- Östersund.se
- / Bygga, bo, klimat och miljö
- / Bostäder och offentliga lokaler
- / Boendemiljö
- / Fukt och mögel
Fukt och mögel
Den här sidan handlar om problem som kan uppstå i din bostad på grund av fukt eller mögel.
Sidan vänder sig till dig som bor i hyresrätt eller bostadsrätt. Du som är småhusägare kan vända dig till sakkunnig expert, till exempel medlemmar i Svenska Byggingenjörers Riksförbund.
Om du har frågor som rör fukt och mögel eller boendemiljö i allmänhet så kan du alltid kontakta Kundcenter för mer information.
Om du har problem med fukt och mögel
Det är den som äger en fastighet som ansvarar för inomhusmiljön. Om du bor i hyresrätt kontaktar du hyresvärden. Du som bor i bostadsrätt ska kontakta föreningens styrelse. Styrelsen har ansvaret för att utreda problemet, men det kan ibland vara du som äger bostadsrätten som måste stå för kostnaderna för eventuell reparation.
Om du inte får hjälp av din hyresvärd eller av styrelsen i din förening kan du kontakta kommunen för att göra en så kallad anmälan om olägenhet. Du kan läsa mer om hur du anmäler en olägenhet på vår sida Boendemiljö.
Så upptäcker du fukt och mögel
Mögel trivs bra där det är fuktigt och upptäcks oftast genom att det luktar eller syns. Badrummet är ett vanligt ställe för fukt- och mögelskador. Orsaken kan till exempel vara att det läcker från vatten- eller avloppsstammarna. En annan orsak kan vara att ventilen inte klarar av att transportera bort all fukt som kommer från duschen och tvätten.
Två saker att vara uppmärksam på när det gäller fuktproblem är:
- Om det bildas mycket kondens på insidan av fönstren när det är kallare än -5 grader ute. Då har du troligen för hög luftfuktighet i ditt hem. Synliga bubblor i golvmattan, fläckvisa färgförändringar på golv eller väggar samt mögelfläckar är också tecken på fuktskada.
- Om du ofta ser silverfiskar eller hoppstjärtar i torra miljöer är risken stor att du har en pågående eller kommande fuktskada, eftersom dessa djur normalt trivs i fuktiga miljöer.
Förebyggande åtgärder
Det finns en hel del saker du själv kan göra för att minska risken för att det uppstår fukt- eller mögelskador.
- Det är viktigt att luftomsättningen i till exempel badrum är bra. Därför ska du undvika att sätta för friskluftsventiler. Dessa finns ofta i överkant av fönstret.
- Rengör golvbrunnar regelbundet och håll rent under badkaret.
- Använd duschdraperi, och torka upp vattnet på golvet efter att du duschat eller badat.
- Vädra badrummet genom att till exempel ha badrumsdörren öppen efter dusch eller bad. Det gör att det torkar upp snabbare och fuktbelastningen minskar.
- Häng inte upp för mycket tvätt i badrummet, och om du hänger tvätt i badrummet - se till att inte stänga dörren.
- Kontrollera ventilationen. Ett enkelt sätt att ta reda på om den fungerar är att se om ventilen kan suga tag i en pappersbit.
- Undvik att borra hål i badrummets väggar och tak, särskilt i närheten av duschen.
- Kontakta fastighetsägaren innan du installerar en tvättmaskin eller torktumlare.
Hur påverkar fukt och mögel min hälsa?
Mögel, kvalster, alger och bakterier förökar sig gärna i fuktskadorna, vilket kan leda till astma eller överkänslighet. Det är långt ifrån alla mögelarter som är skadliga men en fuktskada ska alltid åtgärdas, eftersom det alltid finns risk för att det är en skadlig mögelart.
Inredning som förstörs av fukten sprider dessutom kemiska ämnen. Barn och ungdomar samt personer med exempelvis allergier och luftvägsbesvär är extra känsliga. Därför bör problemet åtgärdas så snabbt som möjligt.
Kontakt
- För mer information är du välkommen att vända dig till kommunens kundcenter som besvarar din fråga eller hjälper dig vidare.
- Kundcenter
- 063-14 30 00
- kundcenter@ostersund.se