Radon i bostadshus
På den här sidan hittar du information om radon i bostadshus, när du ska mäta radonhalten och när du bör sanera.
Har du frågor om radon? Besök Boverkets radonguider - se länkar längst ned på sidan - eller kontakta vårt kundcenter.
Aktuellt just nu
Östersunds kommun uppmanar samtliga bostadsrättsföreningar i Östersunds kommun att genomföra radonmätning under perioden 1 oktober 2024 - 30 april 2025.
Resultatet av radonmätningen ska redovisas till Miljö och hälsa.
E-post: miljoochhalsa@ostersund.se
Se Boverkets guide för radonmätning
Vid frågor kontakta Kundcenter: 063 - 14 30 00.
Radonmätning vid nybyggnation
Inom kommunen har vi förhållandevis stor förekomst av radon i marken. Vid nybyggnation bör man utföra en mätning av radonhalten i marken. Detta för att veta vilka förebyggande åtgärder man behöver vidta när man bygger grunden. Det handlar alltså om åtgärder för att undvika att radonet tar sig in i luften inuti byggnaden, vilket kan vara skadligt för hälsan.
Om du inte mäter radonhalten i marken innan du bygger din grund så behöver du utgå från att det är höga radonhalter i marken. Det innebär generellt att du behöver använda dig av en radonsäker lösning för husgrunden.
Det enda sättet att säkert veta hur mycket radon som finns i en byggnad är att göra en mätning i inomhusluften. Har du frågor om radon i inomhusluften och hur man mäter den? Besök Boverkets radonguider - se länkarna längst ned. Där hittar du också en karta över förekomsten av markradon i Östersunds kommun.
Radonbidrag
Det går inte längre att söka radonbidrag. I statens budget för 2022 finns inga medel avsatta för bidraget. Det innebär att det varken finns pengar till nya ärenden eller till utbetalningar av tidigare ärenden.