Utveckling Körfältet

Körfältet är Jämtlands första riktiga förort och har massor av potential. Nu ska kommunen ta fram en utvecklingsplan tillsammans med dig som bor och verkar på Körfältet.

Under hösten 2024 och våren 2025 kommer vi att fråga er som bor, arbetar, har företag eller går i skola på Körfältet hur ni tycker att Körfältet behöver utvecklas, vilka behov som finns och vad ni tycker att vi ska fokusera på.

Bilden är AI-genererad

Det här har hänt i utveckling Körfältet

Trygghetsvandring på Körfältet

Torsdagen den 23 januari genomfördes en Trygghetsvandring på Körfältet, anordnad av kommunen och polisen. Med på Trygghetsvandringen var boende på Körfältet, Rikshem, Östersundshem, Micinvest, Nattvandrarna, polisen, Nova stödboende och tjänstepersoner från kommunen.

Trygghetsvandringen inleddes med en genomgång och information på kommunens mötesplats i Centrumhuset. Deltagarna gick sen en förutbestämd runda, med fem stopp, i området. Trygghetsvandringen avslutades med återsamling på mötesplatsen med dialog och fika.

Trygghetsvandringen var uppskattad av deltagarna och många bra tankar, funderingar och önskemål kom fram.

Vad är bra med Körfältet?

Under Trygghetsvandringen kom det fram att Körfältet som bostadsområde är uppskattat. Tillgången till den stora parken med många olika aktiviteter bidrar till en aktiv och tillgänglig plats att bo på. Att inte behöva ta sig långt för att hitta grönområden, pulkabacke, skridskobana, grillplats och basketplan är mycket uppskattat. Anorna från 1970-talet är också något som invånarna vill bevara och utveckla, då det påminner om platsens historia.

Vad kan bli bättre?

Deltagarna belyste flera olika områden som behöver förbättras. Det mest diskuterade ämnet var känslan av otrygghet i området. Otryggheten grundar sig bland annat på att det pågår en del olaglig verksamhet i området. I parken bakom Centrumhuset förekommer det speciellt mycket oroligheter. Önskemål kom fram om att glesa ut buskage och skogsdungar. Polisen påtalade att det är viktigt att kontakta polisen vid minsta misstanke om olaglig verksamhet. Polisen har ökat sin närvaro på Körfältet den senaste tiden. Det har lett till en ökad trygghetskänsla. Nattvandrarna berättade att de kan placera fler grupper av nattvandrare på Körfältet.

Andra saker som lyftes under Trygghetsvandringen var att snöröjningen behöver bli bättre, att häckar och buskage behöver gallras, att blomlådor vid torget behöver rensas, att konsten som finns behöver ses över, att det behövs fler bänkar och bord i parken samt att grillplatsen vid pulkabacken behöver en uppfräschning. Bänkar som står skymda bakom hus behöver tas bort och det är viktigt att bänkar är fasta, så att det inte går att flytta på dem.

Belysningen på parkeringen framför Centrumhuset diskuterades. Ett stort antal lampor lyser inte och behöver därför bytas ut. Många hänger i och omkring Centrumhuset under kvällstid vilket gör det otryggt för boende och besökare. Deltagarna på Trygghetsvandringen önskade även att fler kommersiella verksamheter i Centrumhuset och på Körfältet. En livsmedelsbutik, café och restaurang var exempel på verksamheter som efterfrågades.

En grupp personer i vinterkläder, några med röda reflexvästar och en polis med gul reflexväst, står framför en tegelbyggnad som det står "Körfältet centrum" på.

Enkät om Körfältet

I slutet av 2024 och början av 2025 bad vi framförallt boende på Körfältet att svara på en enkät om Körfältet. Enkäten låg ute på kommunens hemsida, på kommunens Facebooksida och på Körfältets Facebooksida. Vi satte även upp affischer om enkäten på Körfältet och skickade ut enkäten till bostadsrättsföreningarna och PRO Körfältet. För att få in ännu fler svar anställdes två ungdomar för att knacka dörr i hyresrättsområdet och dela ut en flyer om enkätundersökningen. För de personer som behövde hjälp att svara på enkäten fanns det möjlighet att få hjälp på Mötesplatsen Reveljen på Körfältet Centrum. Själva enkäten bestod av 20 frågor om livskvalitet och utvecklingsmöjligheter på Körfältet. Totalt kom det in 303 svar. Här är en sammanfattning av vad ni tyckte:

Det finns både styrkor och utmaningar på Körfältet. En av de mest positiva sakerna som lyftes var närheten till natur och grönområden. De utmaningar som lyftes var brottslighet och otrygghet. Det finns ett tydligt behov av fler mötesplatser och bättre service. Bristen på sociala mötesplatser och samlingsplatser upplevs som ett hinder för social interaktion och gemenskap. Önskemål om en livsmedelsbutik och en hälsocentral är tydliga. Det finns också en önskad om fler fritidsmöjligheter för ungdomar.

Resultaten från enkätundersökningen tas med i vårt fortsatta arbete med Utvecklingsplan Körfältet.

Dialoger med elever på Parkskolan och Engelska skolan

I december och januari har kommunen pratat med elever i högstadiet på Parkskolan och Engelska skolan.

Vad är bra med Körfältet?

Sammanfattat är ungdomarna ganska nöjda med Körfältet. Det är ett lugnt och roligt område att bo i. Lekplatser är bra, särskilt för mindre barn, tycker de elever som har yngre syskon. Närheten till både centrala Östersund och Lillänge är positivt. Även närheten till skolan, bensinmacken och Blå center är bra.

Vad kan bli bättre?

Ungdomarna önskar sig fler fotbollsplaner, en mer utvecklad aktivitetsyta, en fritidsgård, bättre bussförbindelser och en ökad trygghetskänsla.

Det finns inte så mycket aktiviteter och inte så mycket att göra på Körfältet. Många upplever området som tryggt, men det finns önskemål om mer belysning. Vissa delar av Körfältet känns mer otrygga än andra. Grönytorna är uppskattade men det borde finnas mer att göra där. Några önskemål är ett utegym, en multiarena, en skridskobana och fler bänkar och bord. Det skulle också vara mysigt med blommor och fina träd i parken. Tidigare fanns det ett skidspår runt Körfältet som var uppskattat. Det finns behov av sopkorgar i området. Ungdomarna tycker också att snöröjningen och sopningen av gång- och cykelvägarna i området behöver förbättras.

En fritidsgård för de äldre ungdomarna är mycket efterfrågat, där man kan träffas och "hänga". Det är viktigt att fritidsgården ligger nära skolan.

Mer verksamhet i centrumhuset är också mycket efterfrågat. Det finns önskemål om en träningsanläggning dit alla är välkomna. Ungdomarna skulle vilja ha en mataffär, fler butiker, ett kafé och en bokhandel eller en biblioteksfilial där.

Busslinjerna och turtätheten är ganska bra, men det skulle kunna gå fler bussar. Bussarna är ofta fullsatta. Ibland är det så mycket folk att alla inte får plats. En busslinje efterfrågas direkt från Körfältet mot Odensala och Torvalla, dit många ungdomar åker på aktiviteter. Det skulle innebära både snabbare transport och att man inte behöver byta buss på Busstorget, vilket många upplever som otryggt.

Möte med Nattvandrarna

Den 9 december hade kommunen ett möte med Nattvandrarna i Östersund.

Nattvandrarnas verksamhet

Nattvandrarna är en Riksorganisation med cirka 450 grupper i Sverige. Det är en ideell förening som framför allt genomför nattvandring i städer. Östersunds kommun har ett IOP (Idéburet Offentligt Partnerskap) med Nattvandrarna för att stärka och utveckla de vuxnas engagemang till ett tryggare Östersund. Nattvandrarna erbjuder också olika typer av kurser och utbildningar. Samverkan sker med ett stort antal aktörer, som polisen, kommunen, skolor, Länsförsäkringar, ungdomsteamet, Röda Korset och olika föreningar.

Sammanfattning av mötet med Nattvandrarna

Nattvandrarna anser att det har blivit tryggare i Körfältet på senare år. Tidigare pågick öppen drogförsäljning på en del platser. Polisinsatser och patrullering i området har ökat, vilket har bidragit till en bättre trygghet.

Tryggheten skulle kunna öka ytterligare genom röjning av skogsdungar i området. Belysningen har förbättrats mycket under de senaste åren, men det finns en del mörka partier kvar som skulle behöva åtgärdas. Fler mötesplatser för olika målgrupper i Körfältet behövs och fler aktiviteter för äldre. Det skulle även vara bra med fler aktivitetsanläggningar i området, till exempel en multiarena och en konstgräsplan. Det behövs fler bänkar och bord i parken och en ny grillplats.

Möte med PRO

Den 20 november genomförde kommunen ett möte med PRO Körfältet

PRO:s verksamhet

PRO Körfältet har 170 medlemmar. Syftet med verksamheten är erbjuda medlemmar en plats för sociala och kulturella aktiviteter. PRO driver olika grupper, såsom blomgrupp, sånggrupp, läsgrupp och stickningsgrupp. De har även bingo på kommunens mötesplats i centrumhuset och vill starta en gymnastikgrupp.

Sammanfattning av mötet med PRO

PRO behöver en större lokal för sina aktiviteter. Lokalen behöver rymma ungefär 50 personer. Kommunens mötesplats skulle också behöva utvecklas med bättre ljudnivå och toalett. Önskemål finns om att ordna fler aktiviteter på mötesplatsen.

PRO ansvarar för boulebanan som ligger bakom Centrumhuset. Kommunen äger förrådet som ligger i anslutning till boulebanan. Plattorna utanför förrådet behöver läggas om och PRO har planer på att sätta upp solceller på förrådet för att minska elkostnaden.

Det behövs fler övergångsställen över Stuguvägen och bättre skyltning efter Körfältsvägen, så att det blir tydligare kring högerregeln. Busstrafiken behöver förbättras, både turer och priser. Önskemål finns om att återinföra linje 9 som går förbi Odenskog. GC-vägarna behöver bättre underhåll vintertid, med skottning och sandning. Även vägarna inom Körfältsområdet skulle behöva skötas bättre.

Det finns en del problem med droghandel i området. Det bidrar till otrygghet och gör en del äldre inte vågar gå ut själva på kvällstid.

 

Möte med bostadsrättsföreningarna

Den 14 november genomförde kommunen ett möte med bostadsrättsföreningarna Hovslagaren, Kusken, Konstapeln, och Körfältets centrum för att prata om utveckling av Körfältet.

Bostadsrättsföreningarnas verksamheter

Bostadsrättsföreningarna arbetar med olika frågor i Körfältet för att förbättra boendemiljön för sina medlemmar. Det kan vara installation av nya motorvärmarstolpar och laddstolpar, årliga åtgärder på innergårdarna och underhåll av bostäderna. Bostadsrättsföreningarna har även bakstuga, mindre samlingslokaler, utlåning av böcker, tillsammansodling och vallabod. Det finns många idéer på fler aktiviteter.

Sammanfattning av mötet med bostadsrättsföreningarna

Bostadsrättsföreningarna tycker att den stora grönytan som ligger i mitten av körfältet behöver utvecklas. Det behövs fler aktiviteter för lite äldrebarn och ungdomar. Några förslag är pumptrackbana, multiarena, klättervägg, isrink på tennisplanen och fler grillplatser. Bostadsrättsföreningarna tycker att det är bra att det ska öppna en ny fritidsgård i Körfältskolans gamla lokaler.

Uppfattningen är att tryggheten varierar på Körfältet. Det finns en del behov med droghandel och stök i området. Det finns behov av säkrare gångstråk och fler övergångsställen. Det skulle även behöva röjas sly i området, bland annat vid basketplanen, för att öka trygghetskänslan.

Andra önskemål om utvecklingen i Körfältet är tillgång till en ICA ToGo-butik och en restaurang eller ett café. Centrumhuset är alldeles för tomt idag. Fler verksamheter skulle behövas där- Det är viktigt att gymmet finns kvar i centrumhuset. Bostadsrättsföreningarna har önskemål om en större samlingslokal och skulle vilja arbeta mer för att minska social ensamhet. Idéer finns också om att ordna Körfältets dag.

Medborgardialog 12 november 2024

Den 12 november genomfördes en medborgardialog i mötesplatsen i centrumhuset i Körfältet. Ungefär 60 personer deltog på medborgardialogen, tillsammans med politiker och tjänstepersoner. Det var stort engagemang i många frågor! Bland annat diskuterades bostäder, service, kommunikationer, mötesplatser, utemiljöer och trygghet.

Hela resultatet från medborgardialogen finns dokumenterat och kommer att tas med i arbetet med utvecklingsplanen för Körfältet.

Sammanfattning medborgardialogen:

Bostäder

Under medborgardialogen pratades det om hur det är att bo i Körfältet. Många har bott länge i Körfältet och tycker att det är ett bra område. Närheten till staden och Lillänge, samt de stora grönområden som finns i Körfältet, lyfts som viktiga orsaker till den goda trivseln. Flera medborgare upplever att det är stora skillnader mellan området med bostadsrätter och området med hyresrätter. Framför allt är det lugnare på bostadsrättssidan och många känner varandra. På hyresrättssidan är det hög omsättning på hyresgäster. En fråga som togs upp av många är bristen på hissar, vilket försvårar tillgängligheten för framför allt äldre.

Service och kommunikationer

Ett stort önskemål från många är att utveckla centrumgallerian som idag känns tom och otrygg. Om det fanns mer verksamhet och fler människor rörde sig där skulle det bli både trevligare och tryggare. Några förslag på verksamheter är café, loppis, minibutik och en biblioteksfilial. En filial av hälsocentral efterfrågas också i Körfältet. Önskemål finns att se över trafiksituationen i området och tillföra fler övergångsställen och vägbulor. Tidtabeller önskas vid busshållplatserna och att bussresorna blir mer tillgängliga.

Fritid och utemiljöer

Grönytorna i centrala Körfältet är mycket uppskattade, precis som det övriga utbudet av boule, basket, tennis, lekmöjligheter och närheten till skidspåren i Remonten. Det stora grönområdet skulle dock kunna utvecklas med mer aktiviteter och anläggningar, framför allt för ungdomar. Mer belysning önskas på flera platser, både efter gång- och cykelvägar, vid parkeringen utanför centrumhuset och på hyreshusens innergårdar. Det skulle också behöva gallras träd och sly kring det stora grönområdet.

Mötesplatser och trygghet

Kommunens mötesplats i centrumhuset upplevs som mycket bra och skulle kunna nyttjas av fler målgrupper. Det saknas mötesplatser för ungdomar och det är positivt att det ska starta en fritidsgård i Körfältsskolans gamla lokaler. PRO önskar en egen lokal för sina verksamheter. Om belysningen var bättre i området skulle fler våga gå ut på kvällarna. Öppen försäljning av droger och missbruk i och runt centrum och i parkområdet gör att det känns otryggt både för unga och äldre. Ökad närvaro av polisen efterfrågades.

Sidan uppdaterad 2025-02-28