Vikariera inom förskola, grundskola, anpassad grundskola och fritidshem

Som timvikarie har du ett viktigt och ansvarsfullt arbete. Tillsammans med ditt arbetslag har du en nyckelroll i att ta hand om det som är mest värdefullt för oss - barnen och deras framtid. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta som timvikarie!

Det här kan du arbeta med som timvikarie

Förskola

Förskolan förbereder barnen som är 1-6 år för grund­skolan. Inlärning sker genom lek och aktivitet både ute och inne.

Ditt uppdrag som timvikarie är att vara med barnen, där du exempelvis spelar spel, bygger med lego eller läser en bok. Du hjälper och stöttar barnen i vardags­situationer.

bild på en pojke som leker på förskolan

Foto: Göran Strand

Anpassad grundskola och fritidshem

Här arbetar du med elever med funktions­variationer från förskole­klass till årskurs 9.

Ditt uppdrag är att stötta ett mindre antal elever under deras skoldag, till exempel vid lektionstid, rast, matsituation och fritidshem. Det stöd du ger sker utifrån varje elevs behov.

bild på flicka som sitter vid en lekställning

Grundskola och fritidshem

Här arbetar du med elever från förskoleklass till årskurs 6.

Ditt uppdrag som timvikarie innebär att du stöttar eleverna under lektionstid, rast, matsituation och fritidshems tid. Du kan få uppdrag att leda en aktivitet eller en lektion.

lärare instruerar elever

Foto: Göran Strand

Hur det är att vara vikarie hos oss

Julia, Kadir och Noah är tre av de som personer som arbetat som vikarier hos oss inom förskolan. Hör mer om vad de tycker!

Julia gillar sitt jobb på förskolan

För Julia var timvikariatet vägen in till ett längre vikariat och nu funderar hon på att utbilda sig vidare.

Kadir på Sollidens förskola trivs "hur bra som helst"

Kadir på Sollidens förskola

Kadir Koc har jobbat på flera olika förskolor i Östersund men sedan fyra år tillbaka är han timvikarie på Sollidens förskola och trivs hur bra som helst. Till hösten ska han utbilda sig till barnskötare.

– Jag har ingen pedagogisk utbildning sedan tidigare, men jobbet inom förskolan har gått jättebra ändå. Jag lär mig av kollegorna, frågar om jag undrar något och har tittat på utbildningsmaterial på nätet.

Jobbar heltid

Det märks tydligt att Kadir trivs med både jobbet och kollegorna. Eftersom det finns ett stort behov av hjälp inom förskolan jobbar han nästan alltid heltid och han gillar upplägget som timvikarie.

– Kommunens bemanning skickar en förfrågan om jag kan jobba och jag svarar ja eller nej. Det är hur smidigt som helst och finns i stort sett alltid jobb.

Lek och lärande med de minsta

Roligast tycker han att det är att leka med barnen och lära dem något nytt. Just nu jobbar han med de allra yngsta och då handlar det om allt från att lära dem att gå till att äta med kniv och gaffel.

– En vanlig dag börjar med att vi dukar fram frukost och hjälper barnen att äta. Sen byter vi blöjor, leker ute på gården, ritar, lägger pussel och vilar tillsammans. Och så löser vi såklart de konflikter som eventuellt uppstår, men det brukar räcka att jag får ögonkontakt med barnen så förstår de att de har gjort fel, berättar Kadir med ett skratt.

Äntligen dags att plugga

Till hösten ska han äntligen plugga till barnskötare, ett beslut som har vuxit fram under åren som timvikarie.

– Nu vet jag verkligen att det är i den här branschen jag vill jobba, så det är dags. Jag kommer att plugga på distans samtidigt som jag jobbar kvar här.

Noah om jobbet som timvikare "det är ett perfekt första jobb efter gymnasiet"

Kadir på Sollidens förskola

Noah jobbar som timvikarie på Brittsbo förskola och trivs både med jobbet och med friheten att själv få bestämma hur mycket han vill jobba.

Noah tog studenten våren 2019. Direkt efter skolan jobbade han på ett callcenter, men trivdes aldrig med det. När hans mamma tipsade om jobb inom förskolan bestämde han sig för att prova. Det är nu drygt 1,5 år sedan och för stunden han har inga planer på att byta.

– Jag trivs väldigt bra inom förskolan och har faktiskt funderat på om jag ska utbilda mig till förskolelärare. Men just nu är jag väldigt nöjd med läget precis som det är och känner ingen stress. Jag får jobba i stort sett hur mycket jag vill och kan samtidigt ta ledigt om jag vill ha en vilodag eller förlänga helgen för att göra något speciellt.

Hjälpsamma barn

Noah hade ingen erfarenhet av små barn eftersom han har varken yngre syskon eller kusiner, men det kändes bra från dag ett.

– Barnen hjälpte mig dessutom att komma in i jobbet. De har stenkoll på det mesta och berättar gärna var saker finns och vad vi ska göra härnäst, konstaterar han med ett skratt.

Under tiden på förskolan har Noah tipsat flera vänner om att prova på ett timvikariat inom förskolan och flera av dem har nappat.

– Det är ett perfekt första jobb efter gymnasiet.

”Kul att de lär sig så snabbt”

Noah gillar kontakten med barnen och att hjälpa dem utvecklas inom olika områden. Han har lärt sig jobbet genom att titta på de andra pedagogerna och genom att prova sig fram.

– Oftast ser barnen det bara som fri lek, men så smyger jag in saker som de kan lära sig. Som att träna på färger, läsa något ord, öva på hur man ska uppföra sig i olika situationer och så vidare. Det är jättekul när man märker att de hakar på och lär sig.

Mellis, vila och lek

En vanlig dag börjar med frukost tillsammans med barnen. Sen går de ut och leker nästan hela förmiddagen. Innan lunch är det dags för sångsamling och efter lunch blir det vila. Eftermiddagen ägnas åt innelekar och mellis och avslutas med en stunds utelek.

– Jag trivs med uppskattningen som jag får från barnen och att jag får följa dem i deras utveckling. De är fascinerande snabba på att plocka upp saker och att ta efter större barn och vuxna. På bara ett halvår kan ett barn ha lärt sig hur mycket som helst och då känns det jätteroligt att ha varit med, avslutar Noa.

Sidan uppdaterad 2024-09-18