second-hand store and clothing shops in the mall. With the reopening of the health centre, there is a need for a pharmacy. This would make it even easier for residents of Torvalla to stay in the area for errands. A café like Tingshuset in central Östersund and more restaurants are also wanted. A larger gym is also missing in Torvalla, such as STC.

There is a desire for a service office where people can print documents and get help with other administrative matters. Banking services and ATMs where you can withdraw cash are also missing in the area.

In Torvalla, the lighting on walking and cycling paths needs improvement in several places. Traffic safety, especially at bus stops, needs to be improved and pedestrian crossings are missing in some places. There is also a wish to improve Torvalla center with flowers and benches to make it more pleasant. Many would like the return of spaces to hold meetings in, have parties in and celebrations of holidays. This was something that both Rikshem and Östersundshem previously supported, but it has disappeared. There is also a desire for opportunities for dancing and group fitness classes. Activities specifically for girls and women are wanted, for example, from Hej Främling.

Children and young people expressed that the police presence can sometimes create an uneasy feeling. There are also some challenges for children and young people in school. Student health services is something that can be worked on more. For example, children and young people expressed a desire for increased awareness of neurodevelopmental disorders (NPF) and rules about confidentiality. The need for greater influence and involvement in decisions affecting the students themselves was also brought up. In addition to student health services, there is a wish for increased adult presence in the schools or on the football field to create safe places. Better and more frequent communications within Torvalla would make activities easier to attend. A better variety of activities, such as cross-country skiing and a girls' club was also requested. Youth centres should offer more activities, and creating more summer jobs for young people would increase employment and provide important work experience.

Samtal och intervjuer

  • Under hösten 2020 genomförde vi telefonintervjuer med vuxna om hur de vill att framtiden ska se ut i Torvalla.
  • Vi genomförde en workshop med tjejer i åldern 12-15 år då man hade fokus på vad som redan var bra och vad som kunde blir bättre i Torvalla.
  • Projektet har lagt mycket fokus på att samtala med ungdomar i Torvalla. Under november och december har en ungdomscoach träffat ett 70-tal ungdomar i Torvalla. Hej Främling har varit i Torvalla under sex tillfällen i november och december och pratat med ett 30-tal ungdomar. Detta har varit väldigt värdefullt! 
  • Vi har också lagt ut frågor på "Torvalla anslagstavla" på Facebook om vad ni som bor i Torvalla tycker är viktigt att utveckla. Många har tyckt till och vi har fått bra svar.
  • En del har också skickat mejl till vår mejladress för projektet och lämnat mer utförliga synpunkter, vilket har varit väldigt värdefullt.
  • Vi också tagit del av Kundcenterärenden och medborgarförslag som har lämnats in till kommunen av medborgare.

Trygghetsvandring

Den 21 oktober genomförde projektet en trygghetsvandring i Torvalla för att prata om hur Torvalla skulle kunna bli en tryggare, trevligare och säkrare plats.

Övriga möten

Under hösten har projektgruppen även haft möten med dessa:

  • Fritidsgården i centrum
  • Fritidsgården i Ängsmon
  • Företagen
  • Fastighetsägare
  • Svenska kyrkan
  • Djur- och kulgården
  • Familjecentralen
  • Pensionärsrådet
  • PRO
  • Tillgänglighetsrådet
  • Skolläkare, skolsköterska och studievägledare för grundskolorna
  • ABF
  • Förskolan Lillfjället
  • Förskolan Jägargården
  • Förskolan Kärven
  • Idrottsföreningar
  • Nattvandrarn

Undersökningar

  • Vi har skickat ut en enkät till alla elever på Torvallaskolan och vi har tagit del av resultatet från en enkätundersökning bland äldre i Torvalla.
  • På hemsidan har vi gjort en digital upplevelsekarta för att få reda på vad privatpersoner tycker om olika platser i Torvalla och vi har fått in över 100 svar. Där har man fått svara på vart man går om man vill röra på sig, göra en utflykt eller få lugn och ro och hur man upplever tryggheten i Torvalla.

Utvecklingsområden

Strategin innehåller sju utvecklingsområden som vi behöver arbeta långsiktigt med i Torvalla:

  • Delaktighet och inflytande
  • Attraktivitet och tillgänglighet
  • Trygghet
  • Företagande
  • Bostäder
  • Hälsa och välmående
  • Service och information

Vid frågor, kontakta

Liselotte Halvarsson, samordnare på Östersunds kommun

Sidan uppdaterad 2025-03-24