Parkering
Här får du veta mer om var och hur du parkerar bilar, motorcyklar och andra motorfordon på allmän plats i Östersunds kommuns tätorter.
Generella parkeringsregler
I trafikförordningen finns generella bestämmelser om hur man får stanna och parkera. Förbud mot att stanna eller parkera, enligt dessa generella regler, anges inte genom vägmärken. Har du körkort ska du kunna reglerna. De generella parkeringsreglerna bygger på två huvudprinciper. Du får inte stanna eller parkera så att
- fara uppstår
- du hindrar eller stör andra
Läs mer i Transportstyrelsens skrift Stanna och parkera
Förutom de generella parkeringsreglerna gäller skyltningen.
Kontrollera alltid skyltningen där du tänker parkera.
Andra markägare har också parkeringar
Kommunen ansvarar för parkeringarna på kommunal mark i tätorterna. Men det finns andra markägare som har parkeringar, exempelvis på sjukhusområdet och på Campus. Även kommunen har parkeringar inne på gårdar, till exempel vid skolor, äldreboenden och kontor. Där gäller andra parkeringsregler och avgifter.
Kontrollera alltid skyltningen vid parkeringens infart.
Parkera i centrum
Datumparkering
I hela centrala Östersund, Lugnvik, Odensala, Torvalla och den tätbebyggda delen av Frösön gäller datumparkering nattetid från 1 oktober till 31 maj.
Om du parkerar på dagtid spelar det ingen roll vilken sida av gatan du står på, så länge det är tillåtet att parkera där. Datumparkeringen gäller från midnatt till klockan sju på morgonen.
Laddplatser för elbilar
Vi får fler och fler laddplatser för elbilar i Östersund. De är bara avsedda för elbilar samt hybridbilar som laddas med el.
Läs mer om elbilar och laddning av elbilar
Husvagnar och husbilar
Om du vill ställa upp din husvagn eller husbil för övernattning eller längre vistelse hänvisar vi till
Parkera inom parkeringsrutan
Om parkeringen har en markerad parkeringsruta måste du parkera ditt fordon inom den markerade rutan. Om ditt fordon är för stort för rutan får du inte parkera där.
Aldrig parkera på grönytor
Och du får naturligtvis inte parkera eller ställa din släpvagn eller din husvagn på kommunens grönytor.
Olika parkeringsappar i olika delar av stan
Kommunen har avgiftsbelagda p-platser i centrum där du kan betala med flera olika parkeringsappar. Privata fastighetsägare kan också ta betalt för parkering som exempelvis på Frösö strand, Körfältets centrum eller på Campus. Det är upp till fastighetsägaren att bestämma vilket parkeringsföretag de anlitar, och därmed vilken parkeringsapp som kan användas.
Läs mer om vilka parkeringsappar du kan använda i Östersunds centrum
Hur länge får jag stå på parkeringen?
Du får parkera högst 24 timmar i följd på allmänna vägar och gator inom tätbebyggt område, om inte skyltningen säger något annat. Detsamma gäller frånkopplade släpfordon, till exempel husvagn eller släpvagn.
Kom ihåg att andra tider kan förekomma
Tiden kan vara begränsad genom skyltning. Kontrollera alltid skyltningen där du vill parkera. Glöm inte heller datumparkeringen som gäller nattetid mellan 1 oktober till 31 maj.