Biologisk mångfald
Pollinerande insekter som fjärilar och bin, är viktiga för att vi människor ska kunna odla vår mat. Men de trivs inte längre i det moderna jord- och skogsbruket. Därför vill vi välkomna dem till stadens grönområden.
När vi sköter om parker och grönområden och när vi planerar nya grönytor och planteringar tänker vi därför inte bara på människors trivsel utan också fjärilars, bins och humlors trivsel.
Biologisk mångfald på våra gräsytor
På cirka 17 hektar gräsytor slår vi, och samlar upp gräset på sensommaren, för att främja blommande arter och pollinerare.
Där vi klipper gräset sparar vi grönytor som har vitklöver, rödklöver och käringtand i de annars kortklippta gräsmattorna. Det syns speciellt tydligt på gräsytorna omkring rondellen i Odensala.
Se karta hur vi sköter olika gräsytor
Biologisk mångfald i våra planteringar
Vi har under senare år satt mer och mer krokus i våra planteringar och ute i parkytorna för att gynna de pollinerare som vaknar tidigt. När vi beställer sommarblommor till våra planteringar, försöker vi, så långt det går att välja växter som gynnar bin, humlor och fjärilar.
Biologisk mångfald i vägdikena
I jämtländska vägdiken kan du hitta en ovanligt stor mängd av olika sorters blommande växter, bland annat längs Vallsundsvägen mellan Rödövägen och Önevägen. Blommande diken slår vi för att upprätthålla mångfalden.
Vägdiken där det växer orkidéer värnar vi extra. Där slår vi inte förrän efter 15 augusti, så att blommorna hinner blomma och sätta frö.
Kartan här intill visar artrika vägdiken i gult enligt Nationell vägdatabas.
Se mer om "artrik vägmiljö" i Nationell Vägdatabas
Biologisk mångfald i snåren
Idag röjer vi inte längre bort sälg på samma sätt som förut, utan vi sparar dem eftersom de blommar allra tidigast på våren. Då finns det inte mycket annan mat att tillgå för pollinerande insekter.
Biologisk mångfald även under vatten
För att fisk och andra vattenlevande djur och insekter ska kunna sprida sig i vattendragen har vi byggt bort vandringshinder i två bäckar. Här tar vi hjälp och stöd från Länsstyrelsen.
Biologisk mångfald i kraftledningsgator
Tillsammans med Jämtkraft och Länsstyrelsen arbetar vi för att öka den biologiska mångfalden i kraftledningsgatorna. Vårvintern 2020 högg vi ut en del skog vid kraftledningsgatan i kanten av Lillsjöns naturreservat, för att skapa en bättre livsmiljö för Violett guldvinge - en fjäril som är starkt hotad. Den finns dock kvar i Jämtland, Ångermanland och Västerbotten.
Vår ambitionen är att fortsätta det arbetet med att öppna upp vid kraftledningsgatan mellan campingen och E 14, där det finns fler arter som vi vill gynna.
Svärmande bin? Ring Svärmtelefonen!
Om du upptäcker en bisvärm på fel ställe, ring
Svärmtelefonen 0766 - 86 07 01
En biodlare i din närhet rycker då ut och hämtar svärmen. Det är Sveriges biodlares riksförbund som står för denna kostnadsfria tjänst.