Parkering

Här får du veta mer om var och hur du parkerar bilar, motorcyklar och andra motorfordon i Östersunds kommuns tätorter.

Generella parkeringsregler

I trafikförordningen finns generella bestämmelser om hur man får stanna och parkera. Förbud mot att stanna eller parkera, enligt dessa regler, anges inte genom vägmärken. Har du körkort ska du kunna reglerna. De generella parkeringsreglerna bygger på två huvudprinciper. Du får inte stanna eller parkera så att

  • fara uppstår
  • du hindrar eller stör andra

Läs mer i Transportstyrelsens skrift Stanna och parkera

Parkera i centrum

Hitta allt om parkering i centrum här

Datumparkering

I hela centrala Östersund, Lugnvik, Odensala, Torvalla och den tätbebyggda delen av Frösön gäller datumparkering nattetid från 1 oktober till 31 maj.

Om du parkerar på dagtid spelar det ingen roll vilken sida av gatan du står på, så länge det är tillåtet att parkera där. Datumparkeringen gäller från midnatt till klockan sju på morgonen.

Läs mer om datumparkering

Laddplatser för elbilar

Vi får fler och fler laddplatser för elbilar i Östersund. De är bara avsedda för elbilar. Du ska inte parkera på en laddplats om du inte laddar.

Läs mer om elbilar och laddning av elbilar

Husvagnar och husbilar

Om du vill ställa upp din husvagn eller husbil för övernattning eller längre vistelse hänvisar vi till

campingplatserna

Parkera inom parkeringsrutan

Om parkeringen har en markerad parkeringsruta måste du parkera ditt fordon inom den markerade rutan. Om ditt fordon är för stort för rutan får du inte parkera där.

Aldrig parkera på grönytor

Och du får naturligtvis inte parkera eller ställa din släpvagn eller din husvagn på kommunens grönytor.

Olika parkeringsappar i olika delar av stan

Kommunen har avgiftsbelagda p-platser i centrum där du kan betala med flera olika parkeringsappar. Privata fastighetsägare kan också ta betalt för parkering som exempelvis på Frösö strand, Körfältets centrum eller på Campus. Det är upp till fastighetsägaren att bestämma vilket parkeringsföretag de anlitar, och därmed vilken parkeringsapp som kan användas.

Läs mer om vilka parkeringsappar du kan använda i Östersunds centrum

Hur länge får jag stå på parkeringen?

Du får parkera högst 24 timmar i följd på allmänna vägar och gator inom tätbebyggt område, om inte skyltningen säger något annat. Detsamma gäller frånkopplade släpfordon, till exempel husvagn eller släpvagn.

Kom ihåg att andra tider kan förekomma

Tiden kan vara begränsad genom skyltning. Kontrollera alltid skyltar där du vill parkera. Glöm inte heller datumparkeringen som gäller nattetid mellan 1 oktober till 31 maj.

Långtidsparkeringar

Normalt sett får du bara parkera ditt fordon i högst 24 timmar i följd på allmänna vägar och gator inom tätbebyggt område, om inte skyltningen säger något annat. Men det finns några långtidsparkeringar.

Motorcykelparkeringar

Du hittar särskilt skyltade motorcykelparkeringar vid Turistbyrån, Gustaf III:s torg/busstorget och under rampen på Thoméegränd. Dessa parkeringar är gratis. Om du istället parkerar din motorcykel på parkeringsplats avsedd för bil, måste du lösa parkeringsbiljett.

Det finns också motorcykelparkeringar vid några näringsställen i stan.

Pendlarparkeringar med gratis motorvärmare

Pendlarparkeringen i Brunflo

Den ordinarie pendlarparkeringen i Brunflo är avstängd. Vi hänvisar istället till en yta som ligger närmare centrum, strax norr om Centrumvägen 34 (Blomsterkiosken). Platserna saknar motorvärmare men kommunen arbetar för att det ska finnas tillfälliga pendlarparkeringar med motorvärmare i Brunflo till hösten.

Den ordinarie pendlarparkeringen kommer att användas för upplag av byggmaterial vid byggandet av den nya brandstationen; ett bygge som beräknas klart februari 2022.

Du som kombinerar bilkörning med buss, cykel eller samåkning in till Östersund från Lit, Häggenås eller Brunflo, kan parkera din bil på våra pendlarparkeringar.

Gratis motorvärmare

Pendlarparkeringarna har gratis motorvärmare. Du ställer in den beräknade tiden då du kommer med bussen och får en varm bil att sätta dig i för den sista biten hem. Skönt för dig och bra för miljön.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-10-13