Barn och unga som upplevt våld
Våld kan vara något som gör ont på kroppen som slag och sparkar. Våld kan också vara när någon säger eller gör elaka saker som gör att du får ont i hjärtat, magen eller huvudet.
För mer information, frågor, eller hjälp att komma vidare kontakta Kundcenter
063-14 30 00
kundcenter@ostersund.se
Vuxna får aldrig använda våld. Vuxna får inte slå varandra och de får aldrig slå barn. Vuxna får inte skrika, skrämmas eller hota, varken mot barn eller mot andra vuxna. Vuxna får aldrig säga att det är barnets fel att de slår eller gör beter sig illa på andra sätt.
I en del familjer händer det ändå att vuxna gör varandra eller barnen illa på olika sätt. Det brukar finnas flera barn i varje klass som upplever att det är så hemma. Då kan man som barn få hjälp för att det ska bli bättre.
När man upplever våld hemma är det vanligt att reagera på olika sätt. Man kan till exempel känna sig arg, rädd, ledsen och ensam. Man kan bli trött och utmattad av att känna oro hela tiden. Det kan göra att man har svårt att koncentrera sig i skolan, har ont i magen och i huvudet och har svårt att sova.
Det är ofta mycket jobbigt att inte känna sig trygg i sitt hem, men det kan vara ännu jobbigare att aldrig berätta om det som händer hemma.
Varför kan det vara svårt att berätta?
Många oroar sig för vad som kommer att hända med familjen om man berättar. Man kan känna sig rädd och förvirrad. Det kan också kännas dubbelt inuti om den som varit våldsam eller elak är en förälder eller någon annan vuxen som man tycker om. Det blir svårt att både tycka om och inte tycka om samtidigt.
Man kan också vara rädd för att man inte ska komma ihåg precis vad som hände men man behöver inte komma ihåg exakt vad som hände för att bli tagen på allvar och få stöd.
Du har rätt att få hjälp. Ibland kan det kännas lättare att berätta lite i taget för någon man har förtroende för. Det kan också bli en möjlighet för hela familjen att få hjälp till förändring.
Vart vänder man sig för att få hjälp?
Finns det skolsköterska eller skolkurator på din skola, eller någon annan vuxen som du känner dig trygg och litar på så kan det vara en bra person att prata med. Det finns även många andra som jobbar med att lyssna till och hjälpa barn och ungdomar och deras familjer.
Trappan
På Trappan få du möjlighet att prata om dina upplevelser med någon som är speciellt utbildad för att prata med barn som upplevt våld hemma.
Ring oss så berättar vi mer om samtalen, och hur det går till att få dem. Samtalen är kostnadsfria.
Telefon 0200-120 145 Måndag-torsdag mellan 8-17 och fredagar 8-16 svarar vi om vi har möjlighet, annars går det bra att läsa in ett meddelande på röstbrevlådan).
Du kan också mejla oss: trappan@ostersund.se
Trappan innebär individuella samtal för barn mellan 4-18 år som sett eller upplevt någon form av våld i nära relationer eller som också själv blivit slagen.
När du kommer till oss får du träffa en vuxen och prata om dina upplevelser av våld och bråk. Du väljer själv vad du vill berätta.
Under de första träffarna lär vi känna varandra. Sedan fortsätter vi att prata om hur det blir för dig när det är våld och bråk. Det otäcka känns ofta mindre otäckt när du får prata med någon vuxen om det.
Vi som jobbar på Trappan har sekretess och berättar inte för andra vad du har pratat om. Vi har anmälningsskyldighet när barn far illa.
Samtalen på Trappan kan till exempel handla om att:
- få prata om det som har hänt
- hjälp att förstå att våldet inte är ens eget fel
- hjälp att uttrycka sina känslor och tankar kring våldet
- få kunskap om vanliga reaktioner i samband med våld
- få veta vart man vänder sig om man hamnar i en svår situation igen