Lit

Två personer med fiskespö går uppför trappa från Indalsälven. Bro och bebyggelse i bakgrunden

Lit med omkringliggande byar är vackert belägen mellan Indals­älven, Hårkan och Långan. Här finns alltifrån fiskevatten och bärskogar till olika idrottsanläggningar och allmän service. Föreningslivet är aktivt och 2016 fick Lit utmärkelsen Årets by.  

Snabbfakta

Antal invånare i tätort: 1­ 097 (-2)
Antal invånare i kringliggande glesbygd: 1­ 548 (+10)

Medelålder: 45,3

Vanligaste boendeformen: Småhus

Siffrorna avser 2022. Inom parantes visas för­änd­ringen jämfört med föregående år.

Utveckling Lit och Häggenås

I Lit pågår i dagsläget ett utvecklingsarbete där kommunen tillsammans med invånarna gör en plan för hur platsen ska utvecklas. Flera större satsningar är på gång - bland annat ett utegym och att Häradsgården ska få ett växthus för de boende.

Utveckling Lit och Häggenås

Om Lit

Skolor och barnomsorg

I Lit finns både förskola, grund­skola, fritidshem, öppen förskola samt en fritidsgård som drivs i kooperativ regi av Lits Byförening. Verksamheterna ligger i anslutning till bibliotek, hockeyrink, multiarena, sporthall och bad.

Jämför service

Kommunikationer

Lit har bussförbindelser under både vardagar och helger. Du kan ta dig till och från Östersunds centrum på knappt en halvtimme alla dagar i veckan, inklusive med natt­buss. (Med reservation för ändringar). Inlandsbanan passerar också Lit.

Mer information om buss­för­binde­l­serna hittar du hos Länstrafiken Jämtland.

Boende

Det är många som vill bo i Lit och under en längre tid har efterfrågan på olika typer av boende varit stor.

Jobb och företag

I Lit finns cirka 70 aktiva registrerade företag inom olika branscher. Några exempel är skogsföretag, jordbruk, företag inom hantverksbranschen (bygg, el och måleri), mark- och grundarbete, transportföretag, konsultföretag, tandläkare, hälso- och sjukvård med flera.

De arbetstillfällen som utförs i Lit finns bland annat inom utbildningssektorn, företags­tjänster, byggverksamhet, handel, vård- och omsorg, tillverkning och utvinning, jordbruk, skogsbruk och fiske (siffror från 2017).

Natur och fritid

I Lit finns ett rikt utbud av natur- och fritidsaktiviteter. Vid Treälvsskolan i Lit finns biblio­tek, hockeyrink, multiarena samt en sporthall med simbassäng. Under vinterhalvåret finns möjlighet till skoteråkning samt skidåkning i byns elljusspår och slalombacke.

Vackert belägen vid Indalsälven finns även en boulebana och en strandvolleybollbana. Lits camping med badplats är ett populärt utflyktsmål under sommarhalvåret.

Lits Byförening har ett 30-tal aktiva föreningar knutna till sig och driver även Lits fritids­gård som ett kooperativ. Lits Byförening arbetar med långsiktiga utvecklings­arbeten inom områden som bostadsbyggande och fritidsaktiviteter. Till meritlistan kan läggas brobygget över Indalsälven som invigs hösten 2019.

Några av föreningarna i Lit

 • IFK Lit
 • Kooperativet-Bykontoret-i-Lit-Ekonomisk förening
 • PRO Lit/Häggenås
 • SPF
 • Hembygdsföreningen i Lit
 • Litsbygdens SK
 • Lits skoterklubb
 • Lits gymnastikklubb
 • Lits scouter
 • MHF Lit
 • Lions i Lit

Allmän service

I Lit hittar du allmän service som exempelvis livsmedelsaffär, bank, drivmedel, restauranger och café.

Lista över livs- och drivmedel i Lit:

Typ av service

Namn

Adress

Livsmedel

ICA Nära Litshallen

Östersundsvägen 30, 836 31 Lit

Livsmedel

Macken Lit

Östersundsvägen 24, 836 31 Lit

Drivmedel

Ingo

Östersundsvägen 24, 836 31 Lit

Laddstation

ICA Nära Litshallen

Östersundsvägen 30, 836 31 Lit

Karta över Livs- och drivmedel i Lit

Karta över Livs- och drivmedel i Lit

Vård och omsorg

I Lit finns en hälsocentral med anslutande apotek. I Lit finns även det särskilda boendet Häradsgården. I den närliggande byn Högarna finns omsorgskooperativet Bränna­gården.

Särskilt boende i Lit

Jämför service

Sidan uppdaterad 2024-01-24