Mätning partiklar luft
Vi mäter halterna av luftburna partiklar PM10 och PM2,5 i centrala Östersund. Förutom att vi vill ha koll på halterna för medborgarnas skull så har vi också krav på oss utifrån att halterna är så höga. Hur och var vi mäter styrs av Naturvårdsverkets föreskrifter.
Mätvärden i realtid
Rådhusgatan
Mätvärden i realtid Rådhusgatan
Förklaring: Den röda linjen markerar miljökvalitetsnormen. Överskridanden räknas per dygn, så om grafen är över den röda linjen under mer än halva dygnet så räknas det som ett överskridande. Vi får inte överskrida dygnsnormen mer än 35 dygn per år.
Färjemansgatan
Mätvärden i realtid Färjemansgatan - Naturvårdsverket.se
Tips: Klicka på rutan "Släck alla" till höger. Skrålla därefter ner i listan och klicka i mätstationerna i Östersund.
Andra städer - svenska och europeiska
Dygnsmedelvärde för olika svenska städer
Realtidsdata olika mätplatser i EU - European Air Quality Index

Diagrammet visar tydligt att partikelhalterna varierar kraftigt över året och att problemen är störst mars-maj och november-december. Då är halterna högt över gränsvärdet, den röda linjen. Klicka på bilden så blir den större.
Våra mätstationer
I Östersund har vi numera två mätstationer. Platserna är noga utvalda utifrån Naturvårdsverkets kriterier.
Mätstationen Rådhusgatan
Mätstationen på Rådhusgatan är vår första mätstation och den har vi haft sedan 2020.
Mätstationen Färjemansleden
Den sitter på Färjemansleden i höjd med parkeringshuset. Den nya mätstationen togs i bruk den 17 mars 2025.
Vår andra mätstation har vi satt upp för att få ännu mer kunskap om luftkvaliteten i staden. Det finns inga krav från Naturvårdsverket om två mätstationer i en stad av Östersunds storlek.
Så här ska vi mäta
Under flera år mätte vi i så kallad urban bakgrund, vilket innebär stadsnära miljö som inte är trafikutsatt. När resultatet av de mätningarna rapporterades till Naturvårdsverket ansåg de att våra värden var så pass höga att vi behövde mäta med mer exakt teknik och i gaturum. Gaturum innebär en trafikutsatt plats där människor går och vistas.
Naturvårdsverkets föreskrift för kontroll av luftkvalitet (NFS 2019:9) användes för att välja ut mätplatsen på Rådhusgatan. Det är den plats där vi förväntar oss de högsta halterna och där människor vistas och exponeras - i enlighet med föreskrifterna.
Om mätning
Östersunds kommun började mäta luften utomhus för snart 15 år sedan. Luften klarade miljökvalitetsnormerna för samtliga ämnen fram till 2020. Därefter har vi varje år överskridit miljökvalitetsnormerna för partiklar. Det innebär att Östersund inte klarar de krav som finns i Luftkvalitetsförordningen och europeisk lagstiftning.
2020 installerades det nya instrument på Rådhusgatan och mätningarna visade att partikelhalterna i Östersunds luft överskrider miljökvalitetsnormen för PM10, den större storleken av luftburna partiklar.
Förutom partiklar mäter vi också kvävedioxid på mätstationen på Rådhusgatan. Det är en giftig gas som kan orsaka problem med luftvägarna.