Samlingslokal på landsbygden

Vi vet att det kan vara en utmaning att driva en samlings­lokal. Ibland tar arbetet med fastigheten så mycket tid och kraft att det blir svårt att fokusera på föreningens aktiviteter och gemenskap. Här får ni några tips att ta med er i ert fortsatta arbete.

En vackert utsmyckad entré till bygdegård. Med texten "Bygden blir vad du gör den till"

Entrén till Tandsbyns bygdegård

Samlingslokalen är viktig – den skapar möjligheter för roliga och givande aktiviteter. Men om den tar all er energi, riskerar gemenskapen att bli lidande. Försök hitta en balans där både fastighetsskötsel och glädjen i era aktiviteter får plats. Det är nyckeln till en levande och engagerad förening.

Uppmuntra till aktiviteter

Rabatterad hyra till bybor

Ett bra sätt att ge tillbaka till byborna är att erbjuda dem ett rabatterat pris när de hyr lokalen för privata tillställningar. Ni kan exempelvis ha ett förmånligt "bybopris" och ett högre pris för externa hyresgäster.

Kom ihåg att den som hyr lokalen ska ta ansvar för städningen, så att det inte blir en extra börda för styrelsen.

Aktiviteter med flera syften

Tänk på att era aktiviteter kan ha två syften: dels att dra in pengar till lokalen, dels att skapa gemenskap i byn.

Om ni exempelvis ordnar ett motionslopp för alla, våga ta betalt för del­tag­andet – det är ett bra sätt att finansiera fastigheten. För aktiviteter som en afterwork för byborna kan ni i stället ta betalt till självkostnadspris, så att så många som möjligt har möjlighet att vara med.

Ta kontroll över fastigheten

Genomgång och inventering

Fastighetens behov kan ibland kännas oändliga, vilket lätt blir överväldigande. I stället för att lösa problem allt eftersom de uppstår, börja med en ordentlig inventering av fastigheten.

Bygdegårdarnas riksförbund har en utmärkt mall för en årlig genomgång av fastigheten. Ta hjälp av bybor med kompetens inom el, bygg, rörmokeri eller liknande. Samla ett gäng som tillsammans går igenom fastigheten och fyller i mallen. Det ger er en tydlig överblick och gör arbetet mer hanterbart.

Fråga om någon i gruppen vill ta ett större ansvar för fastighetsskötseln. Det kan avlasta styrelsen och frigöra tid för andra uppgifter. Den personen kan sedan rapportera till ordföranden vid behov.

Planera för framtiden

När ni har koll på fastighetens status kan ni göra en plan för vad som behöver göras på kort och lång sikt – i år, inom fem år och inom tio år. Utifrån planen kan ni också skapa en budget och i god tid söka stöd exempelvis bygdemedel eller från Boverket.

Sätt upp ett sparmål och bestäm vilken buffert ni vill ha, samt hur mycket ni kan avsätta varje år. Om det är möjligt, planera så att en del av inkomsterna kan användas till förbättringar av lokalen och trivselaktiviteter. Det gör lokalen mer användbar och skapar mervärde för byn.

Bygdegårdarnas webbsida finns mer värdefull information – ta gärna en titt!

Sidan uppdaterad 2025-01-27