Ventilation

Här kan du läsa om vart du ska vända dig om du har problem med ventilationen i ditt hem.

Sidan riktar sig till dig som bor i hyresrätt eller bostadsrätt. Bor du i villa måste du själv ta kontakt med ventilationsföretag om du vill åtgärda problem med ventilationen.

Ventilation i offentliga lokaler

Om du vill veta mer om ventilation i förskolor, skolor, äldreboende och andra offentliga lokaler (även sjukhus, campingar, hotell och andra tillfälliga boenden) ska du besöka vår sida Inomhusmiljö i offentliga lokaler.

Obligatorisk ventilationskontroll, OVK

Obligatorisk ventilationskontroll, OVK, är en kontroll som du måste göra när du byggt ett nytt hus. I flerfamiljshus eller andra större lokaler måste du kontrollera ventilationen med jämna mellanrum.

Läs mer om obligatorisk ventilationskontroll, OVK

Vad ska jag göra om jag har problem med ventilationen i min bostad?​

Om du har problem med ventilationen i din bostad vänder du dig i första hand till din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Det är de som har ansvaret för att avhjälpa problem med boendemiljön.

Om du efter en tid inte fått hjälp av hyresvärden eller din bostadsrättsförening kan du vända dig till kommunen för att göra en så kallad anmälan om olägenhet.

Läs mer om att anmäla olägenhet

För dig som bor i villa

Om du bor i eget hus måste du själv ta kontakt med ventilationsföretag om du vill åtgärda problem med ventilationen.

Varför är bra ventilation viktigt och hur uppstår problemen?

Det är viktigt att det hela tiden kommer in ny luft i bostäder. Dels för att människor och djur förbrukar det syre som finns i luften, men även för att till exempel rökning, tvättning och matlagning orsakar föroreningar i luften. Inredning och byggnadsmaterial kan också ge ifrån sig ämnen som påverkar inomhusluften.

Oftast uppstår problem med ventilation på grund av att:

  • Uteluftsventilerna är stängda - det blir undertryck i lägenheten när fönster och ventiler är stängda. Det skapas bakdrag i ventilerna och luft från andra lägenheter kommer in till dig.
  • Otäta ventilationskanaler – gamla hus byggda främst innan 1950-talet kan ha murade ventilationskanaler som inte är täta.
  • Installation av köksfläkt – köksfläktar och så kallade paxfläktar i badrum som är kopplade till en gemensam ventilationscentral kan orsaka bakdrag.·
  • Otätheter i huset – äldre hus kan ha otäta väggar vilket gör att sprickor och hål skapar kanaler där lukt kan passera.
  • Trapphus – när det blir ett övertryck i lägenheten, jämfört med trapphuset, bildas en luftström som tar sig ut från lägenheten. Detta gäller även för sopnedkast och underliggande garage.
  • Lukt utifrån – öppna fönster eller friskluftsventilationer som är placerade nära andra ventilationer eller fönster gör att lukter kan komma in i bostaden.
  • Lukt inifrån – Misstänker du fukt- och vattenskador, eller upplever andra avvikande långvariga lukter, ska du vända dig till din fastighetsägare eller förening som får utreda lukten eller den misstänkta skadan.
Sidan uppdaterad 2024-11-19