Livsmedelsberedskap

Livsmedelsberedskap handlar om att se till att vi har tillgång till mat och vatten även under olika typer av kriser – och i yttersta fall krig. Många behöver bidra i arbetet, från myndigheter och kommuner, till livsmedels­företag och privatpersoner.

Traktor på åker

Det finns flera utmaningar i byggandet av en stark livsmedelsberedskap. Hela livsmedels­för­sörj­ningen med produktion, handel och distribution är komplex och bygger på just-in-time-principen, där varor inte lagras i förväg utan levereras när de efterfrågas. Även om vi producerar mycket av vissa livsmedel här i Sverige, till exempel spannmål, så är ändå mycket av det som finns i våra livsmedelsbutiker helt eller delvis producerat någon annanstans i världen.

Analys av Östersunds kommuns försörjningsbalans

Under 2023 anlitade Östersunds kommun Hushållningssällskapet för att göra en analys på kommunens försörjningsförmåga när det kommer till vår livsmedelsproduktion. Målet var att undersöka hur stor del av livsmedlen som kan produceras och konsumeras inom kommunens gränser i händelse av en kris.

Analysen bygger på en metod där man symboliskt placerar en "ostkupa" över kommunen. Inom denna "ostkupa" studeras både vad som produceras lokalt och vad som konsumeras av kommuninvånarna. Analysen inkluderar foder till djur men räknar inte in insatsvaror som bränsle och plast, vilket är nödvändiga för produktionen men inte tillverkas lokalt.

Resultatet för Östersunds kommun visade att knappt 10% av livsmedelsbehovet kan täckas genom lokal produktion. Det innebär att maten skulle räcka i knappt 37 dagar, om vi skulle ställas inför en längre krissituation. Detta resultat är likartat för andra kommuner i norra Sverige.

Läs hela rapporten Försörjningsbalans i kommun Östersund 2023 Pdf, 1.5 MB..

Frågan om livsmedelsberedskap fick ytterligare uppmärksamhet hösten 2024 när en chef på Livsmedelsverket betonade att det skulle bli svårt att försörja de norra delarna av Sverige med mat under en större kris. Det skulle till och med kunna bli nödvändigt att flytta människor till regioner där maten finns.

Läs: Kan bli svårt att få mat till norra Sverige vid en kris - Sveriges Radio

Orsakerna till den låga produktionen

Den främsta orsaken till den låga produktionen är lönsamhetsproblem inom jordbruket, vilket bland annat leder till svårigheter med generationsskiften på gårdar. En annan åter­kom­mande utmaning är bebyggelse på jordbruksmark.

Vad gör kommunen?

Fredar jordbruksmark

I Östersunds kommun har det funnits en långvarig enighet mellan både politiker och tjänste­män om att inte tillåta byggnation på jordbruksmark. Generellt gör kommunen bara undantag för områden som anses tillhöra stadens utbyggnad. Trafikverket bebygger dock emellanåt jordbruksmark när nya vägar byggs eller befintliga förändras.

Gör det enklare för mindre livsmedelsproducenter att delta i kommunens upphandlingar

För att förbättra lönsamheten och stödja lokala producenter har kommunen implementerat en ny modell för upphandlingar. Sedan våren 2024 delas upphandlingarna upp i mindre volymer, vilket gör det lättare för mindre aktörer att delta. Leverantörerna kan välja vilken volym de kan leverera och under vilka perioder de vill leverera.

Läs mer: DIS - Dynamiskt inköpssystem - Torsta

Sidan uppdaterad 2024-11-04