Publicerad 2024-12-12

Positiva resultat i delrapport om aktivitetsbaserat arbetssätt i kommunhuset

En delrapport från Mittuniversitetet visar på lovande resultat av Östersunds kommuns övergång till ett aktivitetsbaserat arbetssätt (ABW) i kommunhuset. Forskningen, som genomförts under 2024, belyser både styrkor och utvecklingsområden i den pågående förändringen.

Interiörbild från kommunhuset, människor sitter och jobbar, andra är i rörelse.

I det nya kommunhuset används aktivitetsbaserat arbetssätt.

– Det är glädjande att se att medarbetarna är nöjda med processen och att vi redan kan se positiva effekter. Samtidigt finns det naturligtvis utmaningar i en så stor förändring och det är viktigt att vi fortsätter arbeta med de utmaningar som framkommer, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

Välfungerande process

Rapporten framhåller att implementeringen av ABW i kommunhuset varit noggrant planerad och inkluderande. Medarbetare upplever hög delaktighet och ett starkt stöd från sina chefer. Nöjdheten med hur processen genomförts är särskilt hög i kommunhuset, med ett genomsnittsbetyg på 4,27 av 5, vilket är tydligt högre än i referensgrupperna.

Fördelar och möjligheter

Det aktivitetsbaserade arbetssättet bidrar till ökad flexibilitet, samarbete och en modern arbetsmiljö. Många medarbetare uppskattar möjligheten att nätverka över avdelningsgränser och lyfter fram de ergonomiska lösningar som kontorsmiljön erbjuder. "Möjligheten att samarbeta över administrativa gränser ökar kreativitet och utveckling," skriver en medarbetare i sina kommentarer.

Utmaningar att hantera

Delrapporten pekar samtidigt på förbättringsområden. Vissa medarbetare uttrycker oro för sekretessfrågor, ergonomiska brister och höga ljudnivåer i vissa zoner. Tillgången till tysta arbetsytor och mötesrum är ojämn, vilket tydliggör behovet av fortsatta insatser.

– Även om det finns utmaningar ser vi att organisationen har goda möjligheter att åtgärda dem och stärka de positiva effekterna med ABW, säger Pär Löfstrand, projektledare för forskningsprojektet "Attraktiva och friska kommunala arbetsplatser".

Framtida förbättringsåtgärder
Rapporten innehåller flera rekommendationer för att ytterligare stärka det aktivitetsbaserade arbetssättet. Bland annat föreslås:

  • Förbättrad ergonomi och arbetsmiljö i vissa zoner.
  • Ökad medvetenhet om hantering av känslig information.
  • Fortsatt ledarskapsutveckling för att möta utmaningarna med hybridarbete.
  • Delning av lärdomar med andra kommuner som genomfört liknande förändringar.

– Det är viktigt att vi tar vara på det positiva vi åstadkommit och samtidigt lyssnar på våra medarbetare för att skapa en god arbetsmiljö, där alla trivs och samarbetar effektivt, säger Anders Wennerberg.

Kommunen planerar nu flera konkreta åtgärder. Bland annat ska antalet arbetsplatser med datorskärmar utökas för att minska trycket i mellanzonen, och fler ergonomiska stolar köpas in då de är mycket efterfrågade.

Vissa fokusrum kommer att få ny inredning för bättre ergonomiska förutsättningar. Även matsalen ska förbättras – ljudabsorbenter och draperier planeras för att dämpa ljudnivån och öka trivseln.

Slutsats

Delrapporten från Mittuniversitetet indikerar att Östersunds kommuns satsning på ett aktivitetsbaserat arbetssätt är på rätt väg.

– Trots att vi befinner oss i ett tidigt skede kan vi redan se positiva effekter på både den sociala och organisatoriska arbetsmiljön, med detta sagt är det viktigt att kommunen även följer upp de kritiska synpunkterna som framkommer i delrapporten, sammanfattar Pär Löfstrand och Stig Vinberg, professor i rehabiliteringsvetenskap vid Institutionen för hälsovetenskaper.

Medarbetare uppmuntras att fortsätta dela med sig av sina erfarenheter för att bidra till att stärka arbetsmiljön och utveckla arbetssättet framåt.

– Man ska komma ihåg att den här mätningen genomförts i ett tidigt skede. Det är viktigt att följa upp över längre tid och vid längre exponering, avslutar Stig Vinberg.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-12-12