Från jobb till plugg – och jobb igen!

Atle pluggar personal- och arbetslivsprogrammet på Mittuniversitetet, och jobbar extra som stödperson inom LSS-bostad. Men hans historia som medarbetare inom vården började långt tidigare. Närmare bestämt fem år sedan.

Ung man sitter i stol och tittar in i kameran.

Foto: Rebecka Sernheim, Trampolin PR

– Jag behövde helt enkelt ett jobb och började på hemtjänsten. Jag trivdes jättebra och lärde mig hur mycket som helst av att jobba där. Efter två år fick jag tips om LSS, och sökte mig dit.

Tanken var då att Atle skulle jobba som timvikarie inom både hemtjänsten och LSS, men efter sitt första pass på det nya stället var han fast.

– Allt kändes så himla bra första dagen, det kändes rätt direkt! Jag trivdes bra i hemtjänsten, men för mig så passade LSS bättre.

Efter tre år på samma ställe visste Atle att det är det här han vill jobba med – och fortsätta utvecklas inom. Med sin chefs stöd i ryggen tog han beslutet att börja plugga för att på sikt kunna arbeta på en högre nivå inom LSS i Östersunds kommun.

– Jag har ett tydligt mål med vad jag vill göra och vad min utbildning ska leda till. Ambitionen är att bli enhetschef på Östersunds kommun.

Jobbet ledde med andra ord till plugget. Nu gör han sin praktik på Östersunds kommun för att få en inblick i verksamheten.

– Min chef har peppat och stöttat mig längs vägen, och nu när jag pluggar och gör praktik gör jag det med henne. Där får jag verkligen pröva nya grejer och ta större ansvar.

Med erfarenhet från båda rollerna konstaterar Atle att hemtjänsten är mer rutinbaserat med praktiska uppgifter, medan LSS handlar mer om att stötta och pusha på en individuell nivå.

– Jag mår som bäst när jag lyckas motivera någon att göra någonting som de själva inte trodde var möjligt från början. Nu vill jag fortsätta jobba med människor, men i en ledarroll. Jag har lång erfarenhet och vet hur det funkar, vilket jag tror är superviktigt om jag sen går in och ska leda.

Atles tre tips för dig som är intresserad av att söka jobb inom vården

  • Det enda viktiga är: Att du tycker om att jobba med människor. Då kommer du garanterat att trivas.
  • Kom ihåg att inga förkunskaper krävs! Vården passar inte endast en personlighetstyp, utan alla behövs och kan göra skillnad för den enskilde individen. Du kan vara dig själv.
  • Det finns redan massvis med studenter som jobbar inom vården. Prata med någon som redan jobbar där för att få tips och höra om deras upplevelser.
Ung man med ryggsäck i profil.

Foto: Rebecka Sernheim, Trampolin PR

Sidan uppdaterad 2024-05-14