Södra Östersund - Torvalla, Odensala och Odenskog

Östersund växer och utvecklas! Just nu har kommunen fokus på södra Östersund som är ett av områdena där staden kan växa och där en fördjupad översiktsplan ska tas fram.

Odensala, Torvalla och Odenskog

I Östersund 2040 är södra Östersund med Odensala, Torvalla och delar av Odenskog utpekat som ett område där staden kan växa. Detta genom komplettering med bostäder, parker och annat i anslutning till befintlig struktur. Därför ska en fördjupad översiktsplan för södra Östersund tas fram.

En fördjupad översiktsplan är en del av den kommuntäckande översiktsplanen där kommunen går in mer i detalj och även kan ändra översiktsplanen för området.

Den fördjupade översiktsplanen för södra Östersund ska väga olika intressen mot varandra för att göra det möjligt med en långsiktig hållbar stadsutveckling. Bedömningen mellan intressen ska leda till beslut om var det kan byggas fler bostäder eller verksamheter och var det ska finnas plats för fritidsaktiviteter, natur, parker, arbete och service.

Karta över södra Östersund.

Området Södra Östersund där kommunen nu gör en fördjupad översiktsplan markerat med en vit, streckad linje.

Mer mark till bostäder och verksamheter

I den fördjupade översiktsplanen pekas ny mark ut för både bostäder och verksamheter.

Totalt cirka 130 hektar ny mark för cirka 4 000 bostäder pekas ut. Marken för nya bostadsområden pekas ut nära befintliga vägar. Även mark för rekreation, natur och kommunal service ska säkerställas. Tanken är att förtäta staden på ett sätt som gör att den blir mer sammanhängande och lätt att ta sig runt i och bidrar till en stad som är levande där alla känner sig trygga och delaktiga.

Cirka 180 hektar ny verksamhetsmark för att stödja lokala företag och främja nya investeringar i Östersund finns i den fördjupade översiktsplanen. Områdena är strategiskt placerade för att maximera tillgängligheten och effektiviteten för företag som vill etablera sig. Den mesta av verksamhetsmarken föreslås ligga i anslutning till Verksmon och det finns även ett område i Ängsmon.

Mer plats för gång, cykel och buss

Det ska vara enkelt att ta sig runt på ett smart och hållbart sätt. Den infrastruktur som i planen föreslås läggas till är främst gång- och cykelvägar, förutom de kvartersgator som behövs i nya bostadsområden. I övrigt är biltrafiken hänvisade till samma vägar som finns idag. Det föreslås även nya busskörfält längs delar av Rådhusgatan och Opevägen där det riskerar att bli mycket trafik under rusningstider.

Några konkreta förslag:

  • Att bussgatorna mellan Odensala och Torvalla finns kvar och att de inte ska vara öppna för genomfartstrafik för bil.
  • Att området för Spikbodarnas naturområde minskar och delar pekas ut som industrimark.
  • Att det utpekade område för industrimark öster om Verksmon tas bort, eftersom en industrietablering i området inte är lämplig utifrån markens förutsättningar och påverkan på hydrologi nedströms.
  • Att föreslagen trafikplats vid Ängsmon inte länge är nödvändig att genomföra.
  • Att markområden som idag har en annan användning (till exempel handel) på sikt omvandlas till bostadsområden.

Detaljplanearbetet i Verksmon

Parallellt med den fördjupade översiktsplanen pågår ett detaljplanearbete där man undersöker hur cirka hundra hektar på kommunens egen mark i Verksmon kan användas som verksamhetsmark. Avsikten är att det ska kunna byggas växthus där.

För att kompensera för påverkan på friluftslivet i Verksmon tittar kommunen på att ersätta skidspår och säkerställa grönområden.

Etablering i Verksmon - Detaljplaneprocessen

Svar på frågor som kom under medborgardialogen om Verksmon

Utvecklingsplan Torvalla

Parallellt med arbetet med den fördjupade översiktsplanen för södra Östersund har kommunen tagit fram en utvecklingsplan för Torvalla. Tillsammans med medborgare, organisationer och företag med flera har kommunen identifierat de utvecklingsfrågor som ska vara i fokus i Torvalla fram till 2030. Geografiskt avgränsas utvecklingsplanen till de tre områdena Ängsmon, Skogsmon och Fjällmon, samt området med företag i Verksmon.

Vad händer nu?

Nu skickas förslag på fördjupad översiktsplan ut på samråd mellan 1 juli och 30 september. Då har du möjlighet att lämna synpunkter. Efter samrådet kommer en granskning då du också har möjlighet att lämna synpunkter.

1. Insamling av underlag

För att vi på kommunen ska kunna göra ett så bra arbete som möjligt är det viktigt med ett bra underlag. Mellan den 15 oktober och 31 december 2020 kunde du som bor eller brukar vara i Torvalla, Odensala och Odenskog hjälpa till med det genom att svara på frågor om dessa platser.

Samlat resultat platsanvändning Södra Östersund (PDF) Pdf, 698.7 kB.

2. Arbeta fram ett förslag

Arbete pågår med att sammanställa det material vi har fått in från er och från olika utredningar och ta fram ett förslag till fördjupad översiktsplan för södra Östersund.

3. Samråd

När kommunen tagit fram ett förslag till översiktsplan skickas det ut på samråd. Det är Kommunfullmäktige som beslutar att översiktsplanen ska ut på samråd. Under samrådet kan alla lämna in synpunkter och åsikter på förslaget.

Samrådet pågick mellan den 1 juli och 30 september 2024. Under samrådstiden hölls tre samrådsmöten: ett digitalt informationsmöte på teams och två möten i form av öppet hus i Odensalaskolan och Torvallaskolan. Mötena hölls under september.

Förslaget till ny översiktsplan annonserades på olika sätt. Det ställdes ut på Östersunds bibliotek och biblioteket i Torvalla, på kommunens kundcenter och på kommunens hemsida. Annons sattes in i lokaltidning och på kommunens nyhetssida på hemsidan samt Facebook

Myndigheter, föreningar, organisationer och medborgare fick möjlighet att lämna synpunkter på förslaget.

Samrådshandlingar

4. Bearbeta förslaget

När samrådet är slut sammanfattar kommunen alla synpunkter som kommit fram i en samrådsredogörelse. I samrådsredogörelsen finns också kommentarer om hur kommunen ställer sig till de inkomna synpunkterna.

Förslagen på ändringar presenterades i Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige som underlag för beslut om granskning.

5. Granskning

Kommunstyrelsen eller Kommunfullmäktige tar ställning till samråds­redogörelsen och tar beslut om det bearbetade förslaget ska skickas ut på granskning.

Granskning planeras till sommaren 2025.

6. Antagande

Kommunfullmäktige tar ställning till granskningsutlåtandet och sen kan det tas beslut om att anta översiktsplanen. När översiktsplanen vunnit laga kraft gäller den som inriktning för fortsatt planering området.

Kommunens utmaningar och strategier

Översiktsplanen för södra Östersund ska utgå från de fem utmaningar som har identifierats för att skapa en attraktiv kommun:

Kommunens fem utmaningar:

  • Locka invånare till Östersund.
  • Hantera ökat res- och transportbehov.
  • Minskad miljöbelastning.
  • Stärka vår roll i regionen.
  • Den demografiska utmaningen.

Den ska även utgå från den utvecklingsinriktning som finns för hur ett attraktivare och hållbarare Östersund ska utvecklas:

Utvecklingsinriktning för en attraktivare och hållbarare stad:

  • Skapa en funktionstät struktur.
  • Blanda staden.
  • Erbjud en mångfald av boendetyper.
  • Satsa på en livskraftiga stadsdelscentrum.
  • Förtäta staden på ett bra sätt.
  • Utveckla stadens attraktivitet.
  • Utgå från stadens karaktärsdrag.
  • Bygg energisnålt och hållbart.
Sidan uppdaterad 2024-12-12