Röster från deltagare
Tack vare nätverket UCCN finns möjligheten att delta i olika aktiviteter som erbjuder spännande och lärorika upplevelser. Här berättar några av de personer som varit deltagare i aktiviteter sen utmärkelsen 2010 om sina erfarenheter.
Lena deltog i matfestival i Dénia, Spanien – fick ett bredare nätverk
Lena Flaten driver Flammans skafferi i Storlien. Hon har alltid varit nyfiken på mat från andra kulturer och bjuder gärna in olika gästkockar till sitt eget kök. När hon fick chansen att följa med till UNESCO:s DNA-festival i Dénia, Spanien, tvekade hon inte.
– Jag fick ut otroligt mycket av att åka. Vi var flera kockar från olika kontinenter som hjälptes åt med förberedelserna inför ett showcooking-event på scen. I köket möttes människor från helt olika matkulturer som förmodligen aldrig hade mötts någon annanstans. Det gav mig ett helt nytt nätverk och jag har fortfarande kontakt med många av dem.
Lena hade tagit med sig råvaror och produkter som hon tycker representerar Jämtländsk gastronomi. Hon bjöd bland annat på kokkaffe med torkat kött. Hon bakade också tunnbröd på plats som serverades med en crème på messmör och fjällkvanne samt rökt älghjärta, vildplockad svamp och lingon från Storlien. Gästerna fick även smaka olika hantverksostar från länet, tillsammans med bland annat hjortron.
– Jag såg resan som en möjlighet att få visa omvärlden hur vi i Jämtland jobbar med hållbarhet, lokala råvaror och omtanke om djuren och naturen – samtidigt som det var en fantastisk möjlighet för mig personligen att vidga mitt nätverk.
Efter resan har Lena haft besök av flera kockar som hon lärde känna på festivalen, och av andra som hört talas om henne och den jämtländska gastronomin. De har diskuterat likheter och olikheter i olika matkulturer och skapat spännande menyer tillsammans med det bästa från båda världar.
Manne vill skapa ett jämtländskt Gastronomy Visitor Center
Manne Mosten driver Norra Station i Östersund och anordnar även olika mat- och kulturupplevelser tillsammans med lokala mathantverkare och krögare. Han ser utmärkelsen UNESCO Creative City of Gastronomy som en stor tillgång för Östersund och Jämtland och har själv åkt med på flera resor som anordnats av nätverket, bland annat till Kina och Skottland.
– Jag är ingen producent men är däremot väldigt intresserad av livsmedelsproduktion och kulturhistoria och den starka identitet som de bidrar med till en region. I Östersund och Jämtland finns en otrolig potential att stärka vårt matvarumärke på ett både hållbart och njutbart sätt, och UNESCO:s nätverk är en fantastisk kunskapskälla som vi ska ta vara på.
Under resan till Shunde i Kina 2019 besökte Manne deras Gastronomy Visitor Center. Där presenteras Kinas matkultur, från tusentals år tillbaka i tiden och fram till idag, i alla tänkbara former. De har bland annat studiokök, interaktiva upplevelser, föreläsningar och ett bibliotek med kokböcker och annan matlitteratur. Redan innan resan hade Manne en idé om att skapa ett Gastronomy Visitor Center i Östersund och det han såg i Shunde gjorde honom bara ännu mer övertygad.
– En stor andel av de turister som kommer hit till Jämtland besöker bara Östersund. De missar allt som finns i övriga länet. Om vi kan samla all information på ett ställe, och presentera både mångfalden i vår matkultur och människorna som arbetar med maten, så kan vi inspirera både besökare och lokalbefolkning att vilja uppleva och smaka på mer av vårt län. Jag tänker mig att vi ska samla allt som finns skrivet och allt som finns fotograferat och filmat – och att de organisationer och kommuner som jobbar med de här frågorna ska kunna visa upp aktuella projekt.
En annan resa som Manne följde med på gick till Skottland. Där gick det upp för honom hur långt vi i Sverige och Jämtland faktiskt har kommit inom hållbarhet, men att Skottland å andra sidan har kommit betydligt längre inom paketering kopplad till matkultur.
– Vi har en hel del att lära av dem. Många turister kommer hit för friluftslivet, men allt fler av dem vill också prova på lokalproducerad mat. Om vi kan hitta fler sätt att paketera friluftsliv tillsammans med en hållbar matupplevelse, lagad med lokala råvaror och av lokala mathantverkare, skulle vi vinna mycket på det.
Resorna och evenemangen som anordnas inom UNESCO ger Manne inspiration och bränsle till att orka fortsätta jobba med det han tror på.
– I mötet med övriga medlemmar i nätverket har jag insett att vi jämtar är riktigt bra på det här med mat och hållbarhet – det ger självförtroendet en rejäl boost!
Gastronomisk utbildning på Miun tack vare samarbete med italienska Parma
Wilhelm Skoglund är lärare på Mittuniversitetet och undervisar bland annat i samhällsentreprenörskap. Han är också en av de eldsjälar som var med från allra första början, då Östersund och Region Jämtland Härjedalen ansökte om att bli UNESCO Creative City of Gastronomy.
När utmärkelsen blev ett faktum jobbade Wille och hans kollegor för att skapa en forskningsplattform tillsammans med nätverkets övriga medlemsstäder. Det resulterade i en forskningskonferens 2016, som anordnades i samband med att Östersund stod värd för UCCN:s årsmöte. Ett 100-tal internationella delegater deltog i forskningskonferensen och många nya kontakter knöts.
– Under konferensen träffade vi några representanter från Universitetet i Parma, Italien. Vi pratade om att det borde finnas universitetsutbildning inom hållbar gastronomi, och att den kunde vara gemensam för städerna i nätverket. Flera av oss fortsatte att arbeta med utbildningsplanerna och vi fick efterhand också med oss universiteten i Bergen och Alicante.
Det tog några år att göra verklighet av idén, men 2020 kunde universiteten äntligen erbjuda den ettåriga masterutbildningen Food City Design för första gången. Det är en bred utbildning inom allt från näringslära och odling till marknadsföring. Allt med ett hållbarhetsperspektiv. Målsättningen är att studenterna ska kunna jobba med livsmedel, inköp, utbud och hållbar matproduktion inom offentlig sektor eller på stora företag – och bidra till en större medvetenhet ute i samhället.
– Efter den första utbildningsomgången har vi hunnit med ytterligare en. Ungefär 20 studenter har antagits varje år och totalt 5-6 stycken har varit från Sverige. Det är en otroligt spännande mix av människor, med helt olika bakgrund. Kockar, turismvetare, hotellchefer, ekonomer… Tanken var att undervisningen skulle förläggas i Östersund en termin och i Parma en termin, men pandemin satte käppar i hjulet för det och stora delar av utbildningen blev digital.
Martin fick jobb på Eldrimner efter utbildningen
En av dem som har läst Food City Design är Martin Jaller. Han hade sedan tidigare en kandidatexamen i upplevelseproduktion, är utbildad kock och har även jobbat inom event, tv och hotell.
– Jag ville hitta ett sätt att kombinera min akademiska bakgrund, min arbetslivserfarenhet och min kockutbildning – för att på sikt kunna jobba mer strategiskt. Det jag framför allt tar med mig från utbildningen är kulturutbytet, hur olika länder ser på mat, och den fördjupade kunskapen jag fick om Agenda 2030. Jag insåg att det krävs kreativitet och innovation även inom matproduktion om vi ska lyckas nå de globala målen.
Under utbildningen praktiserade Martin på Eldrimner. Nu har han en fast anställning där och jobbar bland annat med utbildning och företagsrådgivning.
Wille och hans kollegor har nu pausat utbildningen för att göra ett omtag. Målet är en tvåårig forskningsförberedande utbildning med ännu mer djup och bredd, som förhoppningsvis lockar ännu fler studenter.
Fabienne startade matfestival – ville lyfta Östersund och Jämtland som gastronomisk region
Fabienne Theiler flyttade till Sverige från Schweiz 2015 för att testa på livet i Norrland. Hon fick jobb som projektledare på Torsta, där skulle hon jobba med gastronomi och måltidsturism. När hon kom hit kände hon inte till att Östersund och Jämtland var utsedda till UNESCO Creative City of Gastronomy, men så fort det gick upp för henne ville hon hjälpa till att sprida varumärket och kunskapen om vårt jämtländska mathantverk till fler.
– Jag kände att utmärkelsen mest var en titel, men att allt mathantverk som finns i regionen inte syntes. Jag saknade allt från fina restauranger och evenemang till skyltar om lokala mathantverkare längs vägarna i länet. Det jag såg speglade inte att vi var en ”creative region”. Det var då Fia Gulliksson och jag kom fram till att vi skulle starta en matfestival – för en stad med prisad gastronomi måste ju ha en egen festival!
2017 anordnades matfestivalen EatArt för första gången. Syftet var att lyfta, hylla och synliggöra matkulturen i stan. Fabienne ville visa upp mathantverkarna, sprida kunskap och även knyta ihop den kulturella sektorn med maten.
– Vi bjöd in aktörer från andra städer och kontinenter under de fem år som vi anordnade festivalen. Vi hade fusion-matlagning med gästkockar och lokala kockar och fick till ett fantastiskt kunskapsutbyte. I vårt län är vi till exempel väldigt starka på att producera och förädla lokalt odlade produkter, och det fick vi chansen att visa upp och lära ut.
2022 deltog Fabienne även vid en matfestival i Spanien. Hon tog med en kvinnlig bagare och en kvinnlig kock för att visa att vår region har starka kvinnor i en bransch som ofta är mansdominerad.
– Vi ska känna stolthet över att vi är Creative City of Gastronomy. Genom att delta i UNESCO:s evenemang och bjuda hit människor ur nätverket kan vi tillsammans sprida vårt varumärke som gastronomisk region.
Odensalaskolans anpassade grundskola fick studiebesök från Spanien – nu vill de själva ut i världen
Våren 2021 hörde skolan Raquel Paya i Dénia, Spanien, av sig till Östersunds kommun med en förfrågan. De ville komma i kontakt med andra skolor för "functional challanged students", motsvarigheten till vår anpassade grundskola, och tog därför hjälp av UNESCO:s gastronomiska nätverk. Kommunen tog i sin tur kontakt med Marjut Svanström, rektor för anpassade grundskolan på Odensalaskolan, och frågade om hon kunde ta emot en delegation från den spanska skolan.
– Det var rektorn och två lärare från Raquel Paya som kom på besök under en vecka. Deras huvudsakliga mål var att hitta en lämplig gastronomisk stad dit deras elever skulle kunna komma på en veckas praktik en gång om året, men de ville också bredda sitt nätverk för andra typer av kunskaps- och erfarenhetsutbyten.
Under besöket fick besökarna en otroligt fin kontakt med Marjut och hennes kollegor på Odensalaskolan – så bra att de helst av allt skulle vilja ha sin elevpraktik just där, i Odensalaskolans skolkök. Om det blir så får tiden utvisa, men Marjut är enbart positiv till idén. Mötet med den spanska delegationen väckte också en hel del tankar och idéer hos Marjut. Tänk om Odensalaskolan också skulle kunna ta med sina elever på studiebesök och praktik utomlands?
– När Raquel Paya berättade hur aktivt de jobbar med internationella utbyten i sin utbildningsverksamhet gav det mersmak. Tack vare kontakten mellan våra skolor känns det faktiskt som en reell möjlighet att kunna erbjuda praktik utomlands för våra elever. Internationella erfarenheter skulle ge praktiken en extra dimension och få eleverna att växa otroligt mycket. Även skolans personal skulle få kompetensutveckling på det sättet.
– Nu när kontakten väl är etablerad blir det mycket lättare att göra verklighet av våra idéer. Första steget kan bli att göra ett studiebesök i Spanien och nästa steg att faktiskt erbjuda praktik. Det är häftigt hur utmärkelsen UNESCO Creative City of Gastronomy har satt Östersund på kartan, och att det för med sig så här fantastiska möjligheter.