Översiktsplan Östersund 2040
Översiktsplanen är ett strategiskt dokument som beskriver kommunens avsikter för den fysiska miljön i framtiden. Den visar hur kommunen vill använda mark och vatten för att ge utrymme till fler invånare och samtidigt begränsa det ekologiska fotavtrycket samt bidra till bra livsvillkor.
Antagandehandling Östersund 2040
Den 20 juni 2022 antog Kommunfullmäktige en ny reviderad version av Östersund 2040. Den reviderade översiktsplanen är en uppdatering av översiktsplanen från 2014 och har gjorts för att anpassa översiktsplanen till nya förutsättningar, eftersom mycket har hänt sedan planen beslutades 2014. Översiktsplanen har samtidigt bedömts vara aktuell i sin helhet vilket betyder att grunden i ursprungsversionen är kvar.
Här är antagandehandlingen med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning:
- Östersund 2040 antagandehandling (du flyttas till en annan webbplats)
- Miljökonsekvensbeskrivning.pdf Pdf, 573.9 kB.
- Granskningsutlåtande.pdf Pdf, 655.1 kB.
- Översiktsplanen är digital och består av olika informationsflikar som motsvarar kapitel i en bok. Översiktsplanekartan som ligger under en egen flik är zoombar och du kan själv välja vilka lager som ska visas. Observera formatet fungerar bäst att läsa i dator.
- Här finns förslaget som nedladdningsbar och utskriftsvänlig pdf-fil. Observera att kartorna tyvärr inte har samma läsbarhet i pdf-versionen.
Östersund 2040 översiktsplan antagandehandling.pdf Pdf, 9.8 MB.
Var vill vi vara år 2040?
Översiktsplanen är kommunens vision för framtiden. Den är tänkt att svara på i första hand två frågor:
- Hur ska vi forma vår framtida kommun för att bli så attraktiva att vi växer och blir fler invånare?
- Vilka behov uppstår med fler invånare när det gäller mark, vatten och bebyggd miljö?
Översiktsplaner är inte juridiskt bindande men ska vara vägledande för många olika typer av beslut. Allt från bygglovsbeslut till hur vi ska utforma skolmiljöer och var vindkraftverk får byggas.
Process för översiktsplanering
Stegen i processen:
- Arbeta fram förslag
- Samråd - vad tycker du?
- Bearbeta förslaget
- Granskning - blev det bättre?
- Antagande
- Laga kraft