Feriepraktik

händer som knappar på en dator

Är du sugen på att skaffa dig nya erfarenheter och nya kontakter inom arbetslivet i sommar, och möjlighet att tjäna dina egna pengar? I så fall kan du som är folkbokförd i Östersunds kommun söka feriepraktik.

­Du som går i 1:an och 2:an på gymnasiet kan söka ferie­praktik. Du som går i årskurs 8 och 9 på grundskolan kan också söka men erbjuds enbart feriepraktik om det finns plats. De äldre grupp­erna är prioriterade.

Den 14 mars var sista datum för att söka feriepraktik 2021.

Läs igenom vilka praktikområden vi erbjuder och feriepraktiksinformationen nedan innan du gör din ansökan.

Har du fått praktikplats 2021?

Mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du hålla koll på om du blir erbjuden en feriepraktikplats.

Välj period

Sommaren är indelad i tre perioder och du har praktik 5 timmar per dag under tre veckor, totalt 75 timmar. Du kan välja mellan följande perioder:

 • Period 1: 14 juni - 2 juli
 • Period 2: 5 juli - 23 juli
 • Period 3: 26 juli - 13 augusti

OBS! En del arbetsplatser har andra perioder.

Sök plats via vår ansökningssida

Ansökan om feriepraktik sommaren 2021 gick ut den 14 mars.

Mina sidor

När du gör din ansökan kommer du att få skapa ett lösenord. Med lösen­ordet och ditt personnummer (ååmmdd-xxxx) kan du logga in på Mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du hittar all information om din feriepraktikansökan. På Mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du:

 • ändra dina kontakt­uppgifter (om du exempelvis fått ett nytt telefon­nummer). Det är jätteviktigt att vi har rätt uppgifter till dig!
 • hitta information om praktikplatsen du blivit erbjuden.

Välj praktikområden

Det finns nio olika praktikområden att välja mellan, du kan välja hur många du vill. Efter att du valt praktikområde kan du önska tre specifika arbetsplatser inom något av dina valda praktikområden.

OBS! Inga av dina val i ansökan rangordnas. Vi kommer endast kunna erbjuda dig en plats.

Barn och unga

 • Praktik där du är med i den pedagogiska verksamheten med barn, exempelvis på en förskola eller på ett fritidshem. Praktikuppgifterna kan vara lek eller olika aktiviteter med barnen och att hjälpa till vid måltider med mera.
 • Lovskola grundskola: Praktik där du hjälper till som lärarassistent på grundskolan under lovskolan i ämnena matematik, engelska och svenska.

  Är du intresserad av praktik som lärarassistent sök då till Lovskola grundskola som finns under praktikområde ”Barn & unga”. Du måste ha valt ”Östersund” som geografiskt område för att hitta arbetsplatsen.
 • Konfirmationsledare: Är du utbildad konfirmationsledare och vill söka feriepraktik som det, söker du praktik till den kyrka du tillhör under praktikområde ”Barn & unga”. Din praktikuppgift är att vara konfirmationsledare.
 • Praktik med barn på Jamtli: Vill du praktisera med barn på Jamtli hittar du deras platser under praktikområde ”Barn & unga”. Du måste ha valt ”Östersund” som geografiskt område för att hitta arbetsplatsen.
 • Praktik på Teknikland: Vill du praktisera på Teknikland hittar du deras platser under praktikområde ”Barn & unga”. Du måste ha valt ”Östersund” som geografiskt område för att hitta arbetsplatsen.

Café, butik och service

Praktik inom servicebranschen, exempelvis butik, kök, café och reception. Praktikuppgifter kan vara att hjälpa till med att packa upp varor, förbereda enklare fika/mat, diska, städa och möta kunder med mera.

Fastighetsskötsel och parkarbete

Praktik inom vaktmästeri och trädgårdsskötsel. Dina praktikuppgifter kan vara att hjälpa till med målning, städning, reparationer, rensa rabatter med mera.

Föreningar och fritid

 • Praktik där du hjälper till som ledare vid olika aktiviteter för barn och unga inom föreningar, sport eller annan social verksamhet. Andra praktikuppgifter kan vara att hjälpa till med skötsel av idrottsanläggningar med mera.
 • Storsjöcupen: Vill du praktisera på Storsjöcupen hittar du deras platser under praktikområde ”Föreningar och Fritid”. Du måste ha valt ”Östersund” som geografiskt område för att hitta arbetsplatsen.

  Dina praktikuppgifter kan exempelvis vara att plocka ur skolsalar och sätta upp tält inför Storsjöcupen, hjälpa till med servering och städa skolor under Storsjöcupen samt plocka ihop och städa efter att Storsjöcupen är slut.

Kultur

Praktik inom olika områden som har med kultur att göra.
 • Du kan genom Kulturskolan delta i en orkester eller dansgrupp och uppträda runt om i kommunen.
 • Du kan gestalta en tidsperiod genom rollspel, och på så sätt förmedla historien till besökare på Jamtli.
 • Du kan vara museivärd på Östersunds stadsmuseum.
 • Du kan hjälpa till med olika uppgifter i Sommarkyrkan i Brunflo kyrka.

Lokalvård

Praktik inom städ där du hjälper till med att rengöra lokaler och andra miljöer samt att ställa föremål i ordning.

Sommarföretagarna

Vill du vara din egen chef, sätta ramarna för ditt eget jobb och gillar du utmaningar? Vill du starta ett eget företag, själv eller tillsammans med kamrater?

Då är Sommar­företagarna din chans! Som sommar­företagare får du stöd att komma igång, utveckla dina idéer och support att genomföra "din grej".

Du kommer lära dig massor om företag­samhet och entreprenör­skap på ett garanterat roligt sätt.

OBS! Du får ett startbidrag på 2 000 kronor för att kunna starta upp ditt företag. Utöver startbidraget blir din lön vinsten som företaget genererar. Du får alltså ingen fast lön.

Mer information om sommarföretagarna hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om sommarföretagarna i PDF-format Pdf, 246.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Vård och omsorg

Praktik inom exempelvis hemtjänst och boenden inom Vård- och omsorgs­förvaltningen. Dina praktik­uppgifter kan vara att ta promenader med de boende, läsa tidning för dem, hjälpa till vid måltider med mera.

Övrigt

Under övrigt hittar du praktikområden som inte passar in i någon av de specificerade områdena ovan.

När du skickat in din ansökan

Här hittar du information om vad som händer när du skickat in din ansökan.

Ändra din ansökan på Mina sidor

Du kan ändra dina val på Mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. så länge ansökningsperioden pågår. Men efter den 14 mars kan du bara se vad du sökt och uppdatera dina kontaktuppgifter.

Kolla om du fått någon plats på Mina sidor

I slutet av mars gör vi den stora matchningen av praktikplatser. Därefter kan du logga in på Mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att se om du har blivit erbjuden en praktikplats. Om du har blivit erbjuden en plats kommer arbetsplatsens namn och kontaktuppgifter att stå där.

Om du inte blivit erbjuden någon plats

Har du inte fått något erbjudande i första matchningen/uttagningen står du kvar som sökande till andra matchningen/uttagningen som sker i slutet på april.

Om vi inte kommer att kunna erbjuda dig en plats kommer du att få information om det via mail.

Tacka JA eller NEJ till praktikplats

Tacka JA till din praktikplats

Du som har fått erbjudande om feriepraktik i omgång två behöver nu logga in på Mina sidor. Vill du tacka JA till din erbjudna praktikplats gör du det via Mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. omgående. Senast måndag 3 maj klockan 14.00 behöver du göra det för att behålla din erbjudna praktikplats.

Tacka NEJ till din praktikplats

Vill du tacka NEJ till din erbjudna praktikplats gör du det via Mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

OBS! Tackar du NEJ till platsen kommer vi inte erbjuda dig någon annan plats.
Vi erbjuder dig endast en praktikplats.

Om du varken tackar JA eller NEJ till din praktikplats

Om du inte har tackat JA eller NEJ till din erbjudna praktikplats via Mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. senast den 3 maj klockan 14.00, har du automatiskt tackat NEJ till din plats. Vi kommer inte att erbjudna dig någon annan plats.

Vad händer när du tackat JA?

Anställningsavtal

Den 4 maj kommer du se ditt elektroniska anställningsavtal på Mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
OBS! Du ska inte skriva under anställningsavtalet.

Lämna anmälan om bankkonto

Om det är din första feriepraktik hos Östersunds kommun går du in på
Nordeas webbsida för att anmäla konto. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Här registrerar du det kontonummer som du vill att din lön ska utbetalas till. Du kommer då behöva intyga uppgifterna med hjälp av BankID.

Om du saknar BankID kan du fylla i en blankett elektroniskt på Nordeas sida (samma webbadress som ovan). Då klickar du i rutan ”Jag kan inte inneha ett BankID eller använder löntagarnummer”, fyller i blanketten, skriver ut den, undertecknar den och skickar den med vanlig post till Nordea Löneservice. Adressen står på banketten.

Om du inte registrerar ditt konto med BankID och inte heller fyller i blanketten med kontouppgifter, kommer din lön istället på en utbetalningsavi. Då får du betala en avgift för att kvittera ut pengarna.

Du som redan haft feriepraktik hos Östersunds kommun behöver inte registrera ditt konto hos Nordea om du fortfarande har samma konto som tidigare.

Fyll i blankett om skattebefrielse

Om du har en totalinkomst som är mindre än 20 135 kr under året (2021) kommer du att få fylla i en blankett som gör att du slipper betala skatt för de pengar du tjänar.

Blanketten kommer att finnas på Mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i samband med att du blir erbjuden en plats. När du fyllt i och skrivit under blanketten, skickar du den med post till:
Östersunds kommun,
Arbetsmarknadsenheten/Feriepraktik
831 82 Östersund

Utdrag ur belastningsregistret för dig som ska arbeta med barn

Du som ska ha en feriepraktik inom en verksamhet där det krävs att man ska uppvisa ett utdrag ur belastningsregistret behöver ansöka om ett sådan. Blanketten kommer att finnas på Mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i samband med att du blir erbjuden en plats.

När du fyllt i och skrivit under blanketten, skickar du den med post till polisen, se adress på blanketten. Arbetsgivaren (din praktikplats) är skyldig att kolla att du har utdraget med dig första praktikdagen (detta enligt Skollagen 2010:800 samt lagen om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn 2013:852)

I utdraget kommer det stå om du är dömd för något brott som gör att du är olämplig att arbeta med barn och unga.

Du kommer att få utdraget med posten. Utdraget tar du med dig och visar för din handledare första dagen på din feriepraktik. Kuvertet får vara öppnat. Du kan behålla originalet och din handledare kan ta en kopia.

Under praktiken

Bra att känna till under din praktikperiod.

Försäkring under praktikperioden

Du är olycksfallsförsäkrad via Östersunds kommun. Försäkringen hjälper dig om du gör dig illa på din praktikplats samt på väg till och från praktikplatsen. Tänk på att vara rädd om personliga saker eftersom försäkringen inte täcker detta.

Om du blir sjuk

Blir du sjuk under din feriepraktik ska du sjukanmäla dig till din praktikplats.

Har du en anställning som är kortare än en månad får du ingen sjuklön om du blir sjuk under de första två veckorna på arbetsperioden.

Din lön

Timlönen för feriepraktik är 65 kronor på alla arbetsplatser. Undantaget är feriepraktik inom vård- och barnomsorg, där timlönen är 70 kronor. Semesterersättning är inkluderad.

Vi betalar ut din lön den 25:e månaden efter att din feriepraktik är avslutad.

Du kan inte få din lön (eller delar av den) utbetald i förskott.

Om du vill ha tjänstgöringsintyg efter feriepraktiken

Om du vill ha ett tjänstgöringsintyg från din feriepraktik, kontakta oss på Arbets­marknads­enheten via Kundcenter telefon: 063-14 30 00 så skickar vi ett till dig.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-07-27